1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. מאיפה מתחילים?
  4. הופכים את הבית לבטיחותי לילדים

הופכים את הבית לבטיחותי לילדים

תאונות בבית הן אחד הגורמים העיקריים לאשפוזם של ילדים, וכשמדובר בתקופת החופש הגדול המספר רק הולך וגדל. אז רגע לפני, קבלו את המדריך המלא בעזרתו תהפכו כל חלל בבית שלכם לבטיחותי ומוגן יותר

מאת ליאת עיני | 5.4.2012

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
עבור רבים מאתנו, עיקר ההתייחסות בתהליך שיפוץ או בניית הבית היא לנושא הנוחות או האסתטיקה. לא תמיד אנו מייחסים חשיבות רבה מידי לנושא הבטיחות, בעיקר בבתים בהם מתגוררים ילדים קטנים וזו הסיבה שכשני שליש מהאשפוזים של ילדים עקב היפגעות, נגרמים כתוצאה מתאונות בבית. מנתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים עולה כי בין המפגעים הנפוצים ביותר בבית נמנים כיריים בגובה הנמוך מן התקן, ספה הממוקמת מתחת לחלון, ויטרינות מזכוכית, חללים רטובים, צעצועים לא בטיחותיים, שקעים חשופים, אי התקנת סורגים ועוד.
אז כיצד נהפוך את הבית לבטיחותי עבור הילדים?

כשני שליש מהאשפוזים של ילדים עקב היפגעות, נגרמים כתוצאה מתאונות בבית (צילום: fotolia)כשני שליש מהאשפוזים של ילדים עקב היפגעות, נגרמים כתוצאה מתאונות בבית (צילום: fotolia) 

בטיחות בסלון


זכוכית: רהיטים או דלתות מזכוכית הם מקור למפגעים בטיחותיים לא מועטים. אולם, אם בכל זאת אתם מתעקשים לעצב את הבית עם פריטים מזכוכית הקפידו לבחור בזכוכית מחוסמת אשר חזקה פי 4 מזכוכית רגילה או זכוכית ביטחון. זכוכית מחוסמת נראית כזכוכית רגילה לכל דבר, אך בעת מכה חזקה היא אינה מתנפצת ושבריה נשארים דבוקים האחד לשני. זכוכית ביטחון מתאימה יותר לממ"ד מכיוון שהיא בעלת ספיגת הדף גדולה יותר מזכוכיות אחרות. בנוסף, אם הדלת עשויה מזכוכית שקופה מומלץ להדביק סימון כלשהו על מנת שהילדים יבחינו בה.

מניעת נפילות: חשוב לעגן את חוטי החשמל לקיר כדי שלא יהוו מכשול לנפילה. בנוסף, אין להציב רהיטים כבדים כמו ספות, מזנון, או מדפים מתחת לחלונות, הואיל והם יכולים לשמש כמקום טיפוס לילדים אל עבר החלון. את הטלוויזיה מומלץ להניח על רהיט יציב ואף עדיף שתהיה מקובעת לקיר על מנת למנוע נפילה שלה.

אביזרי בטיחות: מגן לשקעי החשמל הוא חיוני במקרים בהם מתגוררים בבית ילדים קטנים העלולים להכניס את היד או כל חץ אחר לתוך החשמל. בנוסף, מגן לפינות השולחן הוא אמצעי בטיחות נוסף אשר יכול למנוע פגיעות.

רהיטים או דלתות מזכוכית הם מקור למפגעים בטיחותיים לא מועטים, אך אם אתם מתעקשים, הקפידו לבחור בזכוכית מחוסמת החזקה פי 4 מזכוכית רגילה או זכוכית ביטחון (צילום: fotolia)רהיטים או דלתות מזכוכית הם מקור למפגעים בטיחותיים לא מועטים, אך אם אתם מתעקשים, הקפידו לבחור בזכוכית מחוסמת החזקה פי 4 מזכוכית רגילה או זכוכית ביטחון (צילום: fotolia) 

בטיחות במטבח


במטבח עלולות להתרחש תאונות רבות כמו כוויות, הרעלות והתחשמלות, אך תכנון נכון יכול למנוע אותן:
מנעולים: אסור שחומרי הניקוי יהיו נגישים לילדים, ולכן יש להקפיד להניח אותם בארונות נעולים. במידה ולא קיים בארון מנעול ניתן להתשמש בנועלי ארונות מיוחדים המותקנים על הידיות אשר אינם ניתנים לפתיחה בקלות על ידי ילדים.
בנוסף, כדאי לנעול גם את המגירות המכילות את כלי המטבח, המספריים או הסכו"ם, ובנוסף להתקין מגירות עם מעצורים המונעים תפיסה של האצבעות.

מוצרי מזון קטנים: אחסנו מוצרי מזון קטנים ויבשים כמו אפונה, פיצוחים או עדשים בארונות גבוהים אליהם אין גישה לילד וזאת כדי למנוע אפשרות של חנק כתוצאה מבליעתם. מומלץ לשים בארונות התחתונים אוכל וחטיפים המיועדים לילדים כדי למנוע נסיונות טיפוס לארונות גבוהים. כך גם במקרר - מומלץ לשים במדפים הנמוכים פירות ומוצרי חלב המיועדים לילדים.

אביזרי בטיחות: מגן לדלת התנור המונע את פתיחתו, סוגרים המתלבשים על ידיות הגז ומגן כיריים המונע גישה של הילדים אליהן.

חומרי ניקוי יש להניח בארונות נעולים שאינם נגישים לילדים. המנעולים הם אוניברסאליים וניתנים להתקנה על כל סוג של ידית (צילום באדיבות ארגון חומרי ניקוי יש להניח בארונות נעולים שאינם נגישים לילדים. המנעולים הם אוניברסאליים וניתנים להתקנה על כל סוג של ידית (צילום באדיבות ארגון 'בטרם') 

בטיחות בחדר הילדים


בחירת הריהוט: בישראל, רק מיטות, לולים ועריסות לתינוקות נדרשים לעמוד בתקן כשכל שאר הרהיטים נמכרים למעשה ללא פיקוח או עמידה בתקן בטיחותי כלשהו.
על-פי התקן, החומרים המותרים לייצור מיטות, עריסות ולולים הם עץ סנדביץ´, מתכת, פלסטיק ובד. לוחות סיבים דחוסים (מזונית) אפשריים לשימוש כחיפוי לתחתית בלבד. בנוסף, מומלץ לרכוש רהיטים בעלי פינות מעוגלות, או לחלופין להתקין מגני פינות, שימנעו פגיעות.
במידה ורכשתם ספרייה לחדר, או כל רהיט כבד אחר, הקפידו לקבע אותו אל הקיר כדי למנוע מקרים בהם ילד יטפס או ימשוך אותו והכל יקרוס עליו. בנוגע לצבעים, ישנם בשוק צבעים המיועדים לחדרים או לרהיטים לילדים, צבעים אלו אינם רעילים, הם נטולי עופרת וידידותיים לסביבה.

מיקום הרהיטים בחדר: על-מנת למנוע טיפוס ונפילה מגובה, המנעו מהצבת רהיטים מתחת לחלון; פתרון חלופי הוא התקנה של סורגים. אם ישנן כוורות וכונניות בחדר רצוי להצמיד אותן לקיר בעזרת דיבלים כי בשלב כלשהו הילד כנראה ינסה לטפס עליהן.

אביזרי בטיחות: כיסוי המולבש על צירי הדלת ומונע תפיסה של האצבעות בעת סגירתה; מעצור לחלון המגביל את פתיחתו אך גם מאפשר אוורור לחדר; גלגל האטה לדלת המונע טריקות ונעילות שלה; מעקה בטיחות למיטה.

מנעולים לארונות, כיסוי לשקעים ומגן לפינות השולחן. אביזרים לבטיחות בבית מבית מנעולים לארונות, כיסוי לשקעים ומגן לפינות השולחן. אביזרים לבטיחות בבית מבית 'שילב' (צילום:יח'צ) 

בטיחות בחדר האמבטיה


מים יכולים להיות נעימים ומרגיעים, אך יחד עם זאת גם מסוכנים מאוד. הטמפרטורה הרצויה היא כ-42 מעלות, אך מאחר שלילדים יש נטייה להתעסק עם ידית הויסות, הטמפרטורה בקלות יכולה לעלות ולגרום לכוויות.
על מנת להגביל את טמפרטורת המים יש לסמן באופן בולט את צד המים החמים וצד המים הקרים (אדום-חם, כחול-קר) או להשתמש באחד מן האביזרים הבאים:

1. התקנת מערבל ביציאת המים החמים מהדוד. ניתן בהזמנה מיוחדת לקבל אותו מכוייל לטמפרטורה הרצויה.
2. התקנת מערבל במערכת האינסטלציה הביתית לפני הברז במקלחת של הילדים.
3. התקנת וסת ביטחון תרמוסטטי בברז שעוצר את זרימת המים כשהם מגיעים לטמפרטורה גבוהה.

אביזרי בטיחות: שטיחון בתוך האמבטיה למניעת החלקה, ידית המודבקת לאמבטיה בואקום ונותנת יציבות בכניסה וביציאה, מנעול אסלה למניעת סכנת נפילה.

על מנת למנוע כוויות, ניתן להתקין על הברז או על דוד המים טרמוסטט המווסת את הטמפרטורה לגובה הרצוי (צילום: fotolia)על מנת למנוע כוויות, ניתן להתקין על הברז או על דוד המים טרמוסטט המווסת את הטמפרטורה לגובה הרצוי (צילום: fotolia) 

בטיחות בכל הבית


- הקפידו לכסות את כל השקעים עם מכסי בטיחות.
- התקינו גלאי עשן למניעת שריפות.
- אל תשימו חומרי ניקוי ותרופות בהישג ידם של ילדים.
- בבתים עם מדרגות בהם מתגוררים תינוקות מומלץ לשים שער ביטחון לפני המדרגות, כדי למנוע נפילה. ישנם שערים ניידים הנתפסים בקירות על-ידי ואקום או שערים קבועים.

הוועדה המרכזית לתקני בניין במכון התקנים הישראלי אישרה בדצמבר 2011 את כתיבתו של תקן לבניית בתים בטוחים לילדים. בנייה על פי התקן תוכל למנוע תאונות בעלות פוטנציאל קטלניות רב, כגון נפילה מחלונות וממרפסות, כוויות חמורות ועוד.
תקן לבניית בית בטוח לילדים יציע אמות מידה ברורות, המגדירות מהו מבנה מגורים בטוח לילדים. בין הדרישות שארגון ´בטרם´ ממליץ לכלול בתקן: התקנת מנגנונים להגבלת פתיחת חלונות, כמו מגבילי פתיחת חלון או סורגים; התקנת אמצעים להגבלת טמפרטורת המים בברזים; התקנת גלאי עשן למניעת שריפות; בניית מעקות שאפשר לראות דרכם למניעת נפילה ממרפסות ובניית ארונות לחומרי ניקוי ולתרופות שאינם נגישים לילדים למניעת הרעלות ועוד.

* הכתבה נכתבה בסיוע ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים

> מתכננים את חדר הילדים? קבלו השראות וטיפים לעיצוב

תגובות לכתבה

חזור מעלה