מתחילים מלמטה: על מערכות חימום תת-רצפתי

פיזור טבעי ואחיד של החום, אוויר נעים ולא מייבש, בטיחות מקסימלית וחיסכון בחשמל; מדוע כדאי לשקול לחמם את הבית מהרצפה

מירי גריי | תאריך: 21.5.2014|

למרות שקשה מעט לדמיין כעת בשלהי האביב, צורך בשימוש באמצעי חימום כלשהם לבית, זהו בהחלט משהו שכדאי לקחת בחשבון כשמחליטים על בנייה או שיפוץ. התקנה של מערכת חימום מתחת לרצפה הפכה מבוקשת יותר בשנים האחרונות. כשמודעים ליתרונות הרבים כמו החימום האחיד, החיסכון האנרגטי, הרצפה החמימה והאוויר הנעים, קשה לקחת צעד אחרונית. מדוע כדאי לשקול התקנה של מערכת כזו, ומדוע זה פחות מסובך ממה שזה נשמע? הנה כמה תשובות.

אוויר נעים ולא מייבש, וחימום אחיד בכל הבית: היתרונות של חימום תת-רצפתי. תמונת אילוסטרציה באדיבות ספו דומוטק
אוויר נעים ולא מייבש, וחימום אחיד בכל הבית: היתרונות של חימום תת-רצפתי. תמונת אילוסטרציה באדיבות ספו דומוטק


מהי מערכת חימום תת-רצפתי?

זוהי מערכת לחימום הבית שמופעלת באמצעות צינורות שבהם מוזרמים מים מחוממים (על ידי סולר, גז או משאבת חום) או גופי חימום חשמליים, אשר מונחים מתחת למרצפות. המערכות שמבוססות על חשמל פועלות באמצעות כבלים חשמליים שמחממים את הרצפה. מערכות על בסיס מים הן בדרך כלל מורכבות יותר, עלות ההתקנה שלהן גבוהה יותר (פי 2.5 ממערכות מבוססות חשמל), אך הן גם חסכוניות באופן משמעותי בחשמל.

את החימום התת רצפתי ניתן להתקין בחלל אחד (חדר שינה, חדר אמבטיה, סלון) או מתחת למפלס שלם בבית, וכך נוצר חימום אחיד. בשל עלות ההתקנה הגבוהה ומורכבות ההתקנה, מערכות שמבוססות על צינורות מים מחוממים, בדרך כלל מותקנים מתחת לכל הבית.

מהן היתרונות של חימום תת-רצפתי?

"מערכת החימום התת רצפתית היא האיכותיות ביותר בכל הנוגע לאיכות החימום", אומר עידן כהנא, מחברת ס.פ.ו דומוטק. "בהשוואה למזגן אשר דוחף אוויר חם ויבש לתוך החדר ונותן תחושה של אי נעימות, כאן החום מופק מהרצפה ועולה למעלה באופן טבעי ולא מייבש את האוויר".יתרון נוסף הוא שכיוון שהצנרת מונחת מתחת לחדר או לבית כולו, החימום הוא אחיד לחלוטין ומורגש באותה מידה בכל פינה. החימום מאפשר להלך על הרצפה ברגליים יחפות, והוא אידיאלי לילדים קטנים.

התקנה קלה ומהירה: חימום תת-רצפתי חשמלי. צילום: ספו דומוטק
התקנה קלה ומהירה: חימום תת-רצפתי חשמלי. צילום: ספו דומוטק

השיטה נחשבת גם בטיחותית במיוחד כי לא מעורכבים בה חלקים נעים, שקעי חשמל או אש גלויה, והכל מצוי מתחת לרצפה. המערכות קלות מאד להפעלה, וניתן לווסת את החום באמצעות טרמוסטט שמצוי בכל חדר (דיגיטלי, אלקטרוני, בשילוב טיימר), כך שניתן לשלוט על הטמפרטורה של כל חדר בנפרד. את מערכת חימום המים ניתן אף לחבר למערכות שליטה של "בית חכם" ולשלוט על פעולתן מרחוק באופנים שונים. חברת ספו דומוטק אף מפתחת אפליקציה מיוחדת לשליטה על מערכת החימום באמצעות הסמארטפון והטאבלט.

שליטה מרחוק על המערכת באמצעות הסמארטפון. פיתוח של ספו דומוטק
שליטה מרחוק על המערכת באמצעות הסמארטפון. פיתוח של ספו דומוטק

חימום תת-רצפתי על בסיס חשמל גם לא דורש תחזוקה כלשהי והוא מגיע עם אחריות לכל החיים (חימום על בסיס מים כן עשוי לדרוש תחזוקה כלשהי). כיוון שהמערכת לא מותקנת על קירות הבית והחלק הגלוי היחיד הוא וסת החום, נראותו מינימאלית והוא לא מפריע לממד האסתטי. כהנא מוסיף כי ישנה טכנולוגיה ייחודית של כבלי חימום דו-גידיים שפועלים ללא שדה אלקטרו-מגנטי, עם הארקה תקנית, ובכך אינם פולטים קרינה מסוכנת. בניגוד גם לשיטות חימום אחרות, המערכת אינה מרעישה, ולא נוצרים בה זרמי אוויר כמו במערכות מיזוג.

חימום תת-רצפתי על בסיס מים גם מסייע, כאמור, לחיסכון בחשמל. "אנשים חושבים היום לטווח הרחוק", אומר כהנא. "הם מבצעים חישוב ומבחינים שתוך 5-7 שנים הם כבר יחזירו את ההשקעה, כך שלמי שבונה בית שמיועד לשנים רבות, זה מאד כדאי. במערכות מים גם כביכול קונים תעודת ביטוח כי אין במשאבת החום שהיא כיום מקור האנרגיה הפופולרי ביותר, ואפשר להביא מקור אנרגיה אחר לחימום המים בעתיד".

גם ההתקנה עצמה של מערכות לחימום תת-רצפתי פחות מסובכת ממה שנדמה, בייחוד כשמדובר על מערכות מבוססות חשמל. "מעל בסיס המבנה מניחים שכבת בידוד ועליה רשת. מכניסים את החול למילוי ואת יריעות החימום ולאחר מכן את המרצפות", מסביר כהנא. "מדובר על כשעתיים של עבודה". לטענתו, כדאי לשקול התקנה שכזו גם בבנייה חדשה וגם בשיפוצים. לדבריו, קיימות מערכות שמתאימות לכל סוגי הריצוף והחיפוי בין אם מדובר בפרקט, שטיחים מקיר לקיר או ריצוף מקרמיקה.

"המערכות הולכות ותופסות תאוצה", מסביר כהנא. "באזורים קרירים יותר כמו בירושלים, הקבלנים עצמם כבר נותנים במפרט הדירה מערכת לחימום תת-רצפתי. בעבר זה היה נחשב מותרות, אבל מי שכבר רכש בעבר חימום שכזה, כבר לא יכול בלעדיו".

התקנה של חימום מתחת לפרקט בריצוף קיים. צילום: ספו דומוטק
התקנה של חימום מתחת לפרקט בריצוף קיים. צילום: ספו דומוטק

מעוניינים לבדוק אמצעי חימום נוספים? היכנסו כאן לקטלוג של אתר הדירה
חזור מעלה