טיפים לעיצוב הסלון

הגלגולים השונים שעבר חדר הטלוויזיה הם תוצאה של השינויים בסגנון החיים שלנו. מפינה קטנה המשמשת בעיקר לצפייה בטלוויזיה הפך לחדר גדול ומרווח בו מרחשת עיקר הפעילות המשפחתית. לרגל יום המשפחה קבלו טיפים כיצד לתכנן ולעצב אותו נכון

מאת שחר בן-פורת | צילום יח´´צ | תאריך 3.2.2011

מרבית הדירות והבתים בישראל בנויים באותו האופן - סלון גדול הממוקם בכניסה לבית, מטבח שלרוב צמוד אליו וחדרי שינה ורחצה המופרדים באמצעות פרוזדור ארוך. אולם המגמה להתאים את העיצוב לצרכים המשתנים של בני הבית יצרה בשנים האחרונות חלל נוסף, פונקציונאלי יותר, והוא חדר משפחה.

בניגוד לסלון, החלל הציבורי המרכזי בבית, חדר המשפחה פחות משמש לאירוח, אלא יותר כמקום התכנסות של בני הבית בו הם צופים בטלוויזיה, משחקים במשחקי מחשב או סתם משתרעים על הספה.

עם העיצוב המודרני והנקי גבר החיפוש אחר החמימות והמשפחתיות. חדר משפחה בצבעים עליזים המותאמים לילדים  צילום: יח
עם העיצוב המודרני והנקי גבר החיפוש אחר החמימות והמשפחתיות. חדר משפחה בצבעים עליזים המותאמים לילדים צילום: יח'צ


"בתקופה בה עיצוב הבית מתאפיין, לרוב, בקו נקי, קלאסי ועתידני, גובר החיפוש אחר החמימות והמשפחתיות שכל כך אפיינו את שנות ילדותנו", אומרת האדריכלית מיכל שיין, "בבתים בהם חיים ילדים קטנים הצורך הזה חזק אף יותר בין היתר גם מתוך הרצון ליצור להם מרחב נעים בו יוכלו לשחק ולצפות בטלוויזיה".

חושבים על העתיד

תכנון חדר המשפחה תלוי בפרמטרים שונים ועל מנת להתאימו בצורה האופטימלית לצרכים שלנו יש לשקול אותם מראש.

יוסי לוי, סמנכ"ל שיווק ב"האחים לוי יבואני קרמיקה" המשווקים טפטים, פרקטים וריצוף לבית, אומר כי חדר המשפחה מלווה את בני הבית לאורך תקופה ארוכה, לכן כאשר מתכננים אותו יש לחשוב על הצרכים המשתנים שלהם גם בהווה וגם בעתיד.

"למספר הנפשות בבית ולגילאים שלהן השפעה על התכנון והעיצוב כמו גם השאלה אם אנחנו אוהבים לארח או אפילו נוהגים לאכול בחדר", מסביר לוי, "התשובות לכל השאלות האלו הן נקודת ההתחלה של התכנון ולפיהן מכניסים לחדר את כל האלמנטים שיכולים לענות על הצרכים האלו".

מומלץ לעצב את החדר באותה הרוח של שאר הבית, אך עם דגש על פונקציונליות הרהיטים. חדר משפחה בתכנון בית העיצוב מיסטריאל | צילום: עוזי פורת
מומלץ לעצב את החדר באותה הרוח של שאר הבית, אך עם דגש על פונקציונליות הרהיטים. חדר משפחה בתכנון בית העיצוב מיסטריאל | צילום: עוזי פורת

נוחות היא שם המשחק

מאחר שחדר המשפחה מיועד לפעילויות יומיומיות בבית כמו צפייה בטלוויזיה, האזנה למוסיקה, קריאה, לימודים וכדומה, לנושא הפרקטיות והנוחות תפקיד מאוד חשוב.

אורה הר לב, הקניינית הראשית ברשת IDdesign, מסבירה כי בעת עיצוב חדר המשפחה מומלץ לבחור

מערכות ישיבה

נוחות ככל האפשר עליהן ניתן להשתרע ולהתפנק. ספות הכוללות שזלונג יתאימו מאוד לחלל זה כמו גם פופים, כריות גדולות או שולחנות צד קטנים שנוח לאכול או לכתוב עליהם.

הטלוויזיה שהיא לרוב אחד האלמנטים המרכזיים בחדר גם צריכה להיות מותאמת לגודל ולאופי של החלל.

במידה ומדובר בחלל קטן בו מרחק הצפייה נע בין 2 ל-3 מטרים מומלץ לבחור במסך בגודל של 32 אינצ´ עד 37 אינצ´ ולמרחק של 3 עד 4.5 מטרים יתאימו מסכים בגודל של 40-46 אינצ´.

קובי בש, מנהל מותג טושיבה בניופאן, מסביר כי הכנה מראש של המתח החשמלי לטלוויזיה ולמערכת האודיו חשובה גם מהפן הבטיחותי וגם העיצובי ובנוסף היא מאפשרת לנו להשתמש בטלוויזיה גם כמוניטור למחשב, גם כמסך למשחקי וידאו וגם כמסך לקולנוע ביתי.

במידה והדירה חדשה או בשיפוץ ניתן ואף רצוי להטמין את הכבלים בתוך הקירות, כולל את הכבלים של הרמקולים למערכת הקולנוע ביתית.

במידה ואפשר לשלוט ולתכנן את מיקום המסך, מומלץ שלא לשים אותו על הקיר הנגדי של חלון גדול או ארון זכוכית, אלא בנקודה עם כמה שפחות חשיפה לשמש, כדי שלא ייווצרו השתקפויות במסך.

לחשוב על פתרונות אחסון לכל הדיסקים, הצעצועים ומשחקי המחשב. ריהוט בעיצוב קניון העץ שבלול| צילום יחצ
לחשוב על פתרונות אחסון לכל הדיסקים, הצעצועים ומשחקי המחשב. ריהוט בעיצוב קניון העץ שבלול| צילום יחצ

עיצוב באותה הרוח של שאר הבית

בכל הקשור לסגנון העיצובי של חדר המשפחה, ממליצה האדריכלית ענבל ברקוביץ´ לעצב באותה הרוח שאר הבית. "אותם הקווים והטקסטורות ששילבנו ביתר החללים צריכים להיות מובנים בפינה זו, כאשר הדבר העיקרי העומד לנגד עינינו בחלל זה הוא הפונקציונאליות של הרהיטים- שיהיו נוחים, עם בדים רחיצים, והכל בצבעוניות מרגיעה ומונוכרומאטית, מכיוון שהרבה מאוד פריטים אמורים להיכנס לפינה שלרוב היא אינה גדולה כל כך".

מאותה הסיבה ממליץ קובי חיון, מעצב הבית של קניון העץ-שבלול, לחשוב על פתרונות אחסון לכל הפריטים האופייניים לחדר זה כמו משחקי מחשב,דיסקים, צעצועים, ספרים וכדומה. "ארגזי מצעים, למשל, יכולים לשמש גם ככיסאות ישיבה וגם כמקום אחסון למשחקים וכך גם ההדומים המגיעים בשלל ריפודים ועיצובים. את הארונות מומלץ לשלב בתוך קירות החדר ולבחור בעיצוב נקי ולא עמוס בפרטים".

מומלץ לבחור במערכות ישיבה נוחות ככל האפשר עליהן ניתן להשתרע ולהתפנק. ספות הכוללות שזלונג יתאימו מאוד לחלל זה כמו גם פופים, כריות גדולות או שולחנות צד קטנים שנוח לאכול או לכתוב עליהם | צילום:יחצ
מומלץ לבחור במערכות ישיבה נוחות ככל האפשר עליהן ניתן להשתרע ולהתפנק. ספות הכוללות שזלונג יתאימו מאוד לחלל זה כמו גם פופים, כריות גדולות או שולחנות צד קטנים שנוח לאכול או לכתוב עליהם | צילום:יחצ

התאמת החדר לגיל ולאופי הדיירים

מאחר ובבתים השונים בארץ מתגוררות משפחות בהרכבים שונים, כדאי להתייחס גם לפרט זה בתכנון חדר המשפחה. כך למשל, אומר לוי, אם מדובר בחדר למשפחה עם ילדים צעירים, חשוב להקפיד על בטיחות החלל, כולל סגירה של שקעי חשמל פתוחים, מיגון פינות או מעברים למדרגות או ליציאה לחצר.

אם הילדים כבר גדולים, מומלץ מלבד מערכת הישיבה המרכזית לתכנן נישות קטנות ואינטימיות כמו פינת מחשב, פינה לשמיעת מוזיקה או לקריאה. "בתכנון שכזה אנו מאפשרים לבוגרים את הפרטיות שהם צריכים ובכל זאת מצליחים ´לגנוב´ איתם זמן איכות משפחתי", מוסיף יוסי לוי.

אם הילדים כבר לא חיים בבית, הדבר נותן להורים הזדמנות לעצב את החלל לפי התחביבים והרצונות שלהם. אוהבי סרטים יכולים להפוך את חדר המשפחה לחדר קולנוע ביתי, ואוהבי הקלפים או הביליארד יכולים להציב שולחן מתאים ולהזמין את החברים למשחק מקצועי.

קיבלתם חשק לעשות שינוי בחדר המשפחה שלכם? היכנסו אל

פורום עיצוב פנים

שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות

חזור מעלה