היופי שבפרטים הקטנים: הצצה לדירה מעוצבת בירושלים

כ- 43 שנים, לא שופצה הדירה בירושלים כשהשכרתה במשך שנים רבות רק הרעה את מצבה. על השיפוץ היסודי היו אחראים זוג האדריכלים, עמוס דר ומורן עמיקם, ששמו דגש על תכנון פונקציונאלי עם ראייה לעתיד וכך מדירת סטודנטית צנועה הפכה לקן משפחתי נעים ומעוצב

מאת שלומית סאם - אקרמן | 9.7.2012

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
מיקום: ירושלים
גודל: 95 מ"ר
תקציב שיפוץ: 350 אלף ש"ח
הדיירים: זוג הורים עם תינוק
עיצוב פנים: עמוס דר ומורן עמיקם, סטודיו ADMA


במשך תקופה ארוכה חיו צמד האדריכלים, עמוס דר ומורן עמיקם בחו"ל כשאת עיקר ההתנסות והידע שלהם רכשו במשרד אדריכלות מוביל בפורארלברג ? אוסטריה הידוע בתכנון יעיל, איכותי ובר קיימא.
את עקרונות אלו יישמו גם בדירתם הפרטית שבירושלים בה הושם דגש על תכנון פונקציונאלי, יצירת תשתית הלוקחת בחשבון שינויים עתידיים ובחירת אנשי מקצוע איכותיים ככל האפשר גם אם זה היה כרוך בבחירת חומרים זולים יותר.

הדירה, ממוקמת בירושלים ומשנת 1969, אז אוכלסה בפעם הראשונה, לא עברה שיפוץ או שינוי. גודלה הוא כ-95 מ"ר כולל המרפסת הסגורה (פחות מ- 90 מ"ר ללא המרפסת) והבניין בו היא שוכנת הוא אחד מן הבניינים הראשונים בירושלים בו הותקנה מעלית.

בשנים האחרונות, הייתה הדירה מושכרת לסטודנטים וכיאה לדיירים עם תקציבים מוגבלים, גם עיצוב הבית נראה בהתאם. הסלון לפני השיפוץבשנים האחרונות, הייתה הדירה מושכרת לסטודנטים וכיאה לדיירים עם תקציבים מוגבלים, גם עיצוב הבית נראה בהתאם. הסלון לפני השיפוץ 

שיפוץ הדירה כלל החלפה של כל התשתיות, החל מן החשמל והאינסטלציה ועד למערכת ההסקה, האוורור והגז. כמו כן, הוחלפו כל החלונות והדלתות ועבודת נגרות נרחבת נעשתה בה.
על מנת להוזיל את עלויות השיפוץ, לא נעשה שינוי במבנה (עמודים) או באינסטלציה בדירה- כל נקודות החיבור והעמודים נשמרו ללא שינוי מהמצב ההתחלתי, אולם חלק נכבד מעלות השיפוץ הוקדש לפרוק הריצוף הישן והחלפת האינסטלציה, ההסקה ומערכת החשמל.
עלות השיפוץ הכוללת עמדה על כ-350 אלף ₪.

הסלון והמרפסת


בהמשך לחלל הסלון ממוקמת המרפסת שעוד לפני כניסת הדיירים המקוריים, לפני כ-43 שנה, היא נסגרה ולכן לא היה חלון בינה לבין הסלון. בשנים האחרונות, הייתה הדירה מושכרת לסטודנטים וכיאה לדיירים עם תקציבים מוגבלים, גם עיצוב הבית נראה בהתאם. ערסל נתלה לרוחבו של הסלון, מערכות הישיבה הורכבו מסטים שונים וקיר צהוב זרחני עיטר את הכניסה לבית.
אחד הדגשים העיקריים של דר ועמיקם בעיצוב הדירה, היה ליצור חללים נייטרלים ככל האפשר על מנת לאפשר שינויים העתידים להתרחש כמו התרחבות המשפחה או השכרה של הדירה.
הם ידעו שהדירה תשרת אותם למשך מספר שנים מוגבל, ולכן את כל פריטי הבסיס הכוללים ריצוף, קרמיקה, צבע, חלונות, דלתות וכדומה בחרו בגוונים נייטרלים ואת העיצוב הפחות סטנדרטי עשו בעזרת הרהיטים, התאורה או אביזרי הטקסטיל הניתנים להחלפה בקלות.

שילוב של אלמנטים מודרניים כמו ספת TOGO או כורסה של EGG לצד אלמנטיים כפריים כמו ריצוף הקלינקר ממשפחת הטרה קוטה המאפיין את הסגנון הכפרי והחם.שילוב של אלמנטים מודרניים כמו ספת TOGO או כורסה של EGG לצד אלמנטיים כפריים כמו ריצוף הקלינקר ממשפחת הטרה קוטה המאפיין את הסגנון הכפרי והחם. 

על הגמישות העתידית חשבו גם באמצעות המבנה. שתי "קורות" (הנמכות גבס) לאורך אזורי השרות בדירה מאפשרים החדרה של תשתיות חדשות ויצירת חלוקה שונה של החדרים.
סגנון העיצוב בסלון הוא במהותו מודרני, אולם אלמנטים האופייניים יותר לסגנון הכפרי נשזרו בו באזורים שונים. כך למשל, הריצוף בסלון, כמו בשאר חלקי הבית, הוא מסוג קלינקר (24X12 של חברת CINCA) הידוע בעמידותו ואיכותו הגבוהה, הגוון הנבחר הוא טבעי בטקסטורת "שידרת דג", הדומה לריצוף עץ טבעי בסגנון כפרי. כמו כן, נעשה שימוש בעץ גולמי, לא צבוע, בחלקים גדולים של הנגרות בדירה ובמרפסת שכן בעיני דר ועמיקם, שימוש בחמרים בצורתם הטבעית מאפשרת להם להתישן בכבוד ומשרה בחלל תחושה של חמימות ואותנטיות.

המרפסת נשארה סגורה על מנת שתשמש בחורף כסוג של המרפסת נשארה סגורה על מנת שתשמש בחורף כסוג של 'winter-garden' עם רצפה המחופה בקורות עץ וצמחייה שופעת. גם בקיץ, היא משמשת כמקום רביצה נעים עם נוף מרהיב הפונה לכל אזור קריית הממשלה והכנסת בירושלים 

הרהיטים בסלון נבחרו באופן פרטני, כל אחד בפני עצמו, עם הצבע והחומר ה"מתאים" לו ביותר. לא נעשה ניסיון להתאים צבעים או לעצב חלל בגוון אחד דומיננטי. מבחינתם, שילוב הצבעים והסגנונות יוצר אופי מיוחד לחללים, וכמובן גם מאפשר להחליף פרטי ריהוט לפי הצורך כיוון שאין חשיבות להתאמה בין רהיט לרהיט. ספת הטוגו והשולחן הם מבית לינייה רוזה, הכורסאות של "EGG" ו"DODO". התאורה בסלון תוצרת "TOBIAS GRAU" ו-"FLOS".

כאמור, מרפסת הדירה נסגרה עוד לפני כניסת הדיירים הראשונים אליה בשנת 1969, אולם דר ועמיקם רצו להחזיר אותה לשימוש מבלי לפתוח אותה לחלוטין. כפתרון ביניים, השאירו אותה סגורה, על מנת שתשמש בחורף כסוג של "winter-garden" וכמקום רביצה נעים עם נוף מרהיב הפונה לכל אזור קריית הממשלה והכנסת בירושלים.

המטבח


לפני השיפוץ, מטבח הדירה היה קטן מאוד וסגור, אריחים ירוקים חיפו אותו וארונות המטבח היו מעץ בגוון כהה שרק הגדילו את תחושת הצפיפות. בצמוד לו, ניצבה מרפסת שרות מרווחת בגודל של 6 מ"ר שלא הייתה מנוצלת בחוכמה.

מטבח סגור וצר, קרמיקה ירוקה וארון עליון העשוי מפורמייקה. שיא הטרנדיות של המטבחים של שנות ה-60 וה-70. מטבח סגור וצר, קרמיקה ירוקה וארון עליון העשוי מפורמייקה. שיא הטרנדיות של המטבחים של שנות ה-60 וה-70.  

בתכנון החדש, המטבח נפתח לסלון, הוא הוגדל לתוך מרפסת השרות על מנת לנצל את החלון הפונה לנוף (קודם לכן חלון המטבח פנה לתוך מרפסת השרות), והוא מורכב ממשטח עבודה, ממולו ארון נגרות המסתיר מקרר בילט אין (SMEG) וכן חלל שרות. כמו כן, אי בגובה של 1.05 מ´ המכיל משטח עבודה נוסף, כיריים וכן מקום ישיבה נוסף נבנה בסמוך לכניסה למטבח.

ארונות המטבח מסנדוויץ אדום בגימור שלייפלאק ומשטחי הקוריאן עוצבו ויוצרו על ידי נגר פרטי בעלות כוללת של כ-35,000 שארונות המטבח מסנדוויץ אדום בגימור שלייפלאק ומשטחי הקוריאן עוצבו ויוצרו על ידי נגר פרטי בעלות כוללת של כ-35,000 ש'ח. 

הגוונים אשר נבחרו למטבח הם נייטרליים, הוא כולו לבן, עשוי שלייפלאק ומשטח עבודה מקוריאן. המדיח והמקרר אינטגרליים בתוך הנגרות, התנור לבן והכיריים שחורות לחלוטין. נגיעות הצבע במטבח נעשו על ידי כסאות הבר הצהבהבים, המנורה של KARTELL, והקרמיקה בגוון ירוק מנטה.
כל ארונות המטבח, משטחי הקוריאן והכיור האינטגרלי עוצבו ויוצרו על ידי נגר פרטי בעלות כוללת של כ- 35,000 ש"ח.

חדר השינה


מאחר שבתקופה הנוכחית לבני המשפחה, הכוללים זוג ותינוק, מספיקים שני חדרי שינה בלבד, הוסב אחד מן החדרים לחדר עבודה/ משפחה. הקיר אשר הפריד בין החדר לסלון, נשבר ובמקומו נבנה ארון הזזה גדול אשר באמצעות גלגלים יכול לפתוח את החדר לסלון או לחילופין לסגור אותו.

המחשבה על העתיד ועל הצרכים המשתנים הובילה לבניית ארון הזזה גדולה במקום הקיר אשר הפריד בין הסלון לחדר הסמוך לו. הארון משמש כחלק מחדר עבודה אשר יכול להיפתח לסלון או להיות סגור בפני עצמו, ובעתיד, עם בנייה של קיר אחד בלבד, הוא יכול לשמש כחדר שינה נוסף. מימין: החדר במצב פתוח לסלון, משמאל: הארון סגור והחדר עומד בפני עצמוהמחשבה על העתיד ועל הצרכים המשתנים הובילה לבניית ארון הזזה גדולה במקום הקיר אשר הפריד בין הסלון לחדר הסמוך לו. הארון משמש כחלק מחדר עבודה אשר יכול להיפתח לסלון או להיות סגור בפני עצמו, ובעתיד, עם בנייה של קיר אחד בלבד, הוא יכול לשמש כחדר שינה נוסף. מימין: החדר במצב פתוח לסלון, משמאל: הארון סגור והחדר עומד בפני עצמו 

מהלך זה נוצר כחלק מן המחשבה הכללית בתכנון ועיצוב הבית שצרכים של דיירים הם דבר שמשתנה כל הזמן ולכן במקרה זה, החדר יכול להיסגר שוב בעלות מינימלית של סגירת קיר בלבד.
בחדר השינה של ההורים לא נעשו שינויים גדולים במיוחד למעט החלפת החלונות אשר נעשתה גם בשאר חלקי הדירה לחלונות אלומיניום של חברת "אקסטל", בגוון פחם מגורען.
השינויים העיקריים היו בעיצוב. הריהוט הוחלף, שטיחים נוספו וכסא נדנדה של איימס הונח בסמוך למיטה.

למעט החלפת החלונות לא נעשו שינויים משמעותיים בחדר השינה. ההבדל הגדול הוא בריהוט ובאביזרי העיצוב הקטנים כמו השטיחים או כסא הנדנדה של למעט החלפת החלונות לא נעשו שינויים משמעותיים בחדר השינה. ההבדל הגדול הוא בריהוט ובאביזרי העיצוב הקטנים כמו השטיחים או כסא הנדנדה של 'איימס' 

חדר האמבטיה


כל חדרי האמבטיה בדירה נהרסו לחלוטין ונבנו מחדש. במקום חדר אמבטיה ושרותי אורחים תוכננו חדר אמבטיה ומקלחת לחדר השינה של ההורים. את רצפת הטרצו הסטנדרטית בגודל של 20X20 החליף ריצוף הקלינקר והקירות חופו בקרמיקה לבנה בגודל של 5X20 ס"מ. המראות הוכנסו בתוך מודולציית החיפוי.

בסיס לבן ונייטרלי המאפשר גמישות עיצובית בעתיד, כשההעזה בעיצוב באה לידי ביטוי בפרטים הקטנים כמו שטיח האמבטיה הירוק או בוילון עם ההדפס האדום הבוהקבסיס לבן ונייטרלי המאפשר גמישות עיצובית בעתיד, כשההעזה בעיצוב באה לידי ביטוי בפרטים הקטנים כמו שטיח האמבטיה הירוק או בוילון עם ההדפס האדום הבוהק 

באמבטיות לא נעשה שימוש באביזרים קבועים- כל האביזרים הנלווים כמו מתלי המגבות, מחזיקי נייר הטואלט וכדומה אינם מקובעים על מנת לאפשר שינויים בעתיד וכך גם נגיעות הצבע אשר נעשו באמצעות אביזרי הטקסטיל כמו השטיח הירוק או וילון האמבטיה עם הדפס אדום בוהק.

>> רוצים לראות עוד בתים מעוצבים? לחצו כאן

תגובות לכתבה

חזור מעלה