פתוחים לאיטום

החורף הישראלי לא נחשב לסוער במיוחד, אבל השנה הוצפנו בימים גשומים שחשפו בעיות איטום מהצפון ועד הנגב. אז בשיאו של החורף, קבלו כמה עצות לשמירה על בית חם ויבש

מאת דפנה כהן | צילום אילוסטרציה, ה"ה טכנולגיות איטום ושיקום | תאריך 31.01.10

אין דבר יותר מתסכל מבעיות רטיבות בבית. בדרך כלל הבעיות הללו מתגלות עם תחילת הגשם ובזמן שאנו עסוקים בלהאשים את עצמנו, או את קבלן האיטום, בכך שלא בדקנו את הבית מבעוד מועד - הפתחים ופינות הבית משמשים בינתיים כטפטפות לעציצים ודליים.

אפשרות נוספת, ומומלצת בהרבה, היא לדעת קצת יותר על איטום הבית כשהחורף כבר פה, וגם לפני שמגיע החורף הבא.

בראש ובראשונה, כדאי לדעת איפה "לתקוף" את מקור בעיות הרטיבות. לפניכם אזורי תורפה לאיטום הבית, וכן המלצות מהרי חיים, מנכ"ל חברת ה.ה טכנולוגיות איטום ושיקום, בכל הנוגע לטיפול בהם:

הסדקים בגג הבית מהווים מקור עיקרי לחדירת מים, (צילום: אילוסטרציה)
הסדקים בגג הבית מהווים מקור עיקרי לחדירת מים, (צילום: אילוסטרציה)


איטום גגות

סדקים -

הסדקים בגג הבית מהווים מקור עיקרי לחדירת מים וישנם סדקים שאם לא יטופלו כראוי, הם עלולים לגרום לסדקים ולפיצוצים בשכבת האיטום עצמה. בכל מקום שבו יש חריצים וסדקים יש ליישם טיח צמנטי פולימרי.

פינות -

חשוב לבדוק שאין פגמים, במיוחד באזור הרולקות. רולקה היא יציקה בצורת חצי ירח, אשר מתבצעת בתחתית הקירות שמסביב לגג. החיבור בין הקיר לגג הוא איזור רגיש לסדיקה, מכיוון שהוא מחבר שתי יציקות. נוכח העובדה שקשה ליישם חומרי איטום באזור פינתי, תפקיד הרולקה הוא להרחיק את המים לכיוון הגג ומשם אל המרזבים.

מרזבים -

יש לבדוק את פתחי המרזבים לפני כל גשם חזק, לנקות את העלים סביב המרזב ולוודא שנתיבי זרימת המים משוחררים.

רעפים -

בגגות רעפים, מומלץ לערוך בדיקה שכל הרעפים מונחים כראוי, ללא תזוזות ושאין בהם סדקים. רצוי לבדוק את חלל הגג ולוודא תקינות גם במהלך הימים הגשומים.

קולטי שמש -

בגגות משותפים, שם לדיירים יש מערכות קולטי שמש, כדאי לבדוק את תקינות האיטום סביב רגלי הקולטים וסביב חדירת הצנרת לגג.

מעקה -

במקום לבנות מעקה ישר, שטיפות המים הניתזות עליו גולשות לאורך הקיר ומחלחלות היישר לנקודת החיבור הרגישה בין המעקה לגג, בונים מעקה עם תוספת אופקית שחריץ בצידה התחתון. מעקה זה משנה את כיוון זרימת המים ובמקום שיגלשו לאורך הקיר, הם יטפטפו במרחק של 5-10 ס"מ ממנו וימנעו חלחול דרך נקודת החיבור הרגישה שבין מעקה הבטון לגג.

ממולץ לבדוק שאין תזוזת רעפים, (צילום: אילוסטרציה)
ממולץ לבדוק שאין תזוזת רעפים, (צילום: אילוסטרציה)

איטום מעטפת הקירות

צמחייה -

במידה ויש צמחייה ועצים הצומחים בצמוד לקירות הבית,יש להרחיקם. השורשים פוגעים באיטום קורות היסוד ובהמשך פוגעים גם במבנה עצמו.

קילופים וניתוקים -

רצוי לערוך בדיקה ויזואלית של מעטפת המבנה: בדיקת סדקים, קילופי טיח, ניתוקים של חיפויי אבן וכו´.

חשוב לבדוק שאין פגמים גם במהלך החורף, (צילום: ה.ה. טכנולוגיות איטום ושיקום)
חשוב לבדוק שאין פגמים גם במהלך החורף, (צילום: ה.ה. טכנולוגיות איטום ושיקום)

איטום פתחים: חלונות ודלתות

החומרים שמהם מייצרים חלונות ודלתות הם: אלומיניום, עץ בשילוב אלומיניום, פרופיל בלגי (פלדה), עץ ו-U.P.V.C.

צירים -

פתיחת חלון או דלת המבוססת על צירים, תספק את האיטום המירבי והטוב ביותר לפתח.

נגררים -

בחלונות הנגררים לתוך הקיר, ה"כיס" בקיר צריך להיות מנוגד בכיוונו לכיוון משב הרוח, זאת כדי למנוע חדירת רוח ורטיבות כאשר החלון סגור.

רצוי לערוך בדיקה ויזואלית של מעטפת המבנה, (צילום: אילוסטרציה)
רצוי לערוך בדיקה ויזואלית של מעטפת המבנה, (צילום: אילוסטרציה)
משקוף -

לאיטום בין האגף למשקוף החלון, וגם בין הדלת למשקוף, משתמשים בפסי אטימה דביקים מגומי, הנדבקים מעצמם אל המשקוף בנקודת ההשקה שלו עם האגף או הדלת, וסגירתם תיצור איטום מושלם ביניהם.

חורי ניקוז -

חשוב לוודא שחורי הניקוז בין סף החלון לחלון יהיו נוחים לגישה ולניקוי, כדי שלא ייסתמו במשך הזמן. יש לוודא כי השיפוע של סף החלון יזרים את המים כלפי חוץ. בעת התקנת סף החלון יש להקפיד על ניקוי לכלוך, אבק ופסולת בתחתית הסף. יש להבליט את סף החלון כלפי חוץ ולמלא את הרווח בינו ובין החלון במסטיק גמיש, אקרילי או סיליקוני מתאים, העמיד בקרינת השמש.

מברשות אטימה -

האיטום בין תחתית הדלת והרצפה נעשה באמצעות מברשות אטימה. חיבור מברשת האטימה לדלת מורכב משני חלקים: חיתוך והדבקה וכל אחד יכול לבצע את הפעולה בעצמו.

גומיות -

יש לבדוק את הגומיות ומברשות האטימה בחלונות ובויטרינות השונות, במיוחד בחלונות הפונים לכיוון מערב ודרום.

יש לוודא כי השיפוע של סף החלון יזרים את המים כלפי חוץ, (צילום: אילוסטרציה)
יש לוודא כי השיפוע של סף החלון יזרים את המים כלפי חוץ, (צילום: אילוסטרציה)

ניתן לחיות עם ליקויים רבים הפוגמים באסתטיות, אך בשום פנים לא ניתן להשלים עם תופעות רטיבות בבית. תופעות אלו גורמות סבל רב, ולכן כדאי לזהות את התקלות לפני שהן מחמירות. ההמלצה הגורפת היא להזמין בעל מקצוע או יועץ בתחום האיטום, שיתקן אותן במהירות ויאפשר לנו ליהנות מחורף גשום ומבורך.

חזור מעלה