כשהמודרניזם והכפר נפגשו

מגרש בגודל 5 דונמים בכפר הס היווה את נקודת הפתיחה לתכנון בית פרטי שבעליו רצו שיהיה גדול ומרווח ומצד שני לא מנקר עיניים ונגיש לרחוב. שרון נוימן שתכננה ועיצבה אותו לקחה בחשבון את הצרכים המשתנים של הדיירים כיום ולאורך זמן ויצרה ארבעה אגפים נפרדים המתחברים באמצעות מחברים שקופים המנצלים באופן אופטימלי את הנוף הירוק העוטף אותם

מאת שלומית סאם-אקרמן| צילום עמית גושר| וידאו יאיר קיסרי, Adira TV| תאריך 22.11.2010

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
5 דונמים טובלים בירוק עמדו לרשותה של האדריכלית ומעצבת הפנים, שרון נוימן, בהם נדרשה לתכנן, בהתאם לזכויות הבנייה, בית פרטי שמצד אחד יהיה גדול ומרווח ומצד שני שלא יהיה מנקר עיניים ונגיש מידי לרחוב.
הבית, הממוקם בכפר הס, נבנה לפני שנתיים וחצי ומאכלס כיום זוג הורים עם שלושה ילדים בוגרים שלדברי נוימן ניחנים בצניעות וברצון לפרטיות.
השטח הגדול של המגרש שאפשר יד חופשית יחסית בכל הקשור למיקום וכיוני האוויר של הבית הביא את נוימן להציבו במרכז הטופוגרפיה, כך שכדי להגיע אליו יש לעבור שביל גישה גדול ורחב עם מדרגות נמוכות המאפשר את אותה פרטיות נדרשת.

ויטרינה גדולה בפרופיל בלגי מפרידה בין האגף הציבורי לגינה המשקיפה על נוף פתוח וירוק (צילום:עמית גושן)ויטרינה גדולה בפרופיל בלגי מפרידה בין האגף הציבורי לגינה המשקיפה על נוף פתוח וירוק (צילום:עמית גושן) 

מודרניזם חם


הבית עצמו המשתרע על פני 450 מ"ר, תוכנן כארבעה אגפים נפרדים, שניים ציבוריים ושניים פרטיים, אותם מקשרים שלושה מחברים זכוכיתיים שנותנים את ה"הפוגה" בין חלק לחלק. האגפים הציבוריים והפרטיים מובחנים האחד מן השני באמצעות מספר אלמנטים כמו גובה התקרה והריצוף ולמעשה מקיפים את הפטיו המרכזי ממנו ניתן לראות את כל סכימת התנועה של הבית. האגף הציבורי הכולל את הסלון והמטבח מרוצף באבן חלילה ולאגף הפרטי נבחרה רצפת עץ. את המחברים עצמם בחרה נוימן לרצף באבן שחורה שתיתן קונטקסט והדגשה לחיבור בין האגפים.

עיצוב הפנים בבית הוא בסגנון מודרני, כשלטענת נוימן הרעיון היה לשמור על איזשהו חום בסיסי ולא ללכת לכיוון המודרניזם הקר, החומרים שנבחרו חמים יותר והצבעים רכים ונעימים לעין. בנוסף, יש פה דוגמא מובהקת של Form follows function, אסכולה בה מאמינה נוימן שלפיה אין בבית פרטי קישוט, לכל דבר יש תכלית ופונקציה.

הקירות המנותקים מגדירים את מבואת הכניסה ופינת המשפחה. מבט ממטבח הבית אל הסלון הפתוח (צילום: עמית גושר)הקירות המנותקים מגדירים את מבואת הכניסה ופינת המשפחה. מבט ממטבח הבית אל הסלון הפתוח (צילום: עמית גושר) 

הסלון


הסלון פתוח כולו לגינה ולנוף הפסטורלי העוטף אותה ומורכב משני חלקים- האחד, פורמלי יותר המיועד לאורחים והשני מכיל פינת משפחה אינטימית עם ספה משלה וטלוויזיה. כל חלק הופרד באמצעות שני קירות קטנים free standing התורמים לתחושת המרחב ומגדירים את המבואה ואת פינת המשפחה באופן נעים וזורם.
הואיל והבית תוכנן כקומה אחת, התקרה היא גבוהה מאוד מה שמאפשר משחק מעניין עם תאורת הסלון המגיעה גם מניתוקים בין הקיר לתקרת הגבס וגם מן הספוטים השקועים בה. אחד היתרונות בשיטת תאורה זו הוא האפשרות להעניק דומיננטיות גדולה יותר לגופי תאורה תלויים כפי שאפשר לראות בפינת האוכל.

'התקרה הגבוהה מאפשרת משחק מעניין עם תאורת הסלון המגיעה גם מניתוקים בין הקיר לתקרת הגבס וגם מן הספוטים השקועים בה' (צילום: עמית גושן) 

המטבח


המטבח פתוח לסלון ובנוי בצורה של מקבילים. אגף אחד מכיל את כל המכשירים הגבוהים, המזווה ומשטח עבודה והאגף השני מכיל משטח עבודה נוסף הממוקם על אי הכולל גם מקומות אחסון נוספים ומקומות ישיבה. על מנת לתת למטבח אפקט יותר מחמם נבחרו ארונות עשויים עץ שנותנים קונטרסט לרצפת האבן ומשטחי העבודה האפורים היוצרים תחושה יותר פורמלית וקרירה.

משטחי עבודה מקבילים וארונות מעץ אשר נותנים אפקט מחמם לחלל (צילום:עמית גושן)משטחי עבודה מקבילים וארונות מעץ אשר נותנים אפקט מחמם לחלל (צילום:עמית גושן) 

אגף ההורים ויחידת האורחים


יחידת ההורים הפונה גם היא לנוף מכילה חדר עבודה,חדר שינה, חדר רחצה וחדר ארונות ומאובחנת מן החלל הציבורי ברצפת העץ המשולבת בה. בחדר העבודה אפשר להתרשם מן הפתרונות העיצוביים שענו על צרכי הדיירים, כמו למשל הרגלו של בעל הבית לעבוד בעמידה שהביא ליצירת שתי עמדות עבודה בגבהים שונים- האחת לישיבה והשנייה לעמידה.
יחידת האורחים, הגדולה שהיא החלל הציבורי השני בבית, מכילה את כל המרכיבים שיחידת דיור צריכה- כניסה נפרדת, חדר רחצה, שירותים נוספים, ממ"ד, מטבחון וסלון בו ממוקם כרגע שולחן הביליארד.
תכנון אגף זה הוא חלק מן ההתחשבות בורסטיליות של אורח החיים של דיירי הבית שמשתנה לאורך השנים. לדברי נוימן, בכל בית שהיא מתכננת היא לוקחת בחשבון את הצרכים המשתנים של הדיירים ולכן מתאימה את התכנון לאורך זמן. בית המיועד למשפחה עם ילדים קטנים אינו בהכרח יתאים לזוג מבוגר שילדיו עזבו את הבית, לכן מעט מחשבה בתכנון כיום יכולה לפתור מצבים שונים לטווח הארוך והאגף הציבורי שיכול לתפקד כיחידת דיור נפרדת עם כניסה משלה הוא דוגמא לכך.

רחבת הפטיו העומדת במרכז ארבעת האגפים וממחישה את סכמת התנועה של הבית בצורה הכי מובהקת (צילום: עמית גושן)רחבת הפטיו העומדת במרכז ארבעת האגפים וממחישה את סכמת התנועה של הבית בצורה הכי מובהקת (צילום: עמית גושן) 

תגובות לכתבה

חזור מעלה