זבנג וגמרנו: מהן שיטות הבניה האקולוגיות המהירות בעולם?

מכולה שהופכת לדירת חדר תוך פחות מחודש, קיר מקש ובוץ שנבנה בשעות ספורות או בית קש שלם שקירותיו הוקמו במהלך שבוע אחד. הכרות עם חמש שיטות בניה ירוקות שיחסכו לכם זמן

ליאת עיני | 17.10.2012

תשלומי משכנתא גבוהים, סחבת תמידית ובעיקר שיפוצים מורטי עצבים הופכים את חלומם הרטוב של לא מעט ישראלים - בית צמוד קרקע, לסיוט מתמשך. באופן מפתיע, דווקא הבניה הירוקה, המעודדות שימוש בחומרים טבעיים, מחזור ושמירה על איכות הסביבה, מציעה מגוון של אלטרנטיבות זריזות לשיטות הבניה הקונבנציונאלית. בדקנו לעומק חמש שיטות בניה טבעיות - קצרות ולעניין.

1. בניה במכולות

בניה אקולוגית באמצעות מכולות מטען נבעה מהפער ביצוא המכולות מסין לארצות הברית ולאירופה. מכיוון שלא השתלם להחזיר את המכולות ריקות למזרח, החלו לבנות מהן מעונות לסטודנטים, וכך נוצר פתרון דיור מהיר וזול.

איך בונים?

לאחר שלב התכנון מתאימים את המכולה למבנה ומתקינים פתחים במקומות המתאימים לחלונות ודלתות. על פי אורית פנחס, שותפה במשרד ארכוד אדריכלים ומרצה בבית הספר לארכיטקטורה באוניברסיטת תל אביב, כדי למנוע את התחממות הבית בקיץ מומלץ לחפות את המבנה בלוחות מבודדים. ניתן לבצע את עבודות הגימור הפנימי בשטח, או לחילופין להביא את היחידות המתאימות כשהן כבר מוכנות למגורים.

כמה זמן?

שיטת הבניה המהירה המאפשרת להקים תוך שלושה וחצי חודשים 1,000 יחידות דיור בגודל של 25 מ"מ.

כמה עולה?

בין 2,500 ל-3,000 שקלים למ"ר.

למה כן?

השיטה מאפשרת שימוש חוזר במכולות, כך שניתן לשנע אותן ממקום למקום לאחר הבניה.

למה לא?

פנחס מציינת כי "בארץ עדיין אין פתיחות לבניה עם מכולות".

לבד או עם בעל מקצוע?

עדיף להיעזר בבעל מקצוע בעל ניסיון בתהליך הבניה.

בית חולים בהולנד על טהרת המכולות (צילום: אורית פנחס)
בית חולים בהולנד על טהרת המכולות (צילום: אורית פנחס)


וגם זה - ממכולות. מעונות סטודנטים בהולנד (צילום: אורית פנחס)
וגם זה - ממכולות. מעונות סטודנטים בהולנד (צילום: אורית פנחס)

2. בניה בקש

בין שלל שיטות הבניה האקולוגית, פותחה גם הטכניקה הזו בנברסקה שבארצות הברית בתחילת המאה הקודמת. כיום בתים בני יותר מ-100 שנה אשר נבנו מקש, עומדים בגאווה על תילם, על אף גילם המופלג.

איך בונים?

"הקש משמש כתחליף לבלוקים על שלד של עץ, פלדה או בטון", מסבירה נאוה בז´ה, ראש המגמה לאדריכלות במכללה הטכנולוגית באר שבע ובעלת משרד האדריכלות

קווים ברוח

, "מניחים את חבילות הקש בצורת שתי וערב ומטייחים בטיח אדמה שהוא טיח ´נושם´, כדוגמת: טיח אדמה, סיד או טיח מינראלי. מומלץ להשתמש בקש שהובא היישר מהשדה ומגיבוב ראשון כדי שיהיה נקי, טרי וללא מזיקים. הקש צריך להיקצר ומיד להיארז כחבילה דחוסה וקטנה יחסית, בה אניצי הקש ארוכים דיים על מנת לייצב את הערמה". לדבריה של בז´ה, הקש נקטף קרוב לחודש יוני ולרוב, אם מפספסים את תקופת הקטיף, נאלצים להמתין לשנה הבאה. אולם במידה ושלד המבנה איננו מוכן בזמן, ניתן לאחסן את החבילות מכוסות ובמיקום מוגבה מהקרקע, וכך להגן עליהן מפני רטיבות ו/או לחות בזמן ההמתנה. באופן כללי, קל יותר לבנות בעונה שחונה, אם כי גם במדינות גשומות כדוגמת אנגליה, נבנים בתי קש על פי השיטה.

כמה זמן?

תהליך הקמת היסודות ושלד הבית אורך כחודש עד חודשיים. בהמשך, הרמת קירות - בגודל של 130 מ"ר לדוגמא, נמשכת כשבעה ימים נוספים. כמו כן, יש לקחת בחשבון שגם טיוח הבית אורך זמן.

כמה עולה?

העלויות דומות מאוד לאלה של בניה רגילה, אבל רמת הבידוד, תחושת החלל, הגימור ופרטי הבניין הייחודיים זהים לאלו של בניה קונבנציונאלית בסטנדרט גבוה.

למה כן?

שיטת הבניה מספקת בידוד תרמי ואקוסטי, קירות עבים, עמידות סבירה בפני רעידות אדמה (טובה יותר משל בלוק בטון) ואפשרות לבניה עצמית, תוך שימוש בחומר טבעי אשר איננו פולט רעלים. בנוסף, הבניה מהירה יותר משיטות רגילות, כאשר מתכננים אותה ככזאת.

למה לא?

חשוב להקפיד שחבילות הקש יישארו יבשות עד לזמן הבניה. בנוסף, על מנת להימנע מטרמיטים ועכברים יש לאטום את החורים בקש, אולם בסיום התהליך, הסיכוי לפגוש במזיקים בבית הוא קלוש.

לבד או עם בעל מקצוע?

"אפשר לבנות את הקירות לבד, אבל כמו בכל תהליך בניה רצוי להיעזר בבעלי מקצוע, ולו רק לליווי ולהנחייה", אומרת בז´ה, "בשלב הרמת הקירות כדאי שיהיה באתר מומחה שיפקח על העשייה וימנע כשלים בהמשך". כמו כן, שלבים רבים בבניה בקש, כגון: התקנת אינסטלציה, חשמל וכ"ו, מצריכים איש מקצוע כפי שנעשה בבניה רגילה, אולם רבים מהבוחרים באופן בניה זה מעדיפים לבצע את מרבית העבודות בעצמם.

מומלץ להשתמש בקש שהובא הישר מהשדה. בית מקש בבאר מילכה (צילום ותכנון: נאוה בז
מומלץ להשתמש בקש שהובא הישר מהשדה. בית מקש בבאר מילכה (צילום ותכנון: נאוה בז'ה)
הרמת קירות, בגודל של 130 מר לדוגמא, נמשכת כשבעה ימים. בית מקש בבאר מילכה (צילום ותכנון: נאוה בז
הרמת קירות, בגודל של 130 מר לדוגמא, נמשכת כשבעה ימים. בית מקש בבאר מילכה (צילום ותכנון: נאוה בז'ה)

3. בניה בקש-קל

איך בונים?

בין שני לוחות בניה דוחסים תערובת קש ובוץ העשוי מחרסית וחול. לאחר כשעתיים כשהחומר מתייבש, מוציאים את הלוחות ומתקבל קיר חלק.

כמה זמן?

בניית קיר מקש-קל נמשכת בין 3 ל-4 שעות.

כמה עולה?

בין 1,000 ל-1,200 דולר למ"ר.

למה כן?

שיטת בניה אקולוגית, מהירה וקלה, שימוש בחומר זמין וטבעי. בנוסף הקירות מבודדים מספיק ועומדים בתקן לבניה מהירה.

למה לא?

למרות שהקש-קל עומד בתקן הנדרש, הוא עדיין פחות מבודד מקש.

לבד או עם בעל מקצוע?

עדיף להיעזר בבעל מקצוע, כדי שאיכות הבניה תהיה גבוהה. כמו כן חשוב לפקח על העבודה מבחינת בטיחותית.

כשהחומר מתייבש, מוציאים את הלוחות ומתקבל קיר חלק. בית מקש-קל (צילום ותכנון: נאוה בז
כשהחומר מתייבש, מוציאים את הלוחות ומתקבל קיר חלק. בית מקש-קל (צילום ותכנון: נאוה בז'ה)

4. בניה בבוץ

בניה בבוץ, המכונה גם בניה בקוב, החלה כבר לפני אלפי שנים, אך הותאמה לצרכי העולם המודרני לפני כ-40 עד 50 שנה.

איך בונים?

"כדי לבנות בית מבוץ, משתמשים בתערובת אדמה המורכבת מאדמה חרסיתית, חול ממחצבה ומקש", מתארת מיכל ויטל, יועצת ומתכננת בניה ירוקה ושותפה במשרד

ויטל רוזנברג אדריכלים

, "מערבבים את כל המרכיבים לתערובת לחה ומהם בונים קיר, ממש כמו פיסול".

כמה זמן?

ביום בונים כחצי מטר קיר מהתערובת. עובי הקיר חייב להיות עבה, בין 40 ל-50 סנטימטר ולכן העבודה נמשכת זמן רב יחסית.

כמה עולה?

החומרים זולים, אולם עלות שעות העבודה גבוהה יחסית, עקב זמן הבניה הממושך.

למה כן?

שיטת בניה המיושמת שנים רבות ברחבי העולם ומנצלת את יתרונותיו של חומר זול, טבעי וזמין.

למה לא?

הבניה מצריכה כוח עבודה רב. כמו כן, קירות הבית צוברים חום, ועל כן יש להתקין במבנה בידוד נוסף.

לבד או עם בעל מקצוע?

ניתן לבנות לבד אך רצוי לדאוג להדרכה מקצועית, במיוחד בשלב יצירת תערובת האדמה, בו יש לשמור על האיזון הנכון בין האדמה החרסיתית, החול, הקש והמים.

בית מבוץ בישוב באר מילכה (צילום ותכנון: מיכל ויטל)
בית מבוץ בישוב באר מילכה (צילום ותכנון: מיכל ויטל)
קירות המבנה צוברים חום, לכן אל תשכחו להתקין בבית בידוד נוסף (צילום ותכנון: מיכל ויטל)
קירות המבנה צוברים חום, לכן אל תשכחו להתקין בבית בידוד נוסף (צילום ותכנון: מיכל ויטל)

5. בניה בצמיגים

את השיטה הגה האדריכל מייקל ריינולדס בארצות הברית בשנות השבעים. הרעיון הבסיסי שהעסיק את ריינולדס ואף עומד מאחורי שיטת הבניה הוא מחזור.

איך בונים?

את יסודות הבית יוצרים מצמיגים הנחפרים אל תוך הקרקע. הצמיגים האלו מכוסים בחצץ, ואילו יתר הצמיגים מכוסים בעפר. אפשר לשלב בצמיגים גם חומרי טיח למיניהם או חומרי גמר רגילים, לפי ראות המתכנן והלקוח. הנחת הצמיגים נעשית לסירוגין, כפי שממקמים לבנים בשיטת בניה קונבנציונאלית.

למה כן?

"קירות העפר הדחוס הם כבדים ומהווים מסה תרמית משמעותית", מדגישה ויטל. "כאשר מתכננים את המבנה בצורה נכונה אשר מנצלת את המסה הזו, ניתן להגיע לבית ´סולארי פסיבי´, כלומר מבנה שאוגר נכון את חום השמש בחורף ואת צינת הלילה בקיץ, וכמעט לא זקוק לחימום וקירור". בנוסף במהלך הבניה לא נוצרת אנרגיה מזהמת הגלומה בחומרי הבניה, כדוגמת שריפת מלט או לבנים. מיותר לציין כי השיטה אף עושה שימוש בפסולת ממוחזרת.

למה לא?

במדובר בשיטה המצריכה כוח עבודה רב. בנוסף רצוי כי את תכנון המבנה יבצע איש מקצוע שבקיא בתחום האקלימי, על מנת שהמסה התרמית המרובה אכן תהווה יתרון, ולא מטרד.

לבד או עם בעל מקצוע?

ויטל מדגישה כי "לתכנון ורישוי כמובן שחובה להיעזר בבעל מקצוע. בניה ניתן לנסות לבד, אך תידרש מעט עזרה מקצועית בתחומים כמו חשמל וכדומה".

אהבתם? לחצו לעוד כתבה

שתפו אותנו ב

פייסבוק

או ממש פה - בתגובות.

חזור מעלה