עודד חלף: לגעת ביופי

איכות בלתי מתפשרת, דיוק לפרטים וסגנון שמפתיע בכל פעם מחדש. עודד חלף, ממובילי האדריכלים בארץ, מצליח להגשים פנטזיות בעולם החומר

מאת שחר בן-פורת | אדריכל עודד חלף | צילום עודד חלף | תאריך 4.1.09

האדריכל והמעצב המוביל עודד חלף, ניצח על תכנונם של פרויקטים רבים ויוקרתיים בארץ ובחו"ל. עוד מעודו נער צעיר החל לפעום בו ולהתפתח הצד האומנותי. "בצעירותי התעניינתי במוזיקה וניגנתי, בעיקר על פסנתר ואהבתי גם אומנות פלסטית, ציור ופיסול. כשהייתי צריך לגבש עמדה - מה אעשה כשאהיה גדול, החלטתי שאני רוצה לשמור על הצד הקריאייטיבי והאומנותי וגם להיות חלק מהתהוותה של המציאות". ההחלטה הביאה אותו בתחילה ללימודי עיצוב מוצר, ותוך כדי הלימודים בבצלאל הוא בחר באדריכלות כמקצוע וקריירה.

חלל מגורים שתכנן חלף בביתו של גיל שוויד (צילום: עודד חלף)
חלל מגורים שתכנן חלף בביתו של גיל שוויד (צילום: עודד חלף)


כבוגר האקדמיה לאומנות ועיצוב בצלאל ובוגר לימודי ארכיטקטורה בטכניון, הוא הקים משרד פרטי בשנת 1992, וב-17 השנים שחלפו מאז קיבל את ההכרה כאדריכל ומעצב בעל היכולת להגשים פנטזיות בעולם החומר. בין עבודותיו הידועות יותר ופחות תמצאו את לשכת יו"ר בנק הפועלים, הבית מהסדרה "המסודרים", בתיהם של רון לובש, גיל שוויד, עופר נמרודי, דב יודקובסקי, ישראל פרי ורבים אחרים. בימים אלו ממש הוא מתכנן בית פרטי במאליבו, מלונות בוטיק בלונדון וארמון מפואר באזרבייג´ן, כל אחד עם הסגנון הייחודי לו.

המטבח שתכנן חלף בביתו של גיל שוויד(צילום: עודד חלף)
המטבח שתכנן חלף בביתו של גיל שוויד(צילום: עודד חלף)

על איכות, משמעות וסגנונות

כשהוא מתבקש להצביע על המאפיין המקצועי שלו, הוא מתייחס אל הגיוון הסגנוני שניכר בפרויקטים שלו. "מההתחלה היה בי הרצון לנסח משהו שיהיה איכותי, בעל משמעות, והתעניינתי במגוון הביטויים והסגנונות שבארכיטקטורה. אני לא מרגיש מסופק מלעסוק רק בפן סגנוני אחד, גם בגלל העובדה שאני מתכנן בתים לאנשים שונים, בתקציבים שונים במקומות שונים, אני לא חושב שהתשובה הסגנונית האחת יכולה לעמוד במגוון הדרישות שאני מקבל".

פירוש מודרני למבנים טורקיים כפריים, בית פרטי של נשיא אזרבייגן בתכנונו של חלף(צילום: עודד חלף)
פירוש מודרני למבנים טורקיים כפריים, בית פרטי של נשיא אזרבייגן בתכנונו של חלף(צילום: עודד חלף)

פירוש מודרני לזמן עבר

באזרבייג´ן, לדוגמא, הוא אחראי על סדרת מבנים בסך כולל של 10,000 מ"ר בנוי, המשתרעים על שטח של 40 דונמים הנמצא על שפת הים. זהו פרויקט פרטי שבהקמתו משקיע הבעלים – נשיא המדינה במקרה זה – לא פחות מ-100 מיליון דולר. המבנה הראשי למשפחה מעוצב בסגנון ונציאני של המאה ה-17, ואילו את אזור האורחים מתאר חלף כ"סוג של פירוש מודרני למבנים טורקיים כפריים מאותו הזמן. זה מרתק להכנס למסלול של מחקר ולמידה של אותה שפה ואותם כפרים. זה כבר לא נסיעה סתמית בתור אדריכל לאיטליה, זו נסיעה שבא אתה חוקר טוב-טוב את ונציה וסביבותיה, ומנסה לדלות משם את הנקודות שיכולות להיות רלוונטיות למבנה". באופן דומה מתכנן חלף גם בית במאליבו; "השפה שלו מאוד עכשווית, אך מנגד שני חלקים שלו אמורים להיות בעלי אופי פרהיסטורי – חלקים שייראו כמו שברי סלעים, שייצרו אפקט של בעיה גיאולוגית. בתור ישראלי אני יכול להעיד, שקליפורניה היא מקום ללא שכבות של היסטוריה, אליהן אני רגיל מאזורנו. מה שיש שם מבחינתי זה פארק היורה עם הדינוזאורים, ומצד שני יש שם את אותו עתיד של עמק סיליקון. החיבור של שני הדברים הללו יחדיו, מעניין אותי יותר מקליפורניה של לפני 200 שנה".

המבנה הראשי למשפחה מעוצב בסגנון ונציאני של המאה ה-17, בית פרטי של נשיא אזרבייגן,(צילום: עודד חלף)
המבנה הראשי למשפחה מעוצב בסגנון ונציאני של המאה ה-17, בית פרטי של נשיא אזרבייגן,(צילום: עודד חלף)

כבוד למקצועיות

למרות הפרויקטים המיוחדים בחו"ל, עיקר עבודתו נעשית בארץ. בעודו שולף ספרי שרטוטים הממחישים את הדיוק הרב הנדרש לפרויקט הגדול באזרבייג´אן, הוא מצר על כך שבארץ לא ניתן לבנות פרויקטים בסדר גודל שכזה. "בגלל הגישה הכללית שלנו, שבה אנחנו לא נותנים כבוד למקצועיות של מישהו אחר ולא סומכים אחד על השני – אולי בצדק, אני לא יודע – נוצר מצב שפרויקטים מורכבים נכנסו לתהליכים מאד מאד ארוכים, והיה קשה לבוא לידי ביטוי ברמה גבוהה, כי כל מיני גורמים בפרויקט נדרשו להתפשר".

אני לא מרגיש מסופק מלעסוק רק בפן סגנוני אחד, משרד בתכנונו של חלף(צילום: עודד חלף)
אני לא מרגיש מסופק מלעסוק רק בפן סגנוני אחד, משרד בתכנונו של חלף(צילום: עודד חלף)

"עשה כמיטב יכולתו"

רבים מלקוחותיו, כפי שניתן להבין, שייכים לאלפיון העליון, דבר המאפשר לו להיות שותף בהקמה של פרויקטים יצירתיים ומורכבים במיוחד. בהתאם, המיתון אליו נכנס העולם משפיע גם עליו, הן בתמהיל הלקוחות והן ברמת הדרישות. באופן מעט מפתיע, הוא נשמע מרוצה. "אני מרגיש יותר נוח עם פרופורציות שכן לוקחות בחשבון רגישויות של אחרים, של סביבה, של אנשים שלא קל להם. התקופה שעברנו בשנים האחרונות סימנה הפקרות לא ברורה, ואני מודע לזה שחלק מהעבודה שלי, זה עיסוק בהעלאת רמת חיים של אנשים שנמצאים מלכתחילה באזור שרמת החיים בו היא גבוהה". כשהוא נשאל לסיכום כיצד הוא מציג עצמו במשפט אחד, הוא בוחר לצטט דווקא מהמצבה של שר המשפטים לשעבר, טומי לפיד ז"ל: "עשה כמיטב יכולתו".

אני מודע לזה שחלק מהעבודה שלי, זה עיסוק בהעלאת רמת החיים של אנשים(צילום: עודד חלף)
אני מודע לזה שחלק מהעבודה שלי, זה עיסוק בהעלאת רמת החיים של אנשים(צילום: עודד חלף)

לראיונות נוספים עם מיטב האדריכלים בארץ - לחצו כאן

כיצד לבחור אדריכל? איזה נתונים עלי למסור כדי לקבל הצעת מחיר מקיפה והוגנת? מהו המידע הדרוש לפני התכנון? היכנסו לפורום אדריכלות וקבלו מענה מקצועי לכל שאלותיכם.
חזור מעלה