פותחים שולחן

איך נעצב שולחן חג מזמין וחגיגי, כזה שכולם ידברו עליו עד שנה הבאה? ביקשנו מכמה מעצבים מומחים לחלוק עמנו טיפים ורעיונות לשדרוג שולחן החג

"כל המרכיבים הנחוצים לארוחת חג מושלמת", שולחנות ערוכים בגלריית הומאז´, רחוב עולי ציון 11 שוק הפשפשים, יפו, (צילום: אורי אקרמן)"כל המרכיבים הנחוצים לארוחת חג מושלמת", שולחנות ערוכים בגלריית הומאז´, רחוב עולי ציון 11 שוק הפשפשים, יפו, (צילום: אורי אקרמן)   "מומלץ לשים לכל סועד פלייסמנט אישי, שמוסיף לאמירה ובעיקר נותן תחושה של מרחב בתוך השולחן הגדול", מערכות כלים ופלייסמנטים ברשת IDdesign, (צילום: יח"צ)"מומלץ לשים לכל סועד פלייסמנט אישי, שמוסיף לאמירה ובעיקר נותן תחושה של מרחב בתוך השולחן הגדול", מערכות כלים ופלייסמנטים ברשת IDdesign, (צילום: יח"צ)   "מומלץ שהפרחים לא יהיו בצבעים שונים, אלא בצבע אחד או שניים שכבר קיימים על השולחן", כלי הגשה מבבית "Blue bandana", (צילום: עוז יפעתי)"מומלץ שהפרחים לא יהיו בצבעים שונים, אלא בצבע אחד או שניים שכבר קיימים על השולחן", כלי הגשה מבבית "Blue bandana", (צילום: עוז יפעתי)   "ליצירת שולחן בסגנון אקלקטי, ניתן לשלב כוסות מעוטרות בטקסטורות שונות, עשויות מחומרים ובצבעים שונים", כוסות צבעוניות מרשת "Blue Bandana", (צילום: איל קרן) "ליצירת שולחן בסגנון אקלקטי, ניתן לשלב כוסות מעוטרות בטקסטורות שונות, עשויות מחומרים ובצבעים שונים", כוסות צבעוניות מרשת "Blue Bandana", (צילום: איל קרן)   "השחור, הלבן והכסף, מפנים את מקומם לאדום רימון וכתום מנדרינה", מערכת כלים מבית "Blue bandana", (צילום: יוסף גמזו)"השחור, הלבן והכסף, מפנים את מקומם לאדום רימון וכתום מנדרינה", מערכת כלים מבית "Blue bandana", (צילום: יוסף גמזו)   "מעמד מוגבה להגשת פירות, עוגה או קינוחים, הממוקם במרכז השולחן, יוסיף נפח ויהווה מוקד עניין בשולחן", מעמד מוגבה לפירות מרשת "Blue bandana", (צילום: יח"צ)"מעמד מוגבה להגשת פירות, עוגה או קינוחים, הממוקם במרכז השולחן, יוסיף נפח ויהווה מוקד עניין בשולחן", מעמד מוגבה לפירות מרשת "Blue bandana", (צילום: יח"צ)  

מאת אלונה גרינברג | צילום יח"צ | תאריך 6.9.10

עם ישראל תמיד אהב לארח, אך בשנים האחרונות, עם ריבוי ערוצי ותוכניות האוכל והתפתחות תרבות העיצוב, הוצבו אתגרים חדשים בפני המארחים. ישנה מודעות רבה לעיצוב החלל, עיצוב השולחן, הקפדה על התפריט והאלכוהול - כל המרכיבים הנחוצים לארוחת חג מושלמת.

אומנות פינת האוכל


המעצבים של ART גלריה לריהוט מעניקים טיפים לעיצוב שולחן החג:

> חלוקה ורצף - כאשר מארחים מספר רב של סועדים ואין סט אחיד לכל השולחן, מומלץ לחלק את עיצוב השולחן למקטעים, אותם מחלקים לפי צבעים או סגנונות - על מנת שייווצר רצף. למשל, אפשר ליצור שולחן המחולק לשחור, אפור ולבן. אופציה נוספת היא ליצור משחקים בכל השולחן; צלחות לא אחידות, כוסות מעורבבות וכדומה, אך חשוב להקפיד שהכלים שבוחרים יוצרים יחדיו אמירה אחת ברורה.
> מפה בהתאמה - התאימו את המפה לריפוד הכיסאות, כך שיהיה קשר בין עיצוב השולחן לכיסאות ולחלל. בנוסף, ישנה סבירות גבוהה שמעט יין ואוכל ילכלכו את המפה, לכן מומלץ להקפיד מראש על מפה דוחה כתמים, כדי שלא נקום באמצע הארוחה ונתחיל לנקות.
> הושבה יצירתית - אם חשבתם על הושבה בסדר מסוים, ניתן לבקש מהילדים להכין ברכות שנה טובה קטנות עם השם של כל אורח ולהניחן על הצלחות. כך האורחים יוכלו למצוא בקלות את מקומם, אתם תעסיקו את הילדים והשולחן יראה נפלא.
> פלייסמנט אישי - מומלץ לשים לכל סועד "פלייסמנט" אישי, שגם מוסיף לאמירה ובעיקר נותן תחושה של מרחב בתוך השולחן הגדול ועמוס המטעמים.
> מערכות אוכל חדשות - במידה ואתם קונים מערכות אוכל חדשות, מומלץ לחפש מערכות שמתאימות לסגנונכם ולטעמכם, ולאו דווקא מערכות טרנדיות. מומלץ לקנות מערכת קלאסית אחת טובה ובמידה ואתם קונים עוד - דאגו שזו מערכת המתאימה בעיצובה למערכת הקיימת, כך תוכלו לארח מספר רב של סועדים ולשמור על עיצוב תואם.

"יצירתיות היא שם המשחק"


לדברי המעצב הבינלאומי אלון רזגור; "שולחן החג הינו מרכז האירוח המשפחתי, הוא צריך לשדר יוקרה וחגיגיות, אך בו בזמן להיות מזמין וידידותי למסובים, והכי חשוב - שידברו עליו עד שנה הבאה... כאן מותר לנו לספר את הסיפור האישי ולהביא לשולחן חפצים לא שגרתיים. אם הזמנתם כ-20-30 אורחים, ואתם לא מתכוונים לשכור ציוד, אז יצירתיות היא שם המשחק". להלן כמה טיפים וכללי הזהב לאירוח מושלם ואבזור פינת האוכל שנותן לנו רזגור:

> הבסיס לעיצוב - קנו בד כותנה ארוגה פשוט (לא מפה) ופרסו על השולחן. קשרו בקצוות ויש לכם מצע נפלא להמשך העיצוב.
> התחילו ממה שיש בבית - כדאי להתחיל את סידור השולחן במה שיש בבית. קחו שלושה סרוויסים (סטים) שונים, לא חשוב אם הם שלושה סרוויסים מאד שונים, ואפילו רצוי - כי כך אף אחד לא יחשוד שניסיתם להתאים ביניהם. ערבבו ביניהם וחלקו על השולחן באופן אקראי. אחרי שפרסתם את הכלים, הצבעוניות של השולחן ברורה ומכאן הכל צריך להשתלב בצבעוניות שבחרתם.
> פריטי נוי נמוכים - מומלץ לשלב בשולחן אלמנטים דקורטיביים נמוכים כדי לאפשר קשר עין בין יושבי השולחן.
> פרחים והגיגים - על גבי צלחות מרק או תבנית אפיה יפה ניתן לפזר פרחים. מומלץ שהפרחים לא יהיו בצבעים שונים, אלא בצבע אחד או שניים שכבר קיימים על השולחן. רעיון מקורי נוסף ברוח החג, הוא לפזר משפטים הקשורים לחג על גבי השולחן. זהו רעיון שמלמד את הילדים וחגיגי להורים, מוסיף לאווירה ונותן ייחוד וצביון משלכם, במקום כל הפרפרים והעלים היבשים שקצת נמאס מהם. אפשר לפזר את הפתקאות עם המשפטים על השולחן, או לשים על כל צלחת לצד מתנה קטנה של תשומת לב קשורה בסרט.
> שתהיו לראש ולא לזנב - קחו צנצנות זכוכית שקופות לחלוטין או ואזות נמוכות שקופות, שימו בתחתיתן אבנים צבעוניות בצבע שכבר קיים על השולחן, מלאו מים בכלים והכניסו לתוך כל כלי זוג דגי זהב. את הדגים ניתן לרכוש בחנויות בע"ח בעלות של כ-2 ₪ לדג. פזרו את הצנצנות עם הדגים על השולחן וכך תרתקו את הקטנים לשעה. זכרו, אין סוף ליצירתיות והעיקר שיהיה חג שמח ו... טעים.

בלגן מסודר


הצעות נוספות לשדרוג שולחן החג נותנת לנו לימור גורלי, מבעלי "Blue Bandana", המתמחה בהלבשת הבית:

> אנחנו על המפה? - שולחן ערוך נתפס קודם כל כשולחן מכוסה במפה, אבל באמצעות פריטים משלימים אפשר גם אחרת; ניתן לפרוס ראנר במרכז השולחן, להניח צלחת שטוחה וגדולה מתחת לכלי האישי של כל סועד ולצידן להניח מפיות בד גדולות יותר מהגודל הסטנדרטי (אפשרי אפילו בגודלה של מגבת מטבח). כך, למרות שאין מפה, כל הפריטים יחדיו יוצרים שולחן מעוצב ועשיר.
> כוסות - בעריכת הכוסות ניתן לשחק במספר פרמטרים בהתאם לאווירה שמעוניינים ליצור. ליצירת שולחן בסגנון אקלקטי ניתן לשלב כוס יין לצד כוס לשתייה קלה, המעוטרות בטקסטורות שונות, עשויות מחומרים שונים (קריסטל עם זכוכית) או בצבעים שונים (שקוף לצד צבעוני). מנגד, במידה ומעוניינים ליצור שולחן במראה אלגנטי וקלאסי, מומלץ לשמור על קו נקי והרמוני בין שתי הכוסות מבחינת החומרים, הצבעים והטקסטורות.
> תמונות לצד צלחות - דרך נחמדה ומקורית לעשות קצת סדר בבלגן, שנוצר בדרך כלל סביב ההתיישבות לשולחן, היא להכין מבעוד מועד תמונה של כל אחד מהסועדים ולהניחה לצד כל צלחת. כך כל אחד יידע בדיוק היכן הוא יושב ועל הדרך גם ייהנה מקצת נוסטלגיה והעברת חוויות.
> בופה - במידה ועורכים שולחן בופה (הגשה עצמית), מומלץ לעשות שימוש בכלים גדולים ורחבים, שטוחים או על רגל, על מנת להעניק לשולחן נפח ומראה שופע. חשוב לא פחות לדאוג שיהיו מלאים תמיד, אחרת השולחן יראה דל ולא מזמין.
> נרות וניחוחות - ליצירת אווירה מרגיעה ורומנטית, מומלץ להניח על שולחן האירוח נרות, ובתנאי שלא יהיו ריחניים על מנת שניחוחותיהם לא יתערבבו עם ניחוחות המזון שמוגש.

ערוכים לטרנדים


כוסות קריסטל צבעונים, סרוויס קרמיקה מעוטר בעבודת יד באיורים, פלייסמנטים רקומים בשלל צבעים, מפות בסגנון כפרי או רומנטי, קערות הגשה מעץ, סכו"ם ססגוני ועוד - נראה כי בחג הקרוב הצבעוניות מטפסת אל שולחן החג והגוונים הקלאסיים כמו השחור, הלבן והכסף, מפנים את מקומם לאדום רימון וכתום מנדרינה.

לדברי גורלי, "הלבן הקלאסי מאבד השנה מכוחו ומפנה את מקומו לכלי אירוח והגשה בולטים בצבעוניותם ובאלמנטים מן הטבע, המתחברים לאווירת מזג האוויר הקלילה בחוץ. אם בעבר נהגנו לערוך סרוויס על טהרת הצבע הלבן, הרי שכיום קיימת מגמת עיצוב שולחן ססגוני על כל פרטיו; החל ממערכת הכלים, דרך המפות ועד סכו"ם צבעוני".

באוסף החדש שמציגה רשת "Blue Bandana" לקראת ראש השנה, מגוון כלים ואביזרים צבעוניים, העשויים משלל חומרים לעיצוב שולחן החג, ביניהם כלים מקרמיקה בעבודת יד בעיצוב מודרני, סדרת קערות הגשה וכפות עשויות מקרן, כלים דקורטיביים מעץ מנגו, מגוון מפות רקומות או מאוירות, גביעי יין וכוסות לשתיה קרה וחמה, עשויות קריסטל בעיטורים צבעוניים מודרניים או עתיקים, ופלייסמטים רקומים בעבודת יד בצבעים עזים.
להשלמת האווירה, מוצעים מגוון פריטי נוי, ביניהם מעמדי נרות המורכבים מצמידים צבעוניים שחוברו זה לזה בעבודת יד.

יונתן אקבלי, מבעלי רשת 4chef, מציע אלמנט נוסף שיכול לשדרג את שולחן החג והוא שימוש נכון בכלי האפייה והבישול כאלמנט הגשה ועיצוב: "אם בעבר הם שימשו ככלים פונקציונאליים בלבד, הרי שכיום החומרים, העיצובים והצבעוניות מעניקים להם מקום של כבוד גם במראה הוויזואלי של שולחן החג".

"אקססוריז" לשולחן החג


כמו באופנה, שבה האקססוריז הם חלק משמעותי ביצירת המראה הכולל, כך גם בעריכת השולחן - האביזרים הנלווים מהווים חלק בלתי נפרד ממנו ובכוחם לשפר את מראה השולחן לאין שעור. כך למשל, בעיצוב שולחן קלאסי, מגשים ומעמדי נרות כסופים בעיצוב תואם יוסיפו נופך אלגנטי ויוקרתי, מעמד מוגבה להגשת פירות, עוגה או קינוחים, הממוקם במרכז השולחן, יוסיף נפח ויהווה מוקד עניין, וסידור פרחים, ענפים או זרדים בכלי זכוכית גבוה או בכלי קש, בהתאם לסגנון עיצוב השולחן, בהחלט ישוו מראה חגיגי.

בקבוקי היין זוכים השנה לשדרוג עם אקססוריז ייחודים בדמות מעמדי דוקרן, המאפשרים לשפר את מראהו המוכר של בקבוק היין ולהפכו לאלמנט עיצובי בולט.
בכלל, לאביזרים שסביב עולם האלכוהול והיין חשיבות ניכרת בשולחן החג - לא רק שהם יעצימו את חווית השתייה, אלא גם יתרמו ליצירת שולחן אלגנטי ומרשים; גביעי יין מקריסטל צבעוני, שמפניירות או קראף הזכוכית, אותו כלי שלרוב מזוהה עם משקאות יין, ניתן לשימוש בשולחן החג עם משקאות אחרים כמו מיצים, מים מתובלים בנענע ובפלחי לימון ועוד.

ספר לחג – "אורחים שולחן"


יובל כספין, מבכירי המעצבים בישראל, מעיד על עצמו כי יותר מכל הוא אוהב לארח. בביתו שבתל-אביב ניצבים ארונות מלאים בכלי אוכל, אביזרים, מפות, כלי הגשה וסכו"ם, שנרכשו בחנויות ובשווקים במשך שנים. כל אורח שמגיע אליו, אפילו לכוס קפה בלבד, הוא סיבה לחגיגה ועילה לאירוח.

"אורחים שולחן" הוא ספר המתאר בצילום ובמלל את החוויות המענגות של האירוח הביתי, של קבלת פני האורחים ושל עיצוב שולחנות האוכל הקונספטואליים: שולחנות החגים, שולחנות ימי הולדת, שולחנות למסיבות ועוד.

בספר (160 עמ´, כריכה קשה) שלושים שולחנות מעוצבים, עצות, טיפים ופטנטים, בעזרתם תוכלו גם אתם להפוך כל ארוחה בביתכם לאירוח קלאסי, מרהיב ומקורי, בתקציב המתאים לכל כיס: 128 ₪ (מחיר קטלוגי), להשיג ברשתות ובחנויות הספרים.

תגובות לכתבה