מהי השיטה החסכונית ביותר לחימום הבית?

חימום הבית תופס חלק נכבד מן ההוצאות הכלכליות שלנו במהלך החורף. השוק מציע מגוון רחב של שיטות חימום, חלקן חסכוניות יותר וחלקן פחות ולבחירה בכל שיטה השלכות גדולות על הכיס שלנו. Adira בודקת מהם היתרונות והחסרונות של כל שיטה ומהן עלויות התפעול שלה

מאת שחר בן פורת| צילום יח"צ| תאריך 1.11.2010

לחימום הבית חלק חשוב ומשמעותי בהוצאות הכלכליות שלנו במהלך החורף.

מתנורי נפט, רדיאטורים, מפזרי חום, מזגנים ועד למערכות מורכבות יותר כמו סולר וגז- לכל אחת מן השיטות היתרונות והחסרונות שלה ויעילותן תלויה בגורמים שונים כגון מיקום הבית, הגודל שלו ואופי הדיירים בו.

כדי לקבל איזושהי תמונה על הרגלי החימום שלנו, חילק משרד התשתיות את הארץ לארבעה אזורי אקלים מרכזיים ובחן את ממוצע הימים בהם אנו מפעילים חימום בכל אזור ואת משך השעות בכל יום.

חשוב לציין כי הסכומים תקפים לאוקטובר 2009 אז מחירי החשמל והדלקים היו נמוכים יותר ובנוסף מתייחסים לחימום דירה ממוצעת בגודל של 100 מ"ר.

באזור בקעת הירדן והערבהנמצא כי תדירות חימום הבית היא הנמוכה ביותר עם ממוצע עומד על 60 יום בשנה ו-4 שעות חימום ביום.

ברצועת החוף הממוצע עומד על 110 ימים בשנה ו-4 שעות ביום, במישור החוף והשפלה 120 ימים בשנה ו-5 שעות ביום ובהרים (גולן וגליל), אזור ירושלים והנגב הנחשבים לקרים ביותר, אנו נוהגים לחמם בממוצע כ- 150 ימים בשנה למשך 6 שעות ביום.

מלבד האזור האקלימי בו ממוקם הבית ישנם אלמנטים נוספים המשפיעים על מידת החימום והם קשורים בין היתר לגודל הבית, בין אם מדובר בבית פרטי או בדירה, באיכות הבידוד והאיטום של הבית, בכיוונים אליהם הוא פונה וכדומה.

חיה בלנק, מנהלת תחום מוצרים לבנים בבסט ביי וביג בוקס, טוענת כי מאחר שלכל בית מאפיינים אחרים, קשה להגיע למסקנה חותכת מהי השיטה החסכונית ביותר, אולם עדיין ישנם כמה כללים מנחים התקפים לכל הבתים.

מזגנים

מזגנים הם אחד מאמצעי החימום החסכוניים ביותר שיכולים לחסוך עד כ-30% אנרגיה פחות ממכשירי חשמל אחרים. הם שקטים יחסית, מחממים את החלל מהר ביחס לאמצעי חימום אחרים, וניתן לשלוט בהם בעזרת מגוון של פונקציות, כולל קביעת מועד לכיבוי אוטומטי במידה ומפעילים אותם בלילה.

אולם אסור לשכוח כי למזגנים גם חסרון אחד ברור- הם מייבשים את האוויר, ובנוסף גם לא שומרים על הטמפרטורה החמה בחדר לאחר הכיבוי.

מחירי המזגנים העומדים על כ-2000 ₪ בממוצע הם אומנם גבוהים יותר מאמצעי החימום החשמליים האחרים ודורשים גם התקנה העומדת על 600 ₪ לפחות, וכשמדובר במזגנים מיני מרכזיים המחיר גבוה פי כמה, אולם בחישוב עלויות לאורך זמן מתברר כי ההשקעה משתלמת.

על פי נתוני משרד התשתיות, חימום של בית ממוצע בגודל של 100 מ"ר ברצועת החוף, באמצעות מזגן מיני מרכזי יעלה 523 ₪ לעונה ו-340 ₪ לחימום באמצעות מזגן מפוצל יחיד. תושבי מישור החוף ישלמו על שימוש במזגן מיני מרכזי 816 ₪ לעונה ו-530 ₪ לחימום עם מזגן מפוצל. באזור ההרים 1,223 ₪, לעומת 795 ₪ להפעלה של מזגן מפוצל, ובבקעה כאמור החשבון יהיה הזול ביותר ויעמוד על 204 ₪ לשימוש במזגן מיני מרכזי ו-133 ₪ למזגן מפוצל.

חשוב לזכור כי

היעילות האנרגטית של המזגן

גם כן משפיעה על רמת החיסכון שלו וככל שהיא יותר גבוהה ומגיעה לדרגה A, כך המזגן חסכוני יותר.

כמו כן, הטמפרטורה המומלצת למזגן היא 20-18 מעלות וכל תוספת של מעלה מגדילה את צריכת החשמל בכ-5%.

קונווקטורים

מעין מפזר חום גדול המחמם חללים קטנים במהירות יחסית גבוהה. מבין כל אמצעי החימום מבוססי החשמל, הנפוצים מאוד בארצנו, זוכים הקונווקטורים לביקוש נמוך יחסית.

בלנק מסבירה שהיתרונות של אמצעי זה כוללים רמת בטיחות גבוהה, בשילוב האפשרות לתלות אותם גבוה על הקיר, מה שהופך אותם לאידיאליים עבור חדרי ילדים. יש להם מגוון אפשרויות שליטה, והם מספקים אויר חם ונעים, עם מידה טובה של לחות. הם זולים יחסית, בין 190 ל-290 ש"ח ועלות התפעול שלהם גם כן זולה.

על פי נתוני משרד התשתיות, חימום חלל מגורים בגודל של 100 מ"ר בעונת החורף, תעלה לתושבי רצועת החוף 1,177 ₪, לתושבי מישור החוף 1,835 ₪, 2,752 ₪ אם אתם גרים באזורים ההרריים ורק 459 ₪ אם אתם מתגוררים בבקעות השונות.

החיסרון העיקרי של הקונווקטורים טמון במיעוט יחסי של כלי זה בשוק, הנובע לדברי בלנק ממודעות נמוכה ליתרונות שלו ומכאן לביקוש ולהיצע.

תנורי נפט

השימוש בתנורי נפט הפך עם השנים לפחות פופולרי, בעיקר מן הסיבה הבטיחותית הנובעת מאדי הנפט המסוכנים הנפלטים מהם.

על פי נתוני משרד התשתיות, עלות התפעול של תנור נפט בחלל מגורים של 100 מ"ר יעמוד על 3,340 ₪ לעונה אם אתם גרים ברצועת החוף, 5,237 ₪ אם אתם מתגוררים במישור החוף, לא פחות מ-7,856 ₪ לחימום בית באזור ההר ורק 1,305 ₪ אם אתם גרים בבקעה.

מערכות סולר

בדומה לתנורי נפט, גם מערכות חימום מבוססות סולר זוכות לביקוש נמוך יחסית בארצנו. מערכות אלו מצויות בעיקר בבתים ישנים ובמקומות קרים כדוגמת ירושלים וצפת. עם זאת, הן יוצרות חום נעים הנשמר גם לאחר כיבוי המערכת לזמן מה, וקל לשלוט על הטמפרטורה הרצויה בכל חדר בבית. זו גם מערכת שקטה בעת ההפעלה שלה, והיא נסתרת לחלוטין מהעין.

אם החלטתם לרכוש מערכת זו, דעו כי התקנתה היא מהיקרות ביותר שיש, וכך גם עלות תפעול שלה. אם אתם מתגוררים ברצועת החוף, תשלמו 3,817 ₪ לחימום הבית בעונה הקרה. במישור החוף תשלמו בתקופה זו 5,985 ₪, ולא פחות מ-8,978 ₪ על שימוש במערכת מבוססת סולר אם אתם מתגוררים באזור ההר.בדומה לשאר מערכות החימום, חימום באמצעות סולר באיזורי הבקעות הוא הזול ביותר ועומדעל 1,492 ₪ ש"ח לעונה.

חזור מעלה