בניה קלה: המכולה שהפכה לבית קסום על עץ

הרצון לשמר את שני עצי האורן הגדולים יחד עם התקציב המוגבל הוביל את בעלת הבית לממש חלום ישן ולבנות את הבית שלה על העץ. במשך כשלושה חודשים נבנה ביתה ממכולה בתוך המפעל וביום אחד הוקם בשטח. זה מה שקורה כשעיצוב וטבע מתמזגים

מאת שלומית סאם - אקרמן | 24.5.2012

נקודת הפתיחה לתכנון אחד הבתים המעניינים והמקוריים של זוג האדריכלים

ירון וגלית גולני

היה חלומה של בעלת הבית לגור בבית על עץ.

הזוג גולני, שמאחוריהם ניסיון של למעלה מ-20 שנה בתכנון בתי יוקרה, בנייני ציבור ומשרדים הורגלו עם השנים לתקציבי בנייה של מיליוני שקלים ומגרשים רחבי ידיים, השונים מאוד מבניין עץ קטן וצנוע זה, אולם מה שמשך אותם, לדבריהם, לפרויקט בסופו של דבר היה ההזדמנות להגשים את אותו חלום ילדות של הלקוחה.

יתרונותיה העיקריים של בניה קלה הם במהירות ובעלויות הבנייה הנמוכות יחסית שלה (צילום: גולני אדריכלים)
יתרונותיה העיקריים של בניה קלה הם במהירות ובעלויות הבנייה הנמוכות יחסית שלה (צילום: גולני אדריכלים)


אז חלום היה ומגרש לממש עליו את החלום גם היה, אולם תקציב הבנייה היה צנוע מאוד וכך גם לוח הזמנים לכניסה לבית שהיה לחוץ מאוד.

המגרש, הכיל שני עצי אורן ירושלים ענקיים שהיה ברור כי אם ייבנה הבית בבנייה הקונבנציונאלית, עם כל החפירות והבטון הכרוכים בה, לא יישאר מהם דבר. ולכן, גם מתוך הרצון לשמר את הטבע וגם מתוך האילוץ להיכנס לבית מהר ככל האפשר, הוחלט ללכת על בניה קלה, שיתרונותיה העיקריים הם במהירות הבנייה ובעלויות הנמוכות יחסית שלה.

קונטיינר למגורים

סוג המבנה אשר נבחר לבניה קלה הוא מכולה. במשך כשלושה חודשים היא נבנתה במפעל והפכה לבית מגורים לכל דבר הכולל מערכות חשמל ואינסטלציה בתוך הקירות הכפולים (בין דופן הפלדה לגמר הגבס הפנימי), ארונות מטבח וכן נעשה בה בידוד של הקירות והגג עם צמר סלעים וגמר פנימי של לוחות גבס.

מכילה את כל מערכות החשמל והאינסטליצה ומתפקדת כבית לכל דבר. המכולה ביום התקנתה בשטח (צילום: גולני אדריכלים)
מכילה את כל מערכות החשמל והאינסטליצה ומתפקדת כבית לכל דבר. המכולה ביום התקנתה בשטח (צילום: גולני אדריכלים)

המכולה שנבחרה היא במבנה מוארך אשר נחתך באמצעו ורותך מחדש בצורת האות ר´. גודלה הוא כ-45 מ"ר והיא מכילה את כל מה שנחוץ- חדר שינה, חדר מגורים,

מטבח

קטן ופתוח, פינת עבודה, שירותים ואמבטיה. המרפסות המקורות, שהוספו לאחר הצבתה מגדילות את שטח הבית ותורמות לתחושת המרחב.

ביום ההתקנה, הובאה המכולה לשטח בשני חלקים, הורדה על כמה עמודי בטון קטנים שהוכנו לה מראש, וכעבור מספר ימים, נכנסה הדיירת לגור בה.

כדי לא לפגוע בשרשי העצים הוצב המבנה כשהוא מורם כמטר מעל פני האדמה, מה שהביא גם לשמירת המסלע הטבעי של הגבעה, הצופה לנוף הרחב של שפלת החוף.

חיפוי עץ למכולה

לאחר שהמכולה הוצבה בשטח החל השלב של עיצוב המראה הסופי שלה. מאחר שאביה של הדיירת הוא נגר בדימוס, הוא התנדב לבצע בעצמו את כל עבודת החיפוי בעץ, את המרפסות, את גג הרעפים ואת רחבת האבן בחוץ כשסוג העץ שנבחר הוא אורן פיני, עץ פשוט ביותר המיועד לבניה.

מעבר למראה, חיפוי העץ נועד להצל ולספק הגנה נוספת על דופן הפלדה, כמו כן בין לוחות העץ לפלדה ובין הלוחות עצמם הושאר רווח שיאפשר זרימת אוויר לקירור. צל עצי האורן הוא אלמנט נוסף אשר תורם לקירור המבנה ובנוסף שומר גם על לוחות העץ מפני השמש הישירה.

כדי להבטיח את עמידות העץ, בחרו הזוג גולני, להשתמש בלוחות לא מלוטשים, שבזכות נקבוביותיהם הפתוחות הם פחות רגישים וסופגים היטב את השמנים שיושמו מעליהם. בצבע הגמר לא היו פשרות, ונעשה שימוש בשמן העץ הטוב ביותר בנמצא.

העצים נבדקו על ידי מומחה שבחן את קצב צמיחתו של העץ וכיוון גדילת הענפים שלו (צילום: גולני אדריכלים)
העצים נבדקו על ידי מומחה שבחן את קצב צמיחתו של העץ וכיוון גדילת הענפים שלו (צילום: גולני אדריכלים)

שילוב העץ בתוך רצפת מרפסת הבית נעשה לאחר שהמכולה כבר קובעה ובניית המרפסת נעשתה תוך התחשבות מירבית בקצב צמיחתו עם טיפול קפדני בענפי העץ שנועד לחזק אותם ולמנוע מהם להיטלטל בצורה מסוכנת בזמן סערה. כחלק מתהליך התכנון, העצים נבדקו על-ידי מומחה, והם מתוחזקים באופן תדיר כדי להבטיח את צמיחתם הטבעית.

מבודדים את המכולה מחום וקור

גג הרעפים נבנה בשיפוע על מנת להבטיח ירידה מהירה של מי הגשמים מטה, ושטיפה יעילה של מחטי האורן אשר נוטים להצטבר עליו. בינו לבין גג הפלדה הנמוך הושאר חלל אויר פתוח בקצותיו, כדי לאפשר זרימה חופשית של אויר ולקירור בימי הקיץ החמים.

רחבה מרוצפת הושלמה בתוך החצר שבין אגפי הבית, כמרפסת ללא גג, המשקיפה לנוף. בבסיס הבית נבנה קיר אבן נמוך מאבנים שלוקטו במגרש עצמו כשעבודה זו כבר בוצעה על ידי בני המשפחה, ללא חיפזון וללא לחץ, שכן הבית כבר שימש למגורים.

בין לוחות העץ לפלדה ובין הלוחות עצמם הושאר רווח שיאפשר זרימת אוויר לקירור המבנה (צילום: גולני אדריכלים)
בין לוחות העץ לפלדה ובין הלוחות עצמם הושאר רווח שיאפשר זרימת אוויר לקירור המבנה (צילום: גולני אדריכלים)

"מעבר למענה המגורים שסיפק השימוש הלא שגרתי במכולה מדובר בפתרון שהוא גם ידידותי מאוד לסביבה", אומרים גלית וירון גולני, "המכולה כבר עשתה את תפקידה בים ונותרה בירכתי הנמל חסרת שימוש ולכן בניה במכולה המגיעה כבר מוכנה מהמפעל, מונע את הרס פני השטח הטבעיים וחיסול העצים בשטח, עם כל החפירות ופסולת הבנייה הכרוכות בשיטה הקונבנציונלית".

לדברי הזוג גולני, אין חשש לגבי היציבות והחוזק של המכולה שכן היא מתוכננת לעמוד בפני טלטולי ים אדירים, העמסת משקלים עצומים והרמה במנופי נמל ענקיים ולכן גם במקרים של רעידת אדמה, הוריקן, או שיטפון היא לבטח תתמודד בכבוד.

נכון שהפלדה מתחממת מאוד בשמש הצהריים, אבל באין לה מסה תרמית, היא גם מתקררת מיד עם רדת החושך, והתופעה של הבית הלוהט בערבי הקיץ החמים נמנעת כאן, וחוסכת הרבה אנרגיה של מיזוג אוויר כשכולם בבית. מעבר לבידוד שהותקן בצידו הפנימי של המבנה, בעיית התחממות הקירות טופלה כאן גם באמצעות לוחות העץ המצלים על הפלדה, זרימת האוויר שבמרווח ביניהם, וכמובן, צל האורנים.

שילוב העצים בתכנון הבית הופך כאן בית צנוע למושך ומלבב, ללא כל מאמץ והשקעה נוספים, ובכך בעצם כוחו. מה שהחל כניסיון למצוא פתרון מגורים מהיר וחסכוני, הניב חוויה לא שגרתית של מגורים בחיק הטבע ועמו. בית שחזותו הציורית לוקחת את המתבונן אל חלומות ילדות רחוקים על בית עץ, על תחושת החופש העולה ממנו ועל הנוף המרהיב המשתרע מולו ומשלים אותה כראוי.

>> עולם העץ קוסם לכם? למידע נוסף לחצו כאן

חזור מעלה