1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. תכנון וצריכת חשמל
  4. התקנת מעגלים חשמליים

התקנת מעגלים חשמליים

תכנון מערכת החשמל הביתית, טיפים לצריכה וחסכון בחשמל ובעלויות, מכשירים, אביזרים ומושגים בסיסיים שכדאי מאוד להכיר

החלוקה למעגלים יוצרת הפרדה בין נקודות הצריכה השונות בבית ומקלה על תיקונים ועבודות חשמל, (צילום: באדיבות חברת החשמל)
החלוקה למעגלים יוצרת הפרדה בין נקודות הצריכה השונות בבית ומקלה על תיקונים ועבודות חשמל, (צילום: באדיבות חברת החשמל)  
מומלץ להקצות מעגל נפרד לכל חדר בבית, (צילום: באדיבות חברת החשמל)
מומלץ להקצות מעגל נפרד לכל חדר בבית, (צילום: באדיבות חברת החשמל)  
הארקה - אמצעי בטיחות חיוני, בדיקת רציפות הארקה, (צילום: באדיבות חברת החשמל)
הארקה - אמצעי בטיחות חיוני, בדיקת רציפות הארקה, (צילום: באדיבות חברת החשמל)  

מאת חברת החשמל

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
"מעגל סופי" הוא חלק ממערכת החשמל הביתית, אשר מחבר בין לוח החשמל הדירתי ובין מקום השימוש - מכשיר חשמלי, נקודת תאורה או שקע. המעגל בנוי מצינור חשמל ומחוטי חשמל, המוליכים את החשמל מהנתיך שבלוח אל המפסק, השקע או המכשיר. חלוקת המערכת למספר רב של מעגלים יוצרת הפרדה בין נקודות הצריכה השונות בבית, מקלה על תיקונים ועבודות חשמל, ומבטיחה שתקלה נקודתית לא "תקפיץ" את הנתיך הראשי ותפסיק את החשמל בכל הבית.

שלושה סוגי מעגלים במערכת הביתית


> מעגלים המזינים מכשירים ייחודיים כמחוייב עפ"י תקנות החשמל: תקנות החשמל מחייבות התקנת מעגלים נפרדים לשלושה מכשירים ביתיים בעלי הספק גבוה - מכונת כביסה, תנור אפייה ודוד חשמלי.
> מעגלים המיועדים למכשירי חשמל המותקנים בקביעות, שהספקם עולה על 2 קו"ט: לכל מכשיר המותקן בקביעות, שהספקו עולה על 2 קו"ט, כמו מזגן אוויר, מייבש כביסה, מדיח כלים, תנור חימום וכד´, נדרשים מעגלים נפרדים .
> מעגלים המשמשים לנקודות תאורה ולשקעים בחלקי הבית השונים: מומלץ להקצות מעגל נפרד לכל חדר בבית, וכן לחלקים חיצוניים כמו גינה או גג.

הדרישות מכל מעגל נקבעות לפי ההספק המירבי של המכשירים המחוברים אליו, ומתייחסות לחתך חוטי החשמל (שטח הפנים של החוט בחתך רוחבי, אשר נמדד בממ"ר), ולגודל המפסק האוטומטי הזעיר (מא"ז), הקבוע בלוח החשמל ונמדד באמפר.
ככלל, מומלץ להתקין בכל הבית מעגלים בחתך מינימלי של 2.5 ממ"ר, במקום לחשוש שמא אחד מבני הבית יחבר מכשיר בעל הספק גבוה מדי לאחד השקעים.

חתך (ממ"ר) 1.5, גודל המא"ז (אמפר) 10, הספק מירבי (ואט) 2,300
חתך (ממ"ר) 2.5, גודל המא"ז (אמפר) 16, הספק מירבי (ואט) 3,680
חתך (ממ"ר) 4, גודל המא"ז (אמפר) 20, הספק מירבי (ואט) 4,600

קו זינה


קו הזינה מחבר בין המונה של חברת החשמל לבין לוח החשמל הדירתי. כאשר הלוח והמונה צמודים זה לזה - קו הזינה יהיה קצר, אך כאשר המונה מותקן מחוץ לבית בארון החשמל של חברת החשמל, קו הזינה יותקן ע"י החשמלאי המורשה שלכם מתחת לקרקע, בתוך צינור.
יש להזמין קו זינה בעל שטח חתך מתאים, על מנת שאם תרצו בעתיד להגדיל את החיבור, לא יהיה צורך להחליפו.

הארקה


הארקה היא אלמנט מתכתי, המאפשר סגירת מעגל חשמלי לאדמה במקרה של תקלה או קצר באחד ממכשירי החשמל שבבית. זהו אמצעי בטיחות חיוני, שמתפקידו לגרום לניתוק אספקת הזרם למכשיר חשמלי כאשר גוף המכשיר מחושמל עקב תקלה.

במבנים ישנים (שנבנו לפני 1978) ההארקה מבוססת בדרך כלל על צנרת המים, במבנים חדשים – על הברזלים ביסודות המבנה (הארקת יסוד).
במהלך שיפוץ של בית ישן יש להקפיד על כך שההארקה לא תנותק. יתכן שבאחד השיפוצים הקודמים נותקה ההארקה בבית, לדוגמא עקב חידוש צנרת המים ממתכת לפלסטיק או כתוצאה של בלאי. אחת המשימות הראשונות של החשמלאי היא בדיקת תקינות ההארקה ובמידת הצורך – תיקונה וחיבורה מחדש.

מומלץ להזמין בדיקה תקופתית של מערכת ההארקה ע"י חשמלאי בעל רישיון מתאים, בהתאם לגיל הבניין: כל חמש שנים בבניינים שנבנו עד נובמבר 1978; כל עשר שנים לבניינים חדשים יותר.
הארקת יסוד בבית חדש: במהלך הבנייה, יש לשלב את החשמלאי כבר בשלב יציקת היסודות, כדי לוודא את ביצועה של הארקת היסוד. בעת הבנייה משאירים יציאות של מוטות ברזל חשופים ("קוצים") שמותקנים בתוך קופסאות, על מנת לאפשר נגישות. הארקת אנטנת טלוויזיה נעשית בחיבור ל "קוצים".



תגובות לכתבה

חזור מעלה