מהפך במושב: שני בתים ישנים הפכו לוילה חדשה אחת

האדריכלית עינב עצמון קיבלה לידיה אתגר עם היסטוריה: בית סוכנות קטן וישן שנבנה על נחלתם של חקלאים צעירים במושב צפוני. בשנות השמונים נבנה בית נוסף בצמידות אליו, במפלס שונה ובמראה אחר, ובין הבתים חיברה דלת. עצמון לקחה את שני הבתים הישנים שחוברו להם יחדיו ויצרה מהם וילה מודרנית

שרון היבש, XNET | צילום: טל קרת | 16.1.2012

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
מיקום: מושב בצפון
גודל: נחלה של 3 דונם, 210 מ"ר
הדיירים: זוג חקלאים מבוגרים ופעילים
עיצוב ואדריכלות: עינב עצמון

במהלך השנים הבית הקטן של עובדי האדמה עבר שינויים ותהפוכות. תוספת של מבנה נוסף נבנתה בצמידות לו במפלס שונה, שנבע מתנאי השטח של המגרש הבנוי במדרון, והציב בפני עצמון אתגר אדריכלי בקביעת הכניסה לבית. הפתרון שנמצא היה לייצר מרפסת בכניסה האחורית לבית ולחבר אליה מדרגות עץ שיצרו אחידות במראה, יחד עם המבנה הנוסף. ההעדפה הגורפת של בני הבית להיכנס אליו דרך הכניסה האחורית הישר מהעבודה במשק, היא שקבעה את המיקום החדש של הכניסה.

הכניסה הקדמית הפונה לרחוב לא הייתה בשימוש, לכן הוחלפה. הכניסה החדשה נקבעה במקום בו הייתה הכניסה האחורית (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת)הכניסה הקדמית הפונה לרחוב לא הייתה בשימוש, לכן הוחלפה. הכניסה החדשה נקבעה במקום בו הייתה הכניסה האחורית (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת) 

זוג החקלאים במושב הצפוני התגוררו בבית סוכנות ישן במשך 30 שנה, על נחלה בשטח של 3 דונם, עד שהחליטו כי הם מעוניינים לשפץ את ביתם. המטרה שלהם הייתה להתאים את מרחבי הבית לצרכים הנוכחיים של המשפחה והנכדים, ולייצר חללים משותפים נוחים ופונקציונאליים יותר. את המבנה שנבנה בצמידות לבית הם ייעדו למגורים שלהם, ואילו את בית הסוכנות המקורי הפכו ליחידה נפרדת של אירוח.

בית הסוכנות הישן משמש כיחידה נפרדת לאירוח ואילו הבית החדש מוקדש למגורים. הקיר שעליו תלויה הפלזמה הוא הקיר המחבר בין הבתים (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת)בית הסוכנות הישן משמש כיחידה נפרדת לאירוח ואילו הבית החדש מוקדש למגורים. הקיר שעליו תלויה הפלזמה הוא הקיר המחבר בין הבתים (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת) 

בין הבית ובין התוספת שנבנתה לידו, היה פער של 55 סנטימטר במדרון, עליו גישרה עצמון באמצעות יצירת מרפסת מקורה. במקום חדר השירות הישן, יצרה מבואה אסתטית שכוללת שירותי אורחים וארונות אחסון חבויים.

מבואת הכניסה שתפקדה בעבר על תקן חלל אחסון למקרר ומכונת כביסה, הפכה למרחב מזמין מעץ (צילום: טל קרת)</br></br>מבואת הכניסה שתפקדה בעבר על תקן חלל אחסון למקרר ומכונת כביסה, הפכה למרחב מזמין מעץ (צילום: טל קרת)

 



המטבח וחדר השינה
כיווני האוויר בבית השפיעו על הבחירה של החללים, ולפיכך הוחלפו המיקומים של המטבח הדרומי וחדר השינה הצפוני. המטבח הישן הפך לחדר שינה נעים וסולידי מרובה חלונות, ואילו בחדר השינה הישן הותקן מטבח חדש ונעים של מטבחי זיו, והוצבה שידת פורניר גבוהה לאחסון כל מכשירי החשמל וכלי האכילה, וליצירת תפאורה נעימה בפינת האוכל. החלונות הסטנדרטיים בגודל של 90 ס"ב גובה ומטר רוחב שנבנו במקור, אשר צופים אל הנוף רחב הידיים, עברו הגדלה על מנת לאפשר מבט מקיף יותר, תנועת אוויר והרבה אור במטבח.

במקום שבו היה המטבח נבנה חדר השינה (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת)במקום שבו היה המטבח נבנה חדר השינה (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת) 

חדר השינה הישן פינה את מקומו לטובת מטבח חדש ופינת אוכל מודרנית (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת)חדר השינה הישן פינה את מקומו לטובת מטבח חדש ופינת אוכל מודרנית (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת) 

היציאה מהבית
בכל יציאה מהבית, נאלצו בני המשפחה לראות לא רק את הטבע ואת הנוף המרהיב, אלא גם את המבנים במושב ואת מתקני הכביסה. עצמון מסגרה את הקיר שמול הכניסה ופתחה בו פתח רחב שתוחם את תמונת הנוף והופך אותה לנקייה מכל התוספות.

יופיו של המשק במלוא הדרו, נחשף בכל יציאה מהבית (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת)יופיו של המשק במלוא הדרו, נחשף בכל יציאה מהבית (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת) 


סלון
המרחב הצפוף בבית הישן עבר שיפוץ יסודי וכל הקירות ברחבי הבית הורחבו ונפתחו כדי לאפשר תחושה מאווררת וגדולה יותר. עצמון העדיפה להימנע ממסדרונות ולייצר קישור בין החללים השונים באמצעות דלתות, לכן הוצבה בקיר הסלון דלת שמובילה לחדר השינה. גופי תאורה של קמחי תאורה נתלו בסלון ותרמו ליצירת אווירה מודרנית בקווים נקיים.

עיצוב מרווח, עדכני ומודרני שלא מסגיר את ההיסטוריה של הבית (צילום: טל קרת)עיצוב מרווח, עדכני ומודרני שלא מסגיר את ההיסטוריה של הבית (צילום: טל קרת) 

עליית גג
את עליית הגג הישנה שעמדה ללא שימוש, הפכו לחדר המוקדש כולו לנכדים, לצורך משחק ולימודים. מדרגות הבטון חופו בעץ אלון, בשטח שמתחת למדרגות נבנו ארונות אחסון ומול החלון שבגג קבעו טלסקופ שמאפשר גישה ישירה לכוכבים. המדרגות שמובילות אל עליית הגג שופצו על ידי בעל הבית, שמתח חבלים מנירוסטה בין הפרופילים למראה נקי ופשוט. רצפת פרקט קישרה אל הקו המרכזי והחם בבית כולו והוסיפה אווירה ביתית ונעימה.

עליית גג מפנקת, חלומו של כל נכד (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת)עליית גג מפנקת, חלומו של כל נכד (צילום לפני: עינב עצמון, אחרי: טל קרת) 

xnet

תגובות לכתבה

חזור מעלה