1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. עולם העץ
  4. פרקטים

פרקטים

ריהוט עץ, פרקטים, דקים, פרגולות, בתי עץ וכל מה שצריך לדעת על סוגי העץ השונים ושימורם לאורך שנים

פרקט בהיר בחלל המגורים מבית "עץ ועצה", (צילום: יח"צ)
פרקט בהיר בחלל המגורים מבית "עץ ועצה", (צילום: יח"צ)  
פרקט בגוונים בהירים מבית "תשלובת אלוני", (צילום: יח"צ)
פרקט בגוונים בהירים מבית "תשלובת אלוני", (צילום: יח"צ)  
פרקט מסוג דק המותאם לחללים חיצוניים בתכנון "וי סטודיו"
פרקט מסוג דק המותאם לחללים חיצוניים בתכנון "וי סטודיו"  

מאת שירה דרורי

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
תחום הפרקטים עבר מהפכה בשנים האחרונות ומציע מגוון כמעט אין סופי של דוגמאות צבעים וחומרים, המתאימים לכל טעם ולכל כיס. החל בפרקטים סינתטיים דמויי עץ, דרך פרקטים שכבתיים העשויים שכבה עליונה מעץ אציל ושכבות תחתונות של עץ פשוט, ועד לריצוף מעץ מלא לבית ולחצר (רצפות Deck דק). בשנים האחרונות הפרקט נחשב למוביל הטרנד העיצובי, כשהמבחר העצום של סוגי העצים, רמות הגימור השונות ויתרונות הניקוי והתחזוקה שלו, הופכים אותו למועדף על פני מעצבי פנים ולקוחות רבים.

לדברי המומחים של "תשלובת אלוני", רצפת הפרקט, מגיעה בגוונים ובגדלים שונים (עובי, אורך ורוחב), כאשר כל קורת עץ טבעית עוברת שלבים רבים של מיון, הקובעים כיצד תיראה בסופו של התהליך רצפת הפרקט ובהתאם את מחירה. פרקט במראה טבעי ובדרגת מיון נמוכה, יהיה זול יותר מפרקט במראה אחיד בעל רמת מיון גבוהה. בעבר, רצפות הפרקט המועדפות על הציבור בארץ, היו בעלות גוון בהיר ואחיד, כגון: בוק. כיום, העצים המועדפים הם העצים "החמים" בעלי מראה טבעי יותר, כמו אלון, אגוז, דוסייה, טיק וכו´, שמשווים לרצפה מראה כפרי וחם.

סוגי הפרקטים המצויים כיום בשוק:

פרקט גושני מעץ מלא –פרקטים גושניים של עץ טבעי שלא עבר עיבוד (מלבד טיפול נגד מזיקים) בגימור שמן או לכה. בעל עמידות רבה וניתן לחידוש מספר פעמים. הפרקט עשוי משכבת עץ עבה בעוביים של 14, 22 או 38 מ"מ ומגיע בצורת קורות ארוכות הניתנות להתקנה במספר דרכים.
פרקט מסוג Deck דק – מתאים במיוחד לריצוף שטחים החשופים לשמש וללחות, כמו מרפסת, גינה או חדר האמבטיה. זהו פרקט בעוביים משתנים, בהתאם לסוג העץ. מתקינים אותו על גבי תשתית מעץ אורן שמקובעת לאדמה או לרצפה על ידי בטון או הברגה. פרקט זה עשוי עצים טרופיים ועמיד לאורך שנים רבות.
פרקט עשוי פורצלן – מוצר בלעדי ל"תשלובת אלוני" בשילוב מבריק של מראה העץ עם היתרונות של אריחי פורצלן - עמידות גבוהה במיוחד, מחיר נוח והתקנה ותחזוקה קלים במיוחד.
פרקטים מעת טבעי- בפרקטים מעץ טבעי מחיר הפרקט נקבע, בין היתר לפי הגודל. ככל שהקורה של שכבת העץ האציל רחבה, ארוכה ועבה יותר, כך מחיר הפרקט יהיה גבוה יותר. קורות ארוכות ברוחב 14 ס"מ תהיינה יקרות יותר משמעותית מפסים צרים וקצרים של 7 ס"מ.
כמובן שהמחיר מושפע גם מסוג העץ וזמינותו. פרקט מסוג עץ אלון או בוק יהיו זול יותר מפרקט העשוי עצים אקזוטיים כגון אגוז ברזילאי, טיק, וונגה וכו´
פרקטים סינטטיים/למינציה – פרקט זה אינו עשוי מעץ טבעי – אלא מחומרים מלאכותיים.
פרקט למינציה הוא למעשה צילום של פרקט על נייר, מצופה במספר שכבות של לכה מיוחדת על בסיס אלומיניום חמצני ומודבק על שכבת בסיס של HDF (עץ גרוס דק מודבק לחוץ ודחוס מאוד). הפרקט הסינטטי הפך לפופולארי בשנים האחרונות, בגלל מחירו הזול ותחזוקתו הקלה. ניתן להשיגו במגוון רחב של הדפסים, צבעים, קורות או פסים. ההרכבה מתבצעת בשיטה הצפה שהיא שונה במקצת מהנחה צפה של פרקט עץ. הדבר נעשה בעזרת פטנט “CLICK” או “LOCK”, שזה למעשה חיבור הקורות אחת לשנייה, ללא שימוש בדבק. פרקט סינטטי נחשב מוצר עמיד, אך בניגוד לפרקט העשוי עץ הוא אינו ניתן לחידוש ברבות השנים.
פרקט תלת שכבתי - מוצר המבוסס על שלוש שכבות. שכבה עליונה של עץ אציל שהוא סוג של העץ והגוון שאותו רואים בעובי של בין 2.5 – 4 מ"מ. שכבת אמצע של עץ לבן (לרוב אורן) אוHDF ועוד שכבת בסיס של עץ לבן.
פרקט תלת שכבתי הוא הנפוץ ביותר והוא מגיע ברוחבים שונים:
סטריפים – פסים של 7 ס"מ או של 9 ס"מ. חשוב לציין שהסטריפים אינם מגיעים בודדים אלא בלוחות של 2 עד 3 סטריפים בלוח.
פלנקים – קורות של 14 ס"מ ואף 18 ס"מ (הפלנקים מגיעים עם שכבת אמצע עשוייה סנדוויץ´).
סוגי עצים - אלון, בוק, דובדבן, מייפל ועצים אקזוטיים – אירוקו, דוסייה, מרבאו, אגוז ועוד. שיטות גימור והגנה – רוב הפרקט התלת שכבתי מגיע עם הגנה של לקה בין 5 ל-8 שכבות, אך קיימים מספר דגמים שנמכרים גם עם גימור שמן, בעיקר מקורות עץ אלון.
את הפרקט התלת שכבתי ניתן להתקין הן בשיטה הצפה והן בהדבקה. פרקט תלת שכבתי ניתן לחידוש מספר פעמים. החידוש הוא, למעשה, שיוף הפרקט ומשיחתו בלכה.
פרקט דו שכבתי - הרולס רויס של הפרקטים. פרקט האיכותי והיוקרתי ביותר, מאופיין בכך שמגיע בפסים בודדים ולא בלוחות העשויים ממספר פסים, בעל חיתוך מדוייק ביותר במסורי יהלום. השכבה העליונה היא של עץ אציל עבה במיוחד, כ- 5-4 מ"מ, המודבקת על שכבה של סנדוויץ´ העשויה עץ קשיח. הפרקט הדו שכבתי מיועד להדבקה בלבד ולא להרכבה בשיטה הצפה.
הפרקט הדו-שכבתי מגיע בווריאציות שונות: בסוגי עץ רבים עם רמות מיון שונות, ברוחב פסים של 7 ס"מ או 9 ס"מ כשאורך הפסים בהתאמה. צורת הנחה רגילה, אלכסונית או דוגמאות שונות כגון אדרת דג (FISH BONE). צורת ההתקנה – ההדבקה הישירה, מאפשרת גיוון רב יותר באופן וזווית הנחת הלוחות. מגיע בגימור לאכה תעשייתי – 8 שכבות, או גימור לאכה במקום – 2 שכבות בצביעה ידנית שמעניקות לפרקט מראה יחידני תוך שמירה על טבעיות העץ.

שיטות התקנה של פרקט

הכנת הרצפה - המשטח המיועד לריצוף הפרקט חייב להיות ישר, מפולס – ללא הבדלי גבהים ויבש לחלוטין. אם יש הבדלי גבהים במשטח, ניתן לפלס באמצעות מדה מתפלסת – שכשמה כן היא מפלסת את השטח. יש להסיר פנלים במידה וקיימים, ולסיים עם טיח וסיד עד גובה הרצפה – לא מומלץ להתקין פנלים על פנל קיים. אם אין ריצוף קיים (טראצו, קרמיקה, אבן, בטון וכו´) ניתן לרצף בריצוף זול, סוג ב´. במידה ויש חימום תת רצפתי, הוא יונח מתחת לריצוף שעליו יותקן הפרקט ולא בין הפרקט למשטח הקיים. התקנת הפרקט נעשית בסוף השיפוץ. רצוי שלא יהיו בעלי מקצוע אחרים במהלך ולאחר התקנת הפרקט, העלולים לפגוע בפרקט ולהפריע במהלך ההתקנה.
הנחה צפה – השיטה המקובלת והפופולארית ביותר, המתאימה לפרקט סינטטי ולפרקט תלת שכבתי. על מנת להתקין פורסים יריעת גומי פוליאוריטני מוקצף בעובי של כ- 3-2 מ"מ ("ספוג") על המשטח שמיועד לריצוף. את פלטות הפרקט מדביקים אחת לשנייה באמצעות דבק לבן בין החריצים: "זכר" ל"נקבה". הפרקט לא מודבק ישירות לריצוף אלא "צף" מעליו.
יתרונות: מחיר זול וגמישות המשטח. הספוג השחור נותן תחושת גמישות ורכות לפרקט המותקן, דבר הגורם לאמורטיזציה (בלימת זעזועים), כמו ההבדל בין ללכת עם נעלי עקב ונעלי ספורט.
במידה ויש חימום תת רצפתי, יש להתקין את הפרקט רק כאשר החימום מורכב מעל הריצוף הקיים ומייד מתחת לפרקט. כמו כן, הפרקט ניתן לפירוק מבלי לפגוע בריצוף מתחתיו, שהרי הוא לא מודבק אליו ישירות.
הדבקה ישירה – שיטת ההתקנה הטובה ביותר, המתאימה לפרקט דו ותלת שכבתי. חשוב לציין שפרקט דו שכבתי ניתן להרכבה רק באמצעות הדבקה ישירה לריצוף. כל סטריפ (פס) מודבק ישירות באמצעות דבק דו קומפוננטי (דו-רכיבי) למשטח, או כשיש חימום תת רצפתי – כאשר החימום נמצא מתחת למשטח שעליו יותקן הפרקט. במקרה זה החימום עובר טוב יותר לבית, כיוון שאין רווח, אין בידוד ואין בזבוז אנרגיה.
חיבור קליק – בפרקטים סינתטיים החיבור בין הקורות יהיה חיבור "קליק". הצמדה בלחץ של "הזכר" ל"נקבה" ללא שימוש בדבק. בדומה להנחה צפה, הפרקט יונח על מצע ספוג, אך החיבורים בין הקורות יעשו ללא שימוש בדבק אלא ע"י קליק של התאמה מיוחדת של "זכרים" ל"נקבות". השימוש בשיטה זו אפשרי רק כאשר נרכש פרקט קליק המיועד במיוחד להתקנה זו.
מסמור לתשתית – שיטה זו מתאימה לפרקט מעץ גושני מלא ודקים בלבד. בדר"כ מורחים שכבה לאיטום בפני חדירת לחות ולאחר מכן מבריגים את לוחות התשתית למשטח (רצפת היסוד). קורות העץ המלא / הגושני, ממוסמרים לתשתית ולבסוף מלטשים את הרצפה ומורחים בלכה או בשמן.

לרשימת חברות פרקטים - לחצו כאן

> למידע, טיפים ורעיונות נוספים בנושא ריצוף וחיפוי היכנסו לפורום ריצוף וקבלו עיצות ממומחים בתחום


תגובות לכתבה

חזור מעלה