עד הפירור האחרון

הקיץ מגיע, קרני השמש חודרות מבעד לחלונות ואיתן מגיע גם האבק. Adira בודקת איך תבחרו את שואב האבק האידאלי בשבילכם

מאת שחר בן-פורת | צילום יח"צ | תאריך 17.5.09

בתחום שואבי האבק ניתן לראות בשנים האחרונות חידושים ושכלולים רבים, ומי שמבקש לרכוש לעצמו שואב אבק עשוי לעמוד מבולבל מול השפע. במטרה להפוך את הרכישה של פריט חיוני זה לנוחה וקלה, יצאנו ללמוד על הנושא וחזרנו עם מסקנות והמלצות.

"שואבי האבק הביתיים מחולקים לארבעה סוגים עיקריים, והבחירה בשואב המתאים צריכה להיעשות בהתאם לצרכים האישיים", כך מסביר מוטי נעים, מנהל השיווק של חברת "שריג טופ סטנדרט", יבואני מורפי ריצ´רדס לישראל.

הייחוד של שואב יונק, מתבטא בכך שהוא יונק את האוויר והאבק לתוך מיכל, ובתוכו נעשה תהליך הפרדה של האוויר מהלכלוך, (צילום: יחצ)
הייחוד של שואב יונק, מתבטא בכך שהוא יונק את האוויר והאבק לתוך מיכל, ובתוכו נעשה תהליך הפרדה של האוויר מהלכלוך, (צילום: יחצ)


שואבים מכל הסוגים

הסוג הראשון הוא

שואב חובט

. "הוא נקרא כך כיוון שהוא יוצר מעין חבטה על המשטח ומקפיץ את האבק", אומר נעים, "מבריש את השטיח ומסייע בשאיבת לכלוך שנדבק לסיבי השטיח, כגון שערות". שואבים אלו מוכרים בזכות צורתם הזקופה והם מתאימים לבעלי שטיחים רבים, כולל שטיחים בגובה שונה, הודות למנגנון מיוחד המתאים את השואב לגובה השטיח.

טיפ על שואב חובט:

יש לשים לב שזווית ידית האחיזה תהיה גדולה ככל האפשר, משום שהדבר יאפשר שאיבה קלה יותר במקומות קשים, כגון מתחת לספות ולמיטות. בנוסף, כדאי לשים לב שהם באים עם אביזרים המאפשרים שאיבת ריפודים, פינות וכדומה.

הסוג השני, שהפך נפוץ מאוד בשנים האחרונות, הם

שואבים יונקים

, המבוססים על מנגנון ציקלוני. חיה בלנק, קניינית מוצרי חשמל ברשת "בסט ביי", אומרת כי שואבים אלו מהווים כיום את עיקר המכירות של שואבי האבק ברשת. הייחוד שלהם מתבטא בכך שהם יונקים את האוויר והאבק לתוך מיכל, ובתוכו נעשה תהליך הפרדה של האוויר מהלכלוך. התוצאה: האוויר הנקי יוצא לחלל החדר והלכלוך נשאר בתוך המיכל.

טיפ על שואב יונק:

אם בוחרים בשואב זה כדאי שיהיה לו מיכל בעל נפח גדול לאיסוף כמות גדולה של לכלוך; כמו כן, מומלץ לשים לב שהוא מגיע עם אביזרי שאיבה שונים, המתחברים למוט הטלסקופי שיוצא מהשואב עצמו, בעזרתם ניתן לשאוב פינות שונות בבית.

חשוב לציין כי שואב יונק מתאים לשאיבת שיער חיות מחמד אם הוא מגיע עם אביזר חובט טורבו, ובמידה והפילטר שלו מבוסס על תקן Hepa. בנוסף, הוא אידיאלי לחולי אסתמה ולסובלים מאלרגיות וכמובן, הוא פועל ללא שקיות כלל.

מומלץ לשים לב שהשואב מגיע עם אביזרי שאיבה שונים, בעזרתם ניתן לשאוב פינות שונות בבית,שואב Morphy Richards מסידרת - super power (צילום: יחצ)
מומלץ לשים לב שהשואב מגיע עם אביזרי שאיבה שונים, בעזרתם ניתן לשאוב פינות שונות בבית,שואב Morphy Richards מסידרת - super power (צילום: יחצ)
שואב חבית

הוא הסוג השלישי של שואבי אבק, והוא קיבל את השם משום שהצורה שלו מזכירה חבית. שואב זה מאופיין בנפח שאיבה גדול במיוחד, ובדומה לשואב היונק, הוא פועל בדרך כלל ללא שקיות אלא על בסיס מיכל איסוף.

טיפ על שואב חבית

: היתרון של שואב מסוג זה הוא ביכולתו לשאוב נוזלים, וחלק משואבי החבית מסוגלים לשטוף את הרצפה.

הסוג הרביעי הם כמובן

שואבים ידניים

, בהם עושים שימוש לרוב כאשר יש צורך לשאוב באופן נקודתי לכלוך מאזור מסוים. סוג זה מתחלק לשואבים נטענים, או כאלו המחוברים עם כבל ארוך לחשמל.סוג זה מתחלק לשואבים נטענים או כאלו המחוברים עם כבל ארוך לחשמל. בדרך כלל עוצמת השאיבה שלהם קטנה משאר שואבי האבק, והם מתאימים כשואב אבק שני בבית.

טיפ על שואב ידני

: בדרך כלל עוצמת השאיבה שלהם קטנה משאר שואבי האבק, והם מתאימים כשואב אבק שני בבית.

שואב חבית פועל בדרך כלל ללא שקיות אלא על בסיס מיכל איסוף, שואב מבית Morphy Richards, (צילום: ביזי דוידסון)
שואב חבית פועל בדרך כלל ללא שקיות אלא על בסיס מיכל איסוף, שואב מבית Morphy Richards, (צילום: ביזי דוידסון)

שואב אבק מרכזי

פתרון נוסף ושונה לחלוטין הוא להתקין בבית מערכת מרכזית לניקוי ולשאיבת אבק. השוק עתיר בחברות שונות שמתמחות בנושא, כדוגמת "שאברב", "שאבקל" ועוד. חברת "גרינקי" לדוגמא, משווקת בישראל מערכת ביתית המיוצרת על ידי החברות MD ו- CycloVac האמריקאיות.

מערכת כזו בנויה ממספר שקעי שאיבה הממוקמים בבית, שמחוברים במערכת צינורות חבויה למתקן, הכולל מנוע ומיכל איסוף. כדי להשתמש בה מחברים לאחד השקעים צינור שאיבה וידית עם מתג הפעלה, כמו שואב אבק סטנדרטי, אך ללא סחיבת השואב בכל הבית.

לדברי החברה, לשואב אבק מרכזי עוצמת שאיבה החזקה עד פי עשר משואב אבק סטנדרטי, והיא שקטה במיוחד. היא גם יכולה לנקות החל מרצפה ופרקט וכלה בשטיחים, וילונות וריפודים, ללא שימוש במים.

עלות מערכת נעה בין 5,000 ל-9,000 ₪ לדירה בגודל של עד 200 מ"ר, כולל ההתקנה, והיא ניתנת להתקנה בדירות חדשות או במהלך שיפוץ שכולל שיפוץ תשתיות והתקנת רצפה חדשה.

שואב ידני מבית דייסון, (צילום: יחצ)
שואב ידני מבית דייסון, (צילום: יחצ)

הישראלים מעדיפים יונקים

יוסי עידה, מנכ"ל Vax ישראל, אומר כי "בשווקים בהם יש הרבה שטיחים, כמו אירופה הקרה, הצרכנים מעדיפים שואבים חובטים משום הנוחות בעבודה על רצפה ובעיקר משום היעילות שבשאיבת שטיח באמצעות חובט. בישראל, שבאופן יחסי אין בה הרבה שטיחים, השואבים הפופולאריים יותר הם השואבים היונקים".

עם זאת, בשנים האחרונות כובשים השואבים החובטים נתח שוק גדול יותר. "ייתכן שזה קשור לגידול בשימוש בשטיחים ככיסוי אותנטי לרצפה. המגמה מיוחסת גם לשפע של מוצרים איכותיים בתחום שהחברות המובילות השיקו לאחרונה – סדרת הזירו של VAX ושואב הכדור של דייסון", אומר ארז שאלתיאל, מנהל מחלקת מוצרים קטנים ברשת שקם אלקטריק. "המהפכה הירוקה משפיעה גם היא, ואנשים נוטים יותר ויותר לרכוש שואבים רב-תכליתיים דוגמת ה- 6151SX של VAX, בהבינם שזו הדרך היחידה להשיג סביבה נקייה בהחלט.

לשם סיבור האוזן – מחקרים שנעשו באנגליה מוכיחים ששאיבה יבשה לוכדת רק כ- 25-40% מכמות האבק והלכלוך, שעה ששטיפת שטיחים לוכדת עד 100%. עובדה נוספת – שטיח שלא נשטף שנתיים ומעלה מזוהם יותר מכביש סואן... ההבדל בניקיון אולי פחות נראה בעיני המבוגרים הצועדים על השטיח, אבל בהחלט מורגש על ידי צאצאנו הזוחלים עליו ומשחקים כשנחיריהם בתוך צבירי השטיח".

בישראל השואבים הפופולאריים יותר הם השואבים היונקים, שואב מבית LG, (צילום: יחצ)
בישראל השואבים הפופולאריים יותר הם השואבים היונקים, שואב מבית LG, (צילום: יחצ)

כך בוחרים שואב אבק

"כאשר בוחרים בשואב אבק", אומר נעים, "חשוב להתייחס לעוצמת היניקה". "ככל שעוצמת היניקה גדולה כך יעילות השאיבה גבוהה יותר. עוצמת היניקה נמדדת ביחידות WSP והיא נעה בטווח 250WSP ל-WSP480. הכלל הוא ´כל המרבה הרי זה משובח". אך הדעות בעניין זה חלוקות.

ניר פיינה, מנהל השיווק של חברת זק"ש, אומר כי מדד זה אינו בהכרח מעיד על איכות שואב האבק, במקום זאת הוא ממליץ לבחור שואב לפי הצורך. "אם יש בבית פרקט אפשר לבחור במטאטא חשמלי שאוסף את הלכלוך מהרצפה; אם האדם סובל מאסטמה שיבחר בשואב ציקלוני עם תקן Hepa; אם יש בבית מעט שטיחים וספות כדאי לבחור בשואב חבית, ששואב יבש ורטוב. הוא אמנם פחות ידידותי אבל מתאים גם לשאיבת מים; ואם התקציב קטן ויש בבית מעט שטיחים וספות, אפשר לבחור בשואב חובט קטן. בכל מקרה כדאי להפעיל את השואב בחנות ולבדוק את העוצמה שלו על ידי כך ששמים את היד על פתח היניקה; לבחון את האביזרים שמגיעים איתו ולהחליט".

שואב רב תכליתי מדגם 6151SX של VAX, (צילום: יחצ)
שואב רב תכליתי מדגם 6151SX של VAX, (צילום: יחצ)

בלנק מוסיפה עוד כמה דגשים חשובים לשלב הבחירה. "לפני שמבצעים את הרכישה חייבים לבדוק את נוחות השימוש והתפעול. שואב אבק הינו מכשיר חשמלי הדורש מעורבות גבוהה מצד המשתמש ומחייב אחזקה וטיפול קבועים, לכן חשוב שהוא יהיה נוח לשימוש ולאחסון, קל לתפעול ולתחזוקה שוטפת וכמובן - שלא ירעיש מדי".

ככל שעוצמת היניקה גדולה כך יעילות השאיבה גבוהה יותר, שואב מבית Morphy Richards, (צילום: יחצ)
ככל שעוצמת היניקה גדולה כך יעילות השאיבה גבוהה יותר, שואב מבית Morphy Richards, (צילום: יחצ)

דור העתיד

תחום שואבי האבק הולך ומתפתח כל העת. לדברי בלנק, "מדי כמה חודשים נחשף חידוש טכנולוגי בתחום. כיום, הפיתוח מתמקד בשואבים בעלי יעילות ויכולת מקסימאלית לשאיבת האבק - עוצמת יניקה או טכנולוגיה ללא שקיות; כמו כן, ניכר שיפור באיכות המברשת שטיח, בשאיפה לייצר מברשת בעלת יכולת היצמדות חזקה יותר ובכך ליצור וואקום ליניקה חזקה של האבק; בנוסף, מפתחים מסננים בדרגת סינון גבוהה הניתנים לרחיצה לשימוש חוזר, דבר המקנה חסכון בתחזוקה".

לפני שמבצעים את הרכישה חייבים לבדוק את נוחות השימוש והתפעול, שואב מבית זקש, (צילום: יחצ)
לפני שמבצעים את הרכישה חייבים לבדוק את נוחות השימוש והתפעול, שואב מבית זקש, (צילום: יחצ)

חובט, חבית, יונק, ידני, או מרכזי- לא חשוב מה תבחרו, העיקר שבפעם הבאה שתרכשו שואב אבק, תשימו לב לכל הפרמטרים הרלוונטיים ותוכלו לבחור את השואב שיתאים בדיוק לצרכים שלכם.

חזור מעלה