עיצוב בלתי מוגבל: תכנון דירה לדייר בעל צרכים מיוחדים

400 אלף ₪ הספיקו לאדריכלית אסנת ברש כדי לשפץ מן היסוד דירה בת 30 שנה בנס ציונה ולהפוך אותה לפנינה עיצובית המותאמת לצרכיו של ילד המשפחה הסובל משיתוק מוחין. קבלו הצצה לתכנון הפונקציונאלי, העיצוב המיוחד ולדירה שהייתה שם קודם

מאת שלומית סאם אקרמן | צילום שי אפשטיין | וידאו יאיר קיסרי, Adira TV | תאריך 2.3.2011

במשך 30 שנה נראתה הדירה בנס ציונה כביומה הראשון. קירות ירקרקים כיאה לטרנד הלוהט של שנות ה-70, מטבח סגור וחשוך וריהוט כהה ומיושן.
דיירי הבית, זוג צעיר עם שלושה ילדים קטנים, אמנם גרו בה כבר כמה שנים טובות קודם לכן, אולם רק לאחרונה אזרו מספיק אומץ (וגם כסף) לעשות את השינוי המיוחל.
מעבר לרצון להתחדש ולהכניס לדירה קו עיצובי צעיר ומעודכן יותר, השיפוץ והתכנון מחדש של הדירה בת 130 מ"ר, היה עבור בעלי הבית גם סוג של הכרח- אחד מילדי המשפחה סובל משיתוק מוחין והיה צורך בשינוי רדיקלי כדי להקל עליו ולאפשר לכל המשפחה תפקוד מיטבי בחיי היום יום.

עיצוב מיושן, ריהוט כהה וחוסר אחידות עיצובית. סלון הדירה לפני השיפוץעיצוב מיושן, ריהוט כהה וחוסר אחידות עיצובית. סלון הדירה לפני השיפוץ  
האדריכלית אסנת ברש, שהייתה אמונה על התכנון והעיצוב, לא רק שהצליחה להתאים את החללים לצרכיו המיוחדים של הילד אלא גם הקפידה לנצל באופן אופטימלי את שטח הדירה כולו ליצירת חללים גדולים ומרווחים השופעים באור ובמקומות אחסון.
לתוצאה המוצלחת נדרשה עבודת שיפוץ מאסיבית שכללה שבירה של כל המחיצות בבית למעט שני עמודים תומכים, החלפת הריצוף והתשתיות, קניית ריהוט ואבזור חדש לדירה, והכל בתקציב של 400 אלף ש"ח.

סלון הדירה


אחת הפעולות הראשונות שעשתה אסנת בשיפוץ הדירה הייתה שבירת כל המחיצות המיותרות והפיכת החלל הציבורי לפתוח ומרווח. פעולה זו אפשרה מרחב תנועה נוח וזורם ובנוסף הביאה לניצול מקסימלי של החלונות הגדולים הממוקמים בסלון להארת החלל כולו.
כל החלל הציבורי רוצף באריחי גרניט פורצלן אפורים של "זהבי עצמון" שנתנו רקע נייטרלי למשחק הצבעים של אפור, לבן וכתום שנבחר לכל חללי הדירה.
את הצבע האפור, בחרה ברש בספה הגדולה באורך 3 מטרים של "לובלינר", בשטיח הכהה של "צמר שטיחים" ובכורסא שהייתה שייכת למשפחה ורופדה מחדש.
נגיעות כתומות נוספו לכורסא ישנה של המשפחה שגם היא רופדה מחדש ולאביזרי טקסטיל שונים כמו כריות הנוי שהונחו על מערכת הישיבה הגדולה.

שילוב של שלושה צבעים מרכזיים- אפור, לבן וכתום- משחק אשר חוזר על עצמו בכל חללי הדירה (צילום: שי אפשטיין)שילוב של שלושה צבעים מרכזיים- אפור, לבן וכתום- משחק אשר חוזר על עצמו בכל חללי הדירה (צילום: שי אפשטיין)  
מזנון הטלוויזיה נבנה מגבס עם שילוב של עץ אלון שמלבד היותו יחידת אחסון גדולה הוא מתפקד גם כספסל ישיבה בסלון.
תכנון התאורה בדירה היה נדיב, מתוך תפיסה שהתאורה עושה את החלל ומבליטה את החלקים היפים בו. בסלון, בחרה ברש בגוף תאורה מרכזי המעניק תאורה שוטפת ובנוסף שורת ספוטים מתכווננים המייצרים תאורת אווירה. כמו כן, הציבה גוף תאורה עומד ("קמחי תאורה") על נישת הגבס שלמעשה מייצר נקודת אור וצבע בקצה הסלון וממסגר את החלל.

המטבח


חייבים להודות שבחירה של ארונות בצבע כתום במטבח דורשת תעוזה לא קטנה. מדובר בצבע דומיננטי ששימוש לא נכון בו יכול ליצור עומס ויזואלי, אך במקרה זה השילוב נראה טבעי בעיקר בשל המינון המדוייק. דלתות זכוכית כתומות נבחרו לסגירת המזווה ונגיעות בצבע כתום נבחרו למעבד המזון ולמכונת הקפה שכולם יחד יוצרים מראה הרמוני ושלם.
כאמור, לפני השיפוץ כל חלל המטבח היה סגור ומאחר שהוא הכיל בתוכו גם את פינת האוכל ואת חדר הכביסה, הוא גם היה מאוד צפוף עם מעט מאוד מקומות אכסון.

חלל סגור וחשוך שהכיל גם פינת אוכל וגם חדר כביסה. מטבח הדירה לפני השיפוץחלל סגור וחשוך שהכיל גם פינת אוכל וגם חדר כביסה. מטבח הדירה לפני השיפוץ  
שבירת הקיר בינו לבין הסלון אפשרה כניסה של אור הן מן הסלון והן מחלון השירות ובנוסף אפשרה יצירת מקומות אחסון רבים יותר.
המטבח שעוצב על ידי "פז מטבחים" עשוי פורמייקה לבנה ומבריקה עם ידיות אינטגרליות ליצירת מראה נקי. משטח העבודה שמעל הארונות עשוי מאבן קיסר בצבע אפור כהה שנותן קונטרסט לצבע הארונות.
דלתות המזווה כאמור נבחרו בצבע כתום בוהק כשהעובדה כי הן עשויות מזכוכית רק מוסיפה למראה המודרני והנקי של החלל כולו.

דלתות המזווה שעשויות זכוכית כתומה בוהקת התורמות למראה המודרני של החלל (צילום: שי אפשטיין)דלתות המזווה שעשויות זכוכית כתומה בוהקת התורמות למראה המודרני של החלל (צילום: שי אפשטיין)  

יחידת הורים


יחידת ההורים שלפני השיפוץ היתה חדר קטן וצפוף עם מרפסת סגורה ולא מנוצלת. שבירת הקיר המפריד בינה לבין החדר יצרה סוויטת הורים גדולה ומרווחת עם מספיק מקום להכלה של חדר ארונות, פינת עבודה וחדר רחצה.

קיר גדול הפריד בין חדר השינה למרפסת צרה ולא מנוצלת. יחידת ההורים לפני השיפוץקיר גדול הפריד בין חדר השינה למרפסת צרה ולא מנוצלת. יחידת ההורים לפני השיפוץ  
חדר הארונות בוצע לבחירת הלקוחה עם ארונות סגורים הצבועים שלייפלק לבן, כשכל כולו פתוח לחדר השינה ולפינת העבודה הצמודה אליו.
הבחירה של הגוונים והחומרים בחדר השינה נעשתה כהמשך לקו העיצובי של שאר הבית כאשר הצבע השלט בו הוא לבן, ובמינון נמוך יותר גם אפור ועץ אלון המופיע בפריטי הנגרות המובנית.

מיזוג המרפסת עם חדר השינה יצר חלל גדול ומרווח המכיל גם חדר ארונות ופינת עבודה (צילום: שי אפשטיין)מיזוג המרפסת עם חדר השינה יצר חלל גדול ומרווח המכיל גם חדר ארונות ופינת עבודה (צילום: שי אפשטיין)  
הקו המודרני והנקי לא פסח גם על חדר הרחצה של ההורים. קיר הפסיפס היוקרתי מבית מילסטון" הוא ללא ספק האלמנט העיצובי הדומיננטי בו אשר נותן קונטרסט לצבע הלבן של הקרמיקה המקיפה אותו. אלמנט זה חוזר גם בתוך המקלחון עצמו מה שיוצר איזושהי שפה עיצובית אחידה והרמונית בכל החלל.

קיר הפסיפס מבית "מילסטון" מקנה לחלל מראה יוקרתי ואלגנטי. חדר הרחצה ביחידת ההורים (צילום: שי אפשטיין)קיר הפסיפס מבית "מילסטון" מקנה לחלל מראה יוקרתי ואלגנטי. חדר הרחצה ביחידת ההורים (צילום: שי אפשטיין)  

עיצוב הומאני


תכנון ועיצוב דירה לדייר בעל צרכים מיוחדים דורשת הבנה מעמיקה בכל צרכיו היומיומיים ויישום של כל הפתרונות בצורה האופטימלית והנגישה ביותר.
מבנה הדירה הישן הקשה מאוד על הילד להתנייד בהליכון ומכאן גם על משפחתו שנאלצה לעזור לו בפעילויות יומיומיות בסיסיות. השירותים היו צרים ואי אפשר היה להיכנס לתוכם עם ההליכון, חדר המקלחת היה קטן וצפוף וכלל אמבטיה לא שימושית ובנוסף, כל המעברים בדירה היו צרים מאוד.

מחדר אמבטיה קטן בעיצוב מיושן, הפך החלל למרווח וגדול עם כל האלמנטים שעוזרים לילד להתנייד עם הליכון. (צילום משמאל: שי אפשטיין)מחדר אמבטיה קטן בעיצוב מיושן, הפך החלל למרווח וגדול עם כל האלמנטים שעוזרים לילד להתנייד עם הליכון. (צילום משמאל: שי אפשטיין)  
אמנם קיימים תקנים וחוקים בנוגע לתכנון מונגש, אבל בפועל כל אדם עם צרכים מיוחדים הוא שונה ומתמודד עם קשיים שונים. במקרה זה, היה דגש על הרחבת המעברים והמפתחים של הדלתות (הגדולים מ-90 ס"מ), יצירת חדר רחצה גדול ומרווח המכיל מקלחון רחב עם כסא בגובה מתאים וידית אחיזה נגישה, דלת הזזה שאינה מצריכה פתיחה מסורבלת ועוד.
כל תכנון מרחב התנועה בחדר הרחצה לקח בחשבון רדיוס סיבוב הנדרש לילד עם הליכון, כמו גם אפשרות של הגדלה עתידית של ההליכון ככל שהוא יגדל.
בחירת המיקום של חדר הילד גם נבעה משיקולים של נוחות כאשר חדרו ניצב במקום בו הגישה אליו אינה כרוכה כמעט בפיתולים וכך גם מתקיים קשר עין עם החדר, לעומת הפרטיות המתקבלת בחדריהן של אחיותיו.

תגובות לכתבה

  • 1.
    מחפשת מעצב/ת פנים

    ג'ודי (05.10.11)

    העיצוב יפה, אבל יקר מידי בשבילי. אז מה עושים?

  • 2.
    יפה!

    רקפת (30.08.11)

  • 3.
    עבודה יפה,פרקטית ובמחיר הוגן.

    נורית כהן (14.06.11)

    קבלתם דירה מקסימה בעיצוב נכון למשפחה ולילד הנכה ,השטח הפתוח ,הדלתות הרחבות ,המטבח הנגיש והאביזרים הנכונים ובגובה המתאים הם הוכחה שאפשר וניתן לחיות טוב ולהתחשב בצרכים של ילד עם הליכון או כסא גלגלים. אנחנו שיפצנו בית והתאמנו אותו לצרכי בתנו כיום בת 17 והחיים מאז בבית טובים ונגישים בכיף. המחיר אינו גבוהה בהתאם לתוצאה. אדריכלית הפנים שלנו היא"לאה סולטר" מגוש עציון שעשתה עבודה נפלאה תוך הבנה של המשפחה וצרכי הילד הנכה. בהצלחה! ניתן לשפץ אמבטיה ושירותים לילד נכה וזה משנה את איכות החיים.

  • 4.
    תקציב גבוה תמורת התוצאה

    אדריכלית פנים (09.05.11)

    400 אלף שח זה תקציב מכובד מאד, הייתי מצפה לגמר גבוה יותר.

  • 5.
    יפה מאד, נעים, אלגנטי, הקיר הכתום- כל מילה מיותרת!!! ח. האמבטיה לילד- מדוייק ופרקטי. אהבתי מאד!

    b.shvil.design (03.03.11)

  • 6.
    עשית עבודה נהדרת

    שולח רגש (02.03.11)

    באמצעות התמונות של לפניי אפשר לראות את הגאונות התכנונית שלך. אבל ראיתי עוד המון צילומים בפייסבוק... איפה הם??? חסר וחבל.