חומה ומגדל בסגנון וינטאג´: הצצה לבית מעוצב בקיבוץ

כשחושבים על בית בקיבוץ, הדבר האחרון שעולה לראש הוא הבית המעוצב למשעי שהקימו יואב ותמר צ´פלין, מסטודיו "מעשה בבית". הרבה הומור, חללים מוארים ופרטי וינטאג´ הפכו אותו לחלל יצירתי ומעניין

מאת: נעמה קוברינסקי | צילום: בועז לביא | 1.3.2012

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
מיקום: קיבוץ מסדה
גודל: 65 מ"ר
תקציב: 100,000 ש"ח
הדיירים: זוג המעצבים, בשנות ה-30 עם שני ילדיהם הקטנים
עיצוב ואדריכלות: יואב ותמר צ´פלין מסטודיו מעשה בבית´

בני הזוג צ´פלין הכירו במהלך לימודיהם ובסיום הלימודים פתחו יחד את "מעשה בבית", בוטיק ביתי לאדריכלות ועיצוב פנים. הסגנון העיצובי שלהם שומר על חללים מאווררים וזורמים, על יחסי חוץ-פנים הרמוניים ועל תחושה ביתית ומזמינה. בתהליך העבודה שלהם הם שמים דגש רב על הפונקציונאליות, מתוך אמונה כי עיצוב הבית חייב לשרת את מי שגר בו.

ככה נראה בית סטנדרטי בקיבוץ?! (צילום: בועז לביא)ככה נראה בית סטנדרטי בקיבוץ?! (צילום: בועז לביא) 

הבית בקיבוץ מסדה נבנה בסוף שנות ה-60 ע"י משרד תכנון של התנועה הקיבוצית וכלל 2 חדרי שינה, שירותים ומקלחת, חדר מגורים ומטבח סטנדרטיים. המבנה עשוי היה כוכים אפלים וחשוכים שחופו בחיפוי עץ כהה וישן, והמעטפת החיצונית של הבית נבנתה מבטון מזוין על פי הבנייה הבטחונית שהייתה מקובלת בזמנו.
כשנכנסו אליו לראשונה בני הזוג, הבינו שהדבר החשוב ביותר הוא להכניס את האור והשמש פנימה. לשם כך נאלצו לפתוח פתחים במבנה החזק בעזרת מסור יהלום, מה שייקר את תקציב השיפוץ בצורה משמעותית. הרבה יצירתיות ואמונה בפוטנציאל של החלל שימשו אותם, כשהחליטו להפוך את המבנה המיושן לבית חלומותיהם.

הרבה פרטים עם ערך סנטימנטלי והיסטורי פזורים בבית לצידם של פריטים חדשים לחלוטין (צילום: בועז לביא)הרבה פרטים עם ערך סנטימנטלי והיסטורי פזורים בבית לצידם של פריטים חדשים לחלוטין (צילום: בועז לביא) 

תהליך השיפוץ
במהלך השיפוץ נשברו רוב קירות הפנים של הבית על מנת להגדיל את השטח הציבורי, שכולל את הסלון, פינת האוכל והמטבח. חלונות גדולים נפתחו בקירות על מנת לתת לאור לחדור ולאפשר מבט אל הנוף בחוץ, פרופיל בלגי של קליל בגווני תכלת הונח על החלונות ונתן טאצ´ כפרי לבית, וגופי תאורה נתלו על מנת לייצר הפרדה בין חללים בתוך האיזור המשותף. מיקום הכניסה לבית שונה: לפני השיפוץ הכניסה לבית הייתה ממדרכה ציבורית משותפת, ולאחריו מוקמה הכניסה בכיוון החצר האחורית, על מנת ליהנות מפרטיות מקסימלית. כמו כן, במקום רצפת טראצו הבית כולו חופה בפרקט למינציה בגוון אלון, שנותן מראה כפרי וחם.

דגש רב על שילוב בין החוץ לפנים (צילום: בועז לביא)דגש רב על שילוב בין החוץ לפנים (צילום: בועז לביא) 

הסגנון העיצובי כלל אוסף של ניגודים שמשתלבים יחד בהרמוניה: ישן מול חדש, משופץ עם מקורי, זול ויקר, "קיבוצניקי" ו"עירוני". ביחד יצרו האלמנטים השונים אינטראקציה מעוררת השראה של ניגודים, מתח ועניין. אוספי הוינטאג´ הרבים של בני הזוג מהארץ ומהעולם השתלבו בצורה טבעית בעיצוב החדש.

סלון בסגנון כפרי עם נגיעות של וינטאגסלון בסגנון כפרי עם נגיעות של וינטאג' (צילום: בועז לביא) 

הסלון
הסלון עוצב בסגנון כפרי עם נגיעות של וינטאג´. הספה בעלת הקווים הישרים בגוון הירוק תפוח, עברה עם בני הזוג מהבית הקודם, והותאם לה טפט על הקיר, ירוק בדוגמא רומנטית. לספה נוספו שתי כורסאות וינטאג´ משנות החמישים בגווני טורקיז ופרחוני, ששופצו במלאכת מחשבת.

אוסף של ניגודים שמשתלבים יחד בהרמוניה (צילום: בועז לביא)אוסף של ניגודים שמשתלבים יחד בהרמוניה (צילום: בועז לביא) 

שולחן קפה לבן מאיקאה השלים את שעטנז הפריטים ומעל כולם תלוי שנדליר מרשים מחנות יד שניה. כמו כן, נבנתה נישת גבס על מנת להציג את האוספים השונים, הספרים והמגזינים, וכן שלל פרטי נוי עתיקים כמו מאוורר וינטאג´ שנצבע בזהב, רדיו בן גל משנות החמישים ואוסף קופסאות פח. את הבית כולו מחמם קמין ברזל מאסיבי שניצב בסלון.

המטבח
המטבח, לבן בסגנון כפרי, נרכש באיקאה והוא משלב בוצ´ר עבודה מעץ אלון, שסימני הזמן והעבודה במטבח מסומנים בו ומוסיפים נגיעה משלהם למראה הכפרי. על אדן החלון הונחו פריטים נוסטלגיים שנאספו במהלך השנים כמו בקבוק סיפולוקס מזכוכית, ארגז לחם ישן ומעבד מזון קיצ´נאייד משנות החמישים, ומעליה נתלו תמונות ישנות שהוסיפו עניין וצבע. במקום ארונות אחסון סגורים וכבדים, נתלתה ארונית פתוחה ובהירה ופוזרו שלל קופסאות קטנות.

הנגיעות הנוסטלגיות הגיעו גם למטבח (צילום: בועז לביא)הנגיעות הנוסטלגיות הגיעו גם למטבח (צילום: בועז לביא) 

פינת האוכל
פינת האוכל, גם היא מאיקאה, תחומה על ידי גוף התאורה שמעליה, ועל ידי גלרייה של תמונות ביתיות התלויות על הקיר יחד עם מראות ממוסגרות בזהב ושלט רחוב עתיק שנאסף לפני שנים רבות בתל אביב. פינת האוכל משמשת גם כחדר עבודה ומשרד במהלך היום, עבור הלקוחות השונים שעבורם הביקור בבית והצפייה בעיצוב של בני הזוג, הוא תיק העבודות הממצה ביותר.

חדר ההורים
שידת השמנת בחדר נמצאה במחסן הקיבוץ, וחוץ מהידיות המקוריות שהושארו, שופצה מן היסוד ונצבעה מחדש. המזרן מונח על הרצפה מטעמי נוחיות וביקורי הילדים במהלך הלילה.

ישן עם חדש, זול עם יקר, עירוני עם קיבוצניקי. פה גרים בכיף (צילום: בועז לביא)ישן עם חדש, זול עם יקר, עירוני עם קיבוצניקי. פה גרים בכיף (צילום: בועז לביא) 

שנדליר ישן פורק וחלקיו משמשים בתור גופי תאורה, וילונות חדשים נתלו על סנאדות שעברו שיוף, בובת חייטים משוק הפשפשים שעשויה חוטי תיל הוסיפה לחדר מימד סטייליסטי ופרקטי גם יחד, והצבעוניות הפסטלית שנבחרה לכוננית הלילה (ורוד בייבי) ולתריסי העץ המשופצים (תכלת) העניקה לו מימד של פנטזיה כפרית.

חדר שינה או צימר? העיקר שיהיה רומנטי (צילום: בועז לביא)חדר שינה או צימר? העיקר שיהיה רומנטי (צילום: בועז לביא) 


חדר האמבטיה
חדר האמבטיה נראה כמו חלק מבית אחר, וזו בדיוק הייתה הכוונה: לייצר חלל נפרד בעל מראה שונה שמספק חוויה מיוחדת. הצבעוניות שנבחרה היא כחול ולבן במראה יווני. על מנת להגדיל את השטח בחדר, נבנתה נישה למקלחת שמחליפה את השירותים הצמודים לחדר השינה, ואריחי הריצוף הונחו בכוונה באלכסון כדי לייצר אשליית אורך. השידה והכיור הבהירים הכניסו תחושת נקיון לחדר. שרפרף עץ ישן ותריס עץ שנאסף לפני שנים רבות והותאם כמסגרת לחלון, לא עברו כל שיפוץ או תיקון מתוך כוונה לשמור על המראה האותנטי. קערת האמייל הישנה הצבועה בכחול גם היא הונחה בחדר, זכר לדרך שבה כיבסו בעבר.

חדר אמבטיה בסגנון יווני שנראה כמו לקוח מבית אחר (צילום: בועז לביא)חדר אמבטיה בסגנון יווני שנראה כמו לקוח מבית אחר (צילום: בועז לביא) 

חדר הילדים
חדר הילדים הוא הנקודה האהובה ביותר בבית, מספרת תמר. במקום לתלות תמונות שיעמיסו על הקירות, עברו תריסי העץ תיקון וצביעה, כאשר הקו המנחה היה לשמור על צבעוניות מתונה על רקע לבן. שטיח עגול עשוי מחבלים השלים את המראה הכפרי והצבעוני במטרה להעניק לחדר סגנון שמח במיוחד.

החדר האהוב ביותר בבית: חדר הילדים (צילום: בועז לביא)החדר האהוב ביותר בבית: חדר הילדים (צילום: בועז לביא) 


רוצים להציץ לבתים מעוצבים נוספים? היכנסו לכאן


תגובות לכתבה

חזור מעלה