חוסכים טיפה

ישראל מתייבשת, ומעכשיו ניתן לחסוך מים גם בחדר האמבטיה ובשירותים הביתיים. "חרסה" מציגה פתרונות חדשניים שמאפשרים חסכון אמיתי

מאת קרן בר | צילום יח"צ | תאריך 24.3.09

בשנים האחרונות מתבהר כי העולם שסביבנו בסכנה, מקורות המים הולכים ומתדלדלים והחור באוזון גדל. לכן, כל אחד מאיתנו נדרש לפתח אחריות ומודעות סביבתית, ואם יש בכם כזו, ולו במעט, ודאי הייתם רוצים לדעת כיצד ניתן למזער את הנזקים בעזרת שינויים בחיי היום יום. אפשר כמובן להתחיל בלהפריד את הפלסטיק והנייר משאר האשפה, לכבות את האור כשיוצאים מהחדר, או להדיח חצי מיכל באסלה במקום מיכל מלא, אבל מעבר לכך יש עוד כמה פתרונות שבהחלט יכולים לסייע במאבק.

המגמה הירוקה, שמזמן כבר הגיעה גם לתחום האדריכלות ועיצוב הבית, לוקחת צעד קדימה אל תוך חדרי השירותים והאמבטיה שלכם.

מסתבר שכ-35 אחוזים מתצרוכת המים הביתית שלנו משמשים להורדת המים בשירותים. משפחות רבות כבר התקינו בביתן מיכל דו-כמותי, המאפשר הורדה של חצי מיכל וחיסכון במים. עם זאת, ברבים מן הבתים החסכניים הללו, החלפת המיכל אינה מלווה בהחלפת האסלה עצמה, וכדי לאפשר ניקוי של האסלה בהדחת חצי מיכל, נוהגים השרברבים לכוון את כמות המים ל-9 ליטרים במיכל מלא ו-4.5 ליטרים בחצי מיכל.

חסכון במים מתחיל בהדחת חצי מיכל באסלה במקום מיכל מלא, חרסה, (צילום: יחצ)
חסכון במים מתחיל בהדחת חצי מיכל באסלה במקום מיכל מלא, חרסה, (צילום: יחצ)


כיום, ישנן אסלות המעוצבות במיוחד באופן שמאפשר לחסוך במים. ב"חרסה" מציעים אסלות במבנה מיוחד, המאפשר את יעילותה של ההדחה גם ב-6 ליטרים במיכל מלא ו-3 ליטרים בחצי מיכל, ומצמצם בשליש את צריכת המים הביתית שלנו. מדובר בחיסכון משמעותי; כולנו שומעים חדשות ויודעים שאין לנו אף טיפה לבזבז, במיוחד שהחורף השחון שעברנו עומד להסתיים והקיץ היבש כבר מחכה בפתח. חישוב פשוט מראה, כי החלפת כל האסלות בארץ לאסלות המתאימות למיכל 6 ליטרים דו-כמותי, עשויה לחסוך כ-80 מיליון מ"ק מים בשנה.

החלפת כל האסלות בארץ לאסלות המתאימות למיכל 6 ליטרים דו-כמותי, עשויה לחסוך כ-80 מיליון מק מים בשנה, חרסה, (צילום: יחצ)
החלפת כל האסלות בארץ לאסלות המתאימות למיכל 6 ליטרים דו-כמותי, עשויה לחסוך כ-80 מיליון מק מים בשנה, חרסה, (צילום: יחצ)

כלים סניטריים בציפוי מיוחד

"חרסה" לא דואגת רק למאגרי המים המדולדלים שלנו, אלא גם לסביבה. כשמייצרים את האסלות, הכיורים והאמבטיות שלכם בבית, משתמשים בשכבת ציפוי מיוחדת לכלים סניטריים שנקראת גלזורה. בתהליך הזיגוג של הכלי, כחצי מחומר הצביעה אינו מגיע למוצר אלא לסביבה, גורם לזיהום ולנזקים. לכן, פותחה ב"חרסה" מערכת מחזור במפעל, אשר כוללת איסוף כל עודפי החומר לשימוש חוזר. כיום, ממחזרת "חרסה" כ-40 אחוז מהעודפים, והיא שוקדת על תהליך מחזור שיאפשר מימוש פוטנציאל המחזור במלואו.

חרסה ממחזרת כ-40% מהעודפים של ייצור אסלות, כיורים ואמבטיות ומונעת את זיהום הסביבה, (צילום: יחצ)
חרסה ממחזרת כ-40% מהעודפים של ייצור אסלות, כיורים ואמבטיות ומונעת את זיהום הסביבה, (צילום: יחצ)

למעשה, המודעות לסביבה ולנזקים שנגרמים לה היא חשובה, אבל היא רק צעד ראשון עבורנו בהבנה שיש כל כך הרבה שניתן לעשות כדי למנוע התדלדלות המשאבים וזיהום האוויר – והצעד השני הוא לבחון את הבית, את אורח החיים שלנו, את החפצים שסובבים אותנו ואת הדרך שבה הם הגיעו אלינו, ולראות את האלטרנטיבות שניתן להכניס לחיינו.

דרכים נוספות לחיסכון במים

חזור מעלה