גם מוגן וגם שקוף: פתרונות המיגון לחלונות הבית ולמשרד

מבלי להטיל ספק בחשיבות המקלט והממ"ד, קיימים גם פתרונות אלגנטיים נוספים לסיוע במיגון הבית והמשרד; ציפוי מגן המותקן על גבי השמשה עשוי למנוע פיזור שברי זכוכית כתוצאה מהדף, ופגיעה אפשרית ברכוש ובנפש

מירי גריי | תאריך: 17.7.2014|

כתושבי האיזור, אנו חשופים בלית ברירה לאיומים תדירים מכיוונים שונים. מובן שהשאיפה היא להמשיך עד כמה שניתן בחיי השגרה, אך בעוד מפלס החששות עולה, גובר גם הרצון לחוש בטוחים יותר בסביבה המיידית שלנו; גם בבית, המקום שאמור לשמש כמקום מפלט, וגם במרחב העבודה שבו אנו מבלים שעות רבות. פתרונות המיגון החדשניים מאפשרים לחוש מידה מסוימת של ביטחון גם כשאנו חשופים לאיומי פגיעת טילים, וזאת מבלי להתפשר על העיצוב, העידון והאסתטיקה.

חברת (קבוצת) אל-סורג, אשר מפתחת ומספקת לשוק הפרטי והציבורי פתרונות מיגון מזה 28 שנים, נותנת מענה הולם לצורך זה בדיוק. לדברי ארז פז, הבעלים של קבוצת "אל-סורג", פתרונות המיגון הקיימים כיום רבים, ואף ניתן לשלב יותר מפתרון אחד במבנה. "ראשית, חשוב להכיר את סוג האיום הקיים", אומר פז, "ישנם גם שיקולים רבים שנלקחים בחשבון כשבוחרים בסוג המיגון המתאים ובהם סוג המבנה, האיזור הגיאוגרפי שבו נמצאים ועוד". לדבריו, כדי לבחור את הפתרון האידיאלי, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך ומנוסה.

אחד מאותם הפתרונות שמציעה החברה היא ציפוי מגן המותקן על גבי הזכוכית הקיימת. "מדובר במוצר המורכב על פנים החלון, והוא שקוף לחלוטין ואסתטי, כך שהוא נראה כחלון רגיל", מסביר פז.

היעילות הרבה של הציפוי הוא במניעה של פיזור זכוכיות בבית כתוצאה מההדף שעשוי להיגרם מפגיעה אפשרית של טיל. "כתוצאה מעוצמת הנפילה נוצרים גלים עוצמתיים שנוטים לנפץ את הזכוכית ולהפוך את השברים למעין סכינים חדות המהוות מפגע מסוכן", הוא מסביר. "מלבד החשש מפגיעה בגוף וברכוש, זה עשוי להוביל לקושי בחזרה לשגרה בעסק או בבית בשל הנזק הנגרם כתוצאה מההדף והפיזור הרב של הזכוכית בחלל". פז מציין שרוב הנזקים נגרמים בדרך כלל משברי הזכוכית ולאו דווקא מהפגיעה הישירה של הטיל. הציפוי המגן מחזיק את הזכוכית, כך שגם במקרה של פגיעה, שברי הזכוכית לא מתפזרים.

ציפוי מגן של אל-סורג ברגע האמת. צילום: יחצ
ציפוי מגן של אל-סורג ברגע האמת. צילום: יחצ


הציפוי עשוי מחומר פולימרי מסוג מיילר, חומר חזק וסביל מאד. הוא עובר תהליך עיבוד של מספר שכבות למינציה עד שמתקבל הציפוי הסופי. "הציפויים מגיעים בעוביים שונים", אומר פז. "ניתן לשלב אותם גם עם הגנה מפני קרינה, המאפשרת חיסכון באנרגיה ובצריכת החשמל". לדבריו, התקנת הציפוי פשוטה מאד, והוא עמיד למשך שנים רבות. הוא גם קל לניקוי, אינו נשרט בקלות, ואינו דורש תחזוקה מיוחדת. ציפוי המגן המיוצר במפעל קוטלב-חניתה הינו מהמתקדמים בעולם והוא נבחר בין היתר כפתרון המיגון לחלונות רוב בתי החולים בארץ, למפעלים הבטחוניים ומשרדי הממשלה.

פתרון נוסף של "אל-סורג" שמתאים לאזורים שבהם הסכנה הממשית גדולה יותר, הוא מערכת ה-No-Bar. מדובר במערכת מיגון משוכללת, הרשומה כפטנט בינלאומי של קבוצת "אל-סורג", ומשלבת ציפוי מגן מפגיעות הדף יחד עם מיגון יציב יותר שמחזיק את השמשה עצמה.

ציפוי המגן מעוגן אל מסגרת החלון, כך שבעת נפילת טיל, נמנעת גם נפילה של החלון. המערכת בנויה ממספר פרופילים בצבע המקורי של החלון אשר אליהם מעוגן הציפוי, כך שהחלון נשמר מכל עבר ועמיד בפני קריסת השמשה. גם במערכת זו אין צורך בתחזוקה מיוחדת, והיא שומרת על אסתטיקה של המבנה.

באירופה מיגנו באמצעות המערכת בין היתר את מרכז רון לאודר בוינה ואת מרכז האו"ם בהאג ובארץ ברשתות מגה, שופרסל ועוד.

יתרון נוסף למוצרים הללו הוא המחיר האטרקטיבי ביחס להגנה שהם מספקים.

מערכת העיגון הייחודית לחלונות No-Bar של אל-סורג. צילום: יחצ
מערכת העיגון הייחודית לחלונות No-Bar של אל-סורג. צילום: יחצ

להגנה מאסיבית עוד יותר, במקומות שחשופים לירי מתמיד, מציעה "אל-סורג" חלונות ממוגני ירי, אשר מורכבים מזכוכית חסינה ופרופיל אלומיניום מותאם, בצירוף הציפוי המגן. חלונות ממוגני ירי הותקנו כבר במבנים במוסדות החינוך ביישובי עוטף עזה ובבניינים פרטיים ישנים באזורים שזקוקים להגנה טובה יותר. עם זאת, גם כאן ישנה חשיבות לשמירה על הממד האסתטי בזכות גימור האלומיניום. "החלון עצמו מוחלף, אבל גם כאן נשמר המראה של חלון רגיל לכל דבר", מדגיש פז.

מונע פיזור שברי זכוכית גם במקרה של פריצה: ציפוי מגן לחלון של אל-סורג, צולם במפעל קוטלב-חניתה
מונע פיזור שברי זכוכית גם במקרה של פריצה: ציפוי מגן לחלון של אל-סורג, צולם במפעל קוטלב-חניתה
חזור מעלה