סרג בן דוד: חו"ל מעבר לפינה

הבתים שמתכננים האדריכלים יולי וסרג´ בן דוד, נראים כאילו נלקחו מפרבר יוקרתי בפריז. בראיון בלעדי מסביר בן דוד על הסגנון המרשים שעומד במבחן הזמן ונותר אלגנטי לכל הדעות

מאת שחר בן-פורת | אדריכלים יולי וסרג´ בן דוד | וידאו Adira TV | כתבת וידאו לובה יעקובסון | תאריך 21.6.09

כרטיס ביקור

שם

סרג´ בן דוד

גיל

52

מצב משפחתי

נשוי פלוס שניים

מזל

דלי

ותק במקצוע

26

לימודים

פקולטה לאדריכלות ותכנון ערים, הטכניון

ספר אהוב

הבושם של פטריק ססקין

המוזיקה שנותנת לי השראה

גדלתי על רוק קלאסי, אז פינק פלויד, דיפ פרפל וג´נסיס לא עוזבים אותי. אני מקפיד לעקוב אחר מוזיקה בארץ - כנסיית השכל, היהודים; וגם בעולם - מוזיקה בלקנית עם אינטרפטציה מודרנית, בוסה נובה.

תחביבים נוספים

אני עוסק בצורה אובססיבית בספורט, בין אם הוא אתגרי כמו סנובורד וגלישת רוח, ובין אם זה יותר יומיומי כמו טניס, או כדורגל. מעבר לכך, אני רוכב על אופנוע כבר 30 שנה.

יש דעה לפעמים, שאדריכלים שעוסקים בבתים פרטיים, הם כאלה שלא הצליחו בפרויקטים גדולים יותר. זו כמובן טעות מיסודה, (תכנון וצילום: סרג ויולי בן דוד)
יש דעה לפעמים, שאדריכלים שעוסקים בבתים פרטיים, הם כאלה שלא הצליחו בפרויקטים גדולים יותר. זו כמובן טעות מיסודה, (תכנון וצילום: סרג ויולי בן דוד)


על מורכבות ורגישות

האדריכל

סרג´ בן דוד

מתמחה בתכנון בתים פרטיים. "יש דעה שרווחת לפעמים בציבור, שאדריכלים שעוסקים בבתים פרטיים, הם כאלה שלא הצליחו בפרויקטים גדולים יותר. זו כמובן טעות מיסודה, כי אין תחום שהוא יותר תובעני, מורכב ורגיש מהתחום הזה. בניגוד לכל התחומים האחרים באדריכלות, כגון תכנון קניון, בי"ס ואפילו בניין מגורים, שבהם הלקוח הוא אנונימי, העבודה על בתים פרטיים היא ממש מול לקוח".

המפתח לתהליך עבודה, לפיכך, הוא תקשורת. "להבין מה הלקוח רוצה ומה הטעם שלו - כשהרבה פעמים הוא עצמו אפילו לא מודע לטעם שלו. בנוסף, המון פעמים מדובר בשני בני זוג, כך שיש לשלב בין הרצונות של שניהם– זו משימה מעניינת ומרתקת. ככל שאתה מקבל יותר אינפוט מהלקוח, מהעולם הערכי שלו, מהדרך שבה הוא רוצה לנהל את חייו, כך גם הדרך להצלחת הפרויקט יותר סלולה.

כמו כן, חייב להיות גם תהליך של רכישת האמון של הלקוח. האמון הוא היכולת לתת ללקוח את התחושה שהוא משולב בכל החלטה, ובמקביל שיש מי שמכוון אותו. אפשר להשוות את זה לתהליך של חיזור וזוגיות".

גינת בית פרטי בתכנון יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)
גינת בית פרטי בתכנון יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)
אז יש גם מריבות?

"חילוקי דעות לעיתים. ההחלטה הסופית היא תמיד של הלקוח, אבל אני תמיד מגיע למצב שאני מצליח להסביר לו, בין אם זה דרך הצגה של חלופות, או ביקור בבתים, או באתרים. אני מצליח להגיע למצב שבו אני מממש את מה שאני מעריך, שהלקוח יעריך בסוף התהליך".

חזית בית שתוכננה על ידי יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)
חזית בית שתוכננה על ידי יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)
יש קווים אדומים? בקשות שלא תסכים למלא ?

"אני לא אשלב באופן בוטה אלמנטים מסוגננים שאינם שייכים לקו של הפרויקט, אבל זה דבר שקל יחסית להסביר ללקוח. בעצם, כל לקוח עובר תהליך של סדנת אדריכלות - לימוד של שפה, שלמות של מוצר, דברים שהם זרים למי שלא עוסק בתחום העיצוב. אי אפשר להגיד ללקוח ככה אני רוצה וככה זה יהיה, אתה חייב להציג לו דוגמאות ממדינות אחרות, פרויקטים קיימים, או פרויקטים שהמשרד עשה. בסוף זה מתקדם".

גינה בתכנון יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)
גינה בתכנון יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)

סגנון שעומד במבחן הזמן

אחרי 26 שנה של ניסיון מעשי באדריכלות, בן דוד יודע היטב על מה הוא מדבר. הוא נולד בצרפת, עלה ארצה בגיל 12 וסיים את לימודיו בפקולטה לאדריכלות ובניין ערים בטכניון בשנת 1983. "חיפשתי תחום שאוכל להתמקצע בו– בדיעבד אני יודע שהתחום שבחרתי הוא יצירתי מצד אחד ומצד שני יש לו נגיעות בתחומים מאוד מגוונים של החיים. השילוב הזה בא לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר לא רק באדריכלות, אלא גם בהתמקצעות שבחרתי בצורה מודעת, בבתים פרטיים".

לאחר סיום לימודיו התחיל בן דוד לעבוד במשרדים שונים וב-12 השנים האחרונות הוא עובד במשותף עם אישתו, אדריכלית יולי בן דוד, ולשניים משרד אדריכלות עצמאי. "זה מעניין וקשה", הוא אומר כשאני שואל אותו איך זה לעבוד עם אישתו. "צריך לדעת לקבוע קווי חלוקה ואחריות, שזה מאוד חשוב בכלל בזוגיות. יש לנו פרויקטים ואנחנו מחלקים אותם בינינו, וחוץ מזה אנחנו עובדים בשיתוף פעולה על כל הפרויקטים".

הסגנון האירופאי הקלאסי הוא הסגנון המאפיין את עבודותיו של בן דוד. למרות שפה ושם תראו בית מודרני יותר או אוריינטלי יותר, מרבית עבודותיו שומרות על עקרונות הסגנון האירופאי הקלאסי. "הסגנון האירופאי הקלאסי - כשמו כן הוא – הוא עומד במבחן הזמן. מבנים שיש להם משמעות גיאומטרית די נוקשה, סימטריה וחזרתיות. זה סגנון אלגנטי שנשאר ייחודי בארץ כי אין הרבה אנשים שמאמצים אותו. הדבר שמפתה בקו הזה, שהוא מתנער מעוגנים תרבותיים של זמן ומקום והוא מטפל ביצירה כשלעצמה, כקומפוזיציה של צורות ושילוב חומרים.

אנחנו עובדים במדינה צעירה שאין לה מסורת בניה, ומטבע הדברים סגנון אדריכלי שהוא חלק מתרבות, קשור לאקלים ולסביבה הגיאוגרפית. יש לנו בעיה גיאופוליטית. בלי להכנס יותר מדי לפוליטיקה, אפשר לומר שאנחנו שונים מהעמים שסובבים אותנו ומחפשים עוגנים תרבותיים שהם לא מהאזור הזה. כמובן שנושא האקלים מכוון אותנו לאגן הים התיכון הצפוני – ספרד, צרפת ואיטליה. על כן, הסגנון האירופאי הקלאסי מתאים ברמה התרבותית לנטיות של האוכלוסיה שאני מטפל בה".

מבואה בסגנון קלאסי שתוכננה ועוצבה על ידי יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)
מבואה בסגנון קלאסי שתוכננה ועוצבה על ידי יולי וסרג בן דוד, (צילום: סרג בן דוד)
איזו תרבות אחרת אנחנו מביאים?

"אני חושב שזה שילוב של תרבות אירופאית עם גישה אמריקאית מאוד פרקטית. לכן אני מאמין שהאימוץ של סגנון קלאסי אירופאי הוא מתבקש, כמו שהבאוהאוס היה חלק אינטגרלי של תל אביב וכמו גם בחיפה וירושלים".

"מתייחס לפרויקטים כמו לילדים"

כמעט מתבקש לחשוב שהמוצא הצרפתי של בן דוד קשור לבחירה בסגנון האירופאי שהוא מתמחה בו, אבל הוא עצמו אינו בטוח. "יש מי שיטען שיש שורשים, אבל באתי ארצה בגיל צעיר. עם זאת, נשארתי קשור לתרבות העולם הישן בספרות, קולנוע וגם באדריכלות.

המשבר התרבותי שאנו חווים בארץ בא לידי ביטוי בכל תחומי התרבות, ונושא האדריכלות הוא חלק מזה. אנחנו רואים את זה במוזיקה, ספרות וקולנוע. יש חיפוש מתמיד אחר עוגנים, ואני חושב שהמקצוע שלנו, שמטפל במוצרים שנשארים עשרות שנים, מחייב אותנו כמתכננים לבחירה אחראית".

חלל מגורים בתכנון יולי וסרג
חלל מגורים בתכנון יולי וסרג' בן דוד, (צילום: סרג' בן דוד)
מה אתה הכי אוהב במה שאתה עושה?

"אני הכי אוהב את הרגע הקסום שבו אתה תופס שהלקוח שלם עם ההחלטה שלו ושאתה מצליח לרכוש את האמון שלו".

אני חושב שהמקצוע שלנו, שמטפל במוצרים שנשארים עשרות שנים, מחייב אותנו כמתכננים לבחירה אחראית, (תכנון וצילום: סרג
אני חושב שהמקצוע שלנו, שמטפל במוצרים שנשארים עשרות שנים, מחייב אותנו כמתכננים לבחירה אחראית, (תכנון וצילום: סרג' בן דוד)
מה הפרויקט שאתה הכי מתגאה בו?

"אין לי פרויקטים מועדפים. אני מתייחס לכל הפרויקטים שלי כמו לילדים ואת תהליך היצירה אפשר להשוות לתהליך של קשר זוגי, היריון ולידה. בדרך כלל אנשים יבנו פעם אחת בחיים שלהם, וזה תהליך מאוד אישי מבחינת החשיפה של הלקוח, מבחינת תהליך קבלת ההחלטות, מבחינת השיתוף של בן הזוג וההשקעה כמובן, שהיא לא רק חומרית אלא גם ברגש ובזמן. גם המוצר שמתקבל בסוף יישאר אחרינו סביר להניח, גם אחרי האדריכל וגם אחרי הלקוח".

יש לך המלצה לאדריכלים צעירים בתחילת דרכם ?

"את המקצוע צריך ללמוד תוך כדי עבודה, בפרקטיקה, במשרד. אני יודע שהשאיפה של כל אדריכל צעיר היא להקים משרד עצמאי, אבל חייבים לעשות את זה אחרי שיש בסיס תיאורטי וביצועי יציב. אני אומר את זה לאדריכלים במשרד, ללא שום נימה אינטרסנטית, שהם צריכים לצבור ניסיון בעשייה וניהול של כמה פרויקטים, לפני שיחשבו לעשות את זה בעצמם".

חלל מגורים בתכנון יולי וסרג
חלל מגורים בתכנון יולי וסרג' בן דוד, (צילום: סרג' בן דוד)

לראיונות נוספים עם מיטב האדריכלים בארץ - לחצו כאן

כיצד לבחור אדריכל? איזה נתונים עלי למסור כדי לקבל הצעת מחיר מקיפה והוגנת? מהו המידע הדרוש לפני התכנון? היכנסו ל

פורום אדריכלות

וקבלו מענה מקצועי לכל שאלותיכם.

חזור מעלה