ירוק עד הגג: שילובים מפתיעים של צמחייה במבנה

גם אם כרגע בית צמוד קרקע עם גינה וכלב הם בגדר פנטזיה, עדיין אפשר לחיות בכיף בסביבה ירוקה. שילוב צמחייה במבנה יכול לתרום לחסכון במשאבים וליצור איכות חיים שתצמיח אל על את מצב הרוח. בנייה שצומחת איתכם

רב נוי, גגות ירוקים | צילום: רב נוי, גגות ירוקים | תאריך: 31.7.2013

כל מי שבונה או משפץ בשנים האחרונות כבר מודע לתחום הבניה הירוקה. ידוע כי בניה ירוקה מיטיבה עם הסביבה, משפרת את איכות החיים של דיירי המבנה ומסייעת ביעילות וחסכון במשאבים. אחד המרכיבים בבניה ירוקה הוא שילוב צמחיה במבנה: גגות ירוקים וגינות גג, קירות ירוקים ומיסוך ירוק הופכים כל מבנה לממלכת טבע קטנה. לגינון על גבי מבנים ישנן מספר תועלות אקולוגיות וכלכליות הן עבור הדייר והן עבור הרשות המקומית.

גינון על הגובה - זה אפשרי ואף מומלץ
גינון על הגובה - זה אפשרי ואף מומלץ


תהליכי העיור וכיסוי השטחים הפתוחים והירוקים בחומרים כמו אספלט ובטון מובילים לבעיות אקולוגיות קשות. בין היתר נגרמות עליית חום ולחות בתוך העיר (תופעה המכונה "איי החום העירוני"), הצפות בעת הגשמים ונטישה של אוכלוסיות בעלי חיים. אחד הפתרונות שנועדו לפצות על הפגיעות הללו הוא גינון על מבנים – גינות גג, מעל חניונים ולצד קירות. הצמחים מצננים את סביבתם, כך שתופעת איי החום העירוני קטנה, ובו בזמן, כמויות הגזים הרעילים וחלקיקי האבק והפיח באוויר קטנות. הצמחים ומצעי הגידול מאטים את קצב חלחול מי הגשמים אל מערכת הניקוז העירונית וכך מתמתנת גם בעיית ההצפות. עם הופעת הצמחייה צצים שוב חברינו בעלי החיים – תולעים, חרקים, פרפרים, עכבישים וציפורים.במקביל לתרומת הגינון לתושבי הרשות המקומית, ישנן תועלות שמשפיעות ישירות על דיירי הבית, על איכות החיים שלהם ואף ניכרות בכיסם. בזכות הגינון על הגג, מתקרר הבניין וכך נוצר בידוד תרמי של המבנה, כך שהצורך בחימום וקירור פוחת.

גינה מקסימה על גג מסייעת גם בבידוד תרמי
גינה מקסימה על גג מסייעת גם בבידוד תרמי

גורם זה משמעותי במיוחד לדיירי הקומה העליונה ביותר, ומשמעותי מאוד באזורים חמים. בו בזמן, גינון על הגג מגן על האיטום, כך שאין צורך לחדש אותו אחת לעשר שנים. תועלת כלכלית נוספת מתבטאת בשילוב של פאנלים סולאריים בגג ירוק. הטמפרטורה הקרירה בסביבת הפאנלים, שנוצרת בעקבות הגינון, מביאה ליעילות של 30% יותר בייצור חשמל. הדובדבן שבקצפת הוא צמיחה באיכות החיים של הדיירים בעקבות שילובים ירוקים בבניין. כך למשל, צמחיה המשולבת במבנה מאפשרת לדיירים בילוי לשעות הפנאי בזכות גידול של פרחים, ירקות ותבלינים ואף משפרת את הבריאות.

מה זה ירוק מבחוץ ומשמח מבפנים?
מה זה ירוק מבחוץ ומשמח מבפנים?

אז מה לעשות כדי ליהנות מכל היתרונות שהזכרנו? ראשית, חשוב לזכור כי כל צמח מצנן את סביבתו, מבודד רעש ומטהר את האוויר. אפילו עציץ אחד במרפסת, או בתוך המשרד, הוא התחלה מבורכת. נוסף לעציצים, ניתן לגנן את המרפסת, החניון או הגג, בטכנולוגיה הקרויה "תשתית חכמה". טכנולוגיה זו מורכבת מסדרה של אלמנטים אשר מונחים מעל האיטום לשם הגנה מחדירת שורשים ולניקוז, כאשר מעליהם שוכב מצע גידול קל ואוורירי. טכנולוגיית "התשתית החכמה", שקיימת כבר מעל חמישים שנים באירופה וכמעט חמש-עשרה שנים בישראל, מאפשרת כיסוי מלא בצמחיה של כל משטח שהוא אפילו אם הוא משופע. הגגות הירוקים מתחלקים לשני סוגים – ישנם גגות שעליהם גינות בטיפול ובהשקיה מלאים (אינטנסיבי) ויש כאלה המכוסים במרבדים של צמחיה חסכנית במים או בפרחי בר (אקסטנסיבי), כפי שמקובל בעיקר באירופה ובארצות-הברית.

להכניס גינון ירוק ואנכי אפילו בחנייה
להכניס גינון ירוק ואנכי אפילו בחנייה

אפשרות נוספת לשילוב צמחיה במבנה היא גינון אנכי, שיתרונו ביכולת לנצל גם את השטחים האנכיים. באופן מסורתי, מימים ימימה, השתפלו צמחים מאדניות-במרפסת מטה או, לחילופין, טיפסו מטפסים על כבלים או גדרות מעלה. שיטות אלו מכונות גם "מיסוך ירוק" וניתן לשלבן במבנה בעיצובים מעניינים. לצד המיסוך הירוק, קיים גם הגינון האנכי, הנפוץ בישראל בחמש השנים האחרונות, ומכונה בשם "קירות ירוקים". הקירות הירוקים מורכבים מתשתית ותאי שתילה במגוון חומרים וטכנולוגיות (פלסטיק, חומרים ממוחזרים ועוד). את הקירות הירוקים ניתן להרכיב בצמוד לקירות וגדרות לכל גובה ורוחב באופן מודולרי או כיחידה אחת. מצע הגידול מונח בתאי השתילה, מהם משתפלים צמחים שיחדיו יוצרים תמונה פורחת. על אף כל היתרונות, צמחים שמשולבים במבנה מהווים אתגר גינון לא קטן מכיוון שאינם גדלים על הקרקע אלא במצע מנותק. בכדי לאפשר את תנאי הגידול האופטימליים לצמחים, יש לדאוג להם להשקיה, לתוספת הזנה (על ידי דשן, זבל או קומפוסט) ולאוויר (על ידי ניקוז יעיל ושימוש במצע גידול מאוורר). בנוסף, חשוב לפעול למניעת המלחה של מצע הגידול וכמובן, להלחם במזיקים ומחלות. ב-20 לנובמבר תיפתח

וועידת אלפרסקו

השנייה בים המלח. מטרת הוועידה היא לכנס את כל אנשי המפתח, אדריכלי נוף, הנדסאי נוף, מעצבי גינות, בעלי עסקים בתחום ומקבלי החלטות, לדון ולשמוע רעיונות בתחום תכנון הנוף בישראל ובנושא חיזוק והגברת המודעות של תכנון הנוי, נוף וגינון בישראל.

רוצים לקרוא עוד? לכתבות נוספות בתחום עיצוב וטבע לחצו כאן

חזור מעלה