חכם מזג

בין הדממת המזגן לבין בזבוז מוחלט, ניתן להגיע לרמה גבוהה של התייעלות אנרגטית וחסכון בעלויות, במיוחד שיש מערכת בית חכם. Adira בודקת איך ממזגים וחוסכים. בלי חוכמות

מאת יוסי פוגל | צילום אילוסטרציה | תאריך 28.02.10

כולנו יודעים שהמזגן הוא אחד הצרכנים הכבדים, אם לא הכבד ביותר, במערכת החשמל בבית. אם היינו יכולים להרשות לעצמנו לכבות את המזגנים בבית למשך חודשיים, חשבון החשמל היה נראה אחרת לגמרי, ובכל זאת- קשה לוותר על התענוג היקר הזה.

בית חכם הוא גם, במקרים רבים, תענוג יקר שיותר ויותר אנשים מתקשים לוותר עליו. מעניין לחשוב שהסיבה העיקרית לכך שאנשים בוחרים להתקין בביתם מערכת בית חכם היא בכדי לקבל שליטה טובה יותר במכשירים ובמערכות החשמל בבית, אך מה בנוגע לשליטה בהוצאות?

בית חכם הוא תענוג שיותר ויותר אנשים מתקשים לוותר עליו, (צילום: אילוסטרציה)
בית חכם הוא תענוג שיותר ויותר אנשים מתקשים לוותר עליו, (צילום: אילוסטרציה)


היציאה מהבית

אין ויכוח על כך שנעים לחזור לבית ממוזג, אך פחות נעים לגלות שזה קרה בגלל ששכחתם לכבות את המזגן, ושהוא עבד שעות רבות כשאיש לא היה בבית. גודל אי הנעימות בא לידי ביטוי בדרך כלל בחשבון החשמל. לא תמיד אנו זוכרים לכבות את המזגן לפני יציאתנו מהבית, במיוחד כשמדובר בשעות הבוקר העמוסות, בהן כל אחד ממהר לשגרת יומו.

תרחיש היציאה מהבית בבית החכם חוסך חשמל וגם דאגות רבות, (צילום: אילוסטרציה)
תרחיש היציאה מהבית בבית החכם חוסך חשמל וגם דאגות רבות, (צילום: אילוסטרציה)
תרחיש ה"יציאה מהבית":

הטיפ הראשון והמתבקש, הוא להכניס את המזגנים לתרחיש ה"יציאה מהבית". כך תוכלו לחסוך לא רק חשמל אלא גם דאגות והתעסקות מיותרת בניסיון להיזכר אם כיביתם את המזגן. תרחיש היציאה מהבית נחשב לאחד התרחישים המתבקשים והמיושמים ברוב הבתים החכמים. הוא מופעל לרוב באמצעות לחצן, שלחיצה עליו בעת יציאה מהבית גורמת לבית החכם לבצע shut down למערכות שונות; כיבוי התאורה, סגירת התריסים, דריכת מערכת האזעקה וכו´. תרחיש זה לא נועד רק לשם חיסכון בכסף, אלא גם חיסכון למשתמש, בכך שאין יותר צורך בסריקת חדרי הבית ובכיבוי הידני של כל אחד מהמכשירים או המערכות הרלוונטיות לפני שיוצאים מהבית. ככל שהבית גדול ומורכב ממערכות רבות יותר, כך מורגשת תרומתו של התרחיש לדיירי הבית.

ניתן לכבות את המזגן באמצעות מסרון מהטלפון הנייד (SMS), (צילום: אילוסטרציה)
ניתן לכבות את המזגן באמצעות מסרון מהטלפון הנייד (SMS), (צילום: אילוסטרציה)
לקפוץ למכולת:

עם כל הכבוד לפתרון "תרחיש היציאה מהבית" בבית החכם, הוא אינו תמיד מתאים לכל סיטואציה ולא תמיד כיבוי המזגן הוא דבר נכון. לדוגמא, כשיוצאים מהבית רק לכמה דקות, אם זה בכדי לדבר עם השכנים, לקפוץ למכולת או כל סידור קצר אחר, עדיף בדרך כלל להשאיר את המזגן דולק, ע"מ לשמור על רמת הטמפרטורה בבית ולחסוך בצריכה הגבוהה בזמן ההדלקה לאחר מכן.

גלאי נוכחות:

במקרים בהם חל עיכוב או שינוי בתוכניות, הבית חכם יודע לטפל בעזרת גלאי נוכחות. למעשה, אפשר לומר שכל מערכת בית חכם כוללת בתוכה יכולת שילוב גלאים. בניגוד לפתרונות ההדלקה באמצעות גלאים, בהם הבית החכם מדליק מיידית מוצר או מערכת עם גילוי דיירים שנכנסו לבית או לחדר, כאן מדובר על כך שמהרגע בו הגלאי מפסיק לשלוח אותות למערכת, היא סופרת לאחור X דקות (בהתאם להגדרות המשתמש) ובתום הזמן היא מכבה אוטומטית את המזגן. מי שאין ברשותו מערכת בית חכם לא צריך לדאוג; אפשר לרכוש גלאי ייעודי עצמאי לכיבוי המזגן.

חשוב לדעת שלא כל הגלאים מותאמים לשימוש בחדרי השינה, מכיוון שלא כולם יכולים להבחין בנוכחותו של אדם ישן. ברוב המקרים, השימוש בגלאים לצורך כיבוי המזגן נעשה באזורים המרכזיים של הבית (מטבח, סלון וכדו´) ולא בחדרי השינה, כאמור.

SMS למזגן:

אם לא בחרנו בפתרון כיבוי אוטומטי דרך גלאי, אנו עשויים להיתקל במצבים בהם נזכרנו מאוחר מדי שלא כיבינו את המזגן ובזמן שאנחנו כבר רחוקים מהבית. במקרה כזה, אפשר לכבות את המזגן בעזרת SMS, באמצעות האינטרנט או בכל דרך שנבחר לשליטה מרחוק.

חלק גדול ממערכות הבית החכם מאפשרות הפעלה מדורגת של מכשירים באופן אוטומטי, (צילום: אילוסטרציה)
חלק גדול ממערכות הבית החכם מאפשרות הפעלה מדורגת של מכשירים באופן אוטומטי, (צילום: אילוסטרציה)

הכניסה לבית

בכל הנוגע לצריכת חשמל של מזגנים, לפעמים כדאי לשים דגש לא על הכיבוי, אלא דווקא על ההדלקה.

לפני שמדליקים:

בימים חמים, הנטייה הטבעית שלנו היא להדליק את המזגנים מיד עם הכניסה לבית, על מנת להתגבר על החום המעיק שהצטבר בו. אבל, לפני שמדליקים את המזגנים יש לזכור שכל מזגן צורך הרבה יותר אנרגיה בזמן ההפעלה (ההתנעה) וממשיך לצרוך יותר מהממוצע עד שהוא מתייצב סביב הטמפרטורה המבוקשת. לכן, כדאי להימנע מהדלקה בו זמנית של כל המזגנים.

מזגן מארח:

מי שבכל זאת רוצה ליהנות מבית נעים וממוזג בזמן הכניסה, יכול להורות לאחד מהמזגנים להידלק (רצוי שזה יהיה המזגן שאחראי על מיזוג הכניסה) מספר דקות לפני הגעתו, באמצעות הפעלה מרחוק. לאחר הכניסה לבית, אפשר להדליק באופן הדרגתי מזגנים אחרים לפי הצורך.

תרחיש ה"כניסה לבית":

אפשרות נוספת שיכולה להיות מושגת בקלות באמצעות מערכת בית חכם היא תרחיש "כניסה לבית", המדליק את המזגנים אוטומטית באופן מדורג, בהתאם להעדפות המשתמש. חלק גדול ממערכות הבית החכם מאפשרות להפעיל תרחיש כזה, הפעלה מדורגת באופן אוטומטי, עם התחדשות הזרם לאחר הפסקת חשמל, בכדי למנוע עומס מיותר על מערכת החשמל.

מערכת בית חכם עם חיישני בקרת אקלים יכולה להורות למזגנים להפסיק את פעולת הקירור ולהזרים לבית אוויר צח, (צילום: אילוסטרציה)
מערכת בית חכם עם חיישני בקרת אקלים יכולה להורות למזגנים להפסיק את פעולת הקירור ולהזרים לבית אוויר צח, (צילום: אילוסטרציה)

בקרת אקלים

רמת השליטה של מערכות הבית החכם במזגנים יכולה להגיע לבקרת לחות, בקרת טמפרטורה, מהירות עבודת המדחס ועוד, אך כאן הדעות בין המומחים חלוקות:

רמת שליטה נמוכה:

לאחרונה נשמעים יותר ויותר קולות של אלה המציינים לשבח את מערכות המיזוג המתקדמות וטוענים שאין צורך של ממש להתערב להן בניהול הפעולות, שכן מדובר במערכות עצמאיות, בעלות יכולת טובה לשמירת תנאי האקלים בבית ובהתאם להגדרות המשתמש. לשיטתם, עיקר השליטה הנדרשת על המזגנים היא ברמת כיבוי והדלקה בלבד, בהתאם לצורך.

רמת שליטה גבוהה:

עם זאת, רוב המזגנים "יודעים" לאסוף את נתוני האקלים מתוך הבית ולא מחוצה לו, כך שבימים ובשעות בהן נתוני האקלים בחוץ נחשבים אידיאליים (רמות האוויר הנקי, הלחות והטמפרטורה), מערכת בית חכם עם חיישני בקרת אקלים יכולה להורות למזגנים להפסיק את פעולת הקירור או החימום ולהזרים לבית אוויר צח. מאחר ובישראל יש לא מעט ימים כאלה, החיסכון עשוי להיות משמעותי.

אפשר לרתום גם את מערכת התאורה לחסכון בעבודת המזגן, (צילום: אילוסטרציה)
אפשר לרתום גם את מערכת התאורה לחסכון בעבודת המזגן, (צילום: אילוסטרציה)

לא על המזגן לבדו...

ניתן ורצוי לרתום גם מערכות אחרות בבית לטובת נצילות אנרגטית טובה יותר וסיוע למזגן.

מערכת התאורה -

נורות רבות (כמו נורות הליבון וההלוגן) פולטות חום רב ביחס לתפוקת האור שלהן, אז אם נחליט לעבור לנורות חסכוניות, לא רק נחסוך אנרגיה בפעולת ההארה אלא גם נפחית את החום בבית ובכך נחסוך בצריכת המזגן.

בידוד והצללה -

בידוד טוב יכול אף הוא להוביל לחסכון משמעותי בצריכת המזגן; בידוד טוב מאפשר לבית לשמור היטב על הטמפרטורה בפנים ומצמצם את השפעת השמש על "בישול" חללי הבית. עם זאת, כשהשמש הישירה מגיעה לחלונות הסלון או החדרים (במיוחד בשעות אחר-הצהריים), חום רב חודר לתוך הבית. בבית חכם ניתן ליצור הצללה אוטומטית באמצעות הורדת תריסים בזמן הרלוונטי ובכך שוב לחסוך בעבודת המזגנים.

ניתן לתזמן את פעולת המזגנים בהתאם לסדר היום, כמו בשעון שבת, (צילום: אילוסטרציה)
ניתן לתזמן את פעולת המזגנים בהתאם לסדר היום, כמו בשעון שבת, (צילום: אילוסטרציה)

זמן לחסוך

דרך נוספת להתייעלות, היא עבודה של מזגנים לפי זמנים מוגדרים מראש, ולא רק שומרי שבת עשויים למצוא פתרון שכזה נוח.

במקומות רבים, סדר היום שלנו ידוע מראש (בעיקר במקומות העבודה) ואפשר לתזמן את פעולת המזגנים בהתאם לסדר היום ולכבות אותם אוטומטית בזמנים שלא נעשה בהם שימוש. כאן, חשוב להיזהר מכיבוי והדלקת המזגן באופן שעשוי לפגוע בתקינותו לאורך זמן. לעיתים, ניתוק מזרם החשמל (כמו שניתן לבצע בעזרת שעון שבת רגיל או "הפלת" המפסק בלוח) עלול להזיק למערכת:

ממשיכים לעבוד -

מערכות המיזוג החדשות עשויות לבצע פעולות שונות לאחר כיבוי המזגן, כדי לשמור על תקינותו, כמו המשך העבודה של המפוח למשך זמן מה, בכדי להפחית היווצרות בקטריות.

מאבדים הגדרות -

מזגנים שונים עלולים "לאבד" את העדפות המשתמש לאחר ניתוק מהחשמל לפרק זמן ממושך.

מתגוננים –

ישנם מזגנים העלולים להתייחס לכיבוי שכזה כאל תקלה בחשמל ולהפעיל מנגנוני הגנה לפני החזרה לפעולה (השהייה או כניסה למצב המתנה).

בעזרת בית חכם ניתן לכבות את המזגן באופן יעיל יותר, הדומה לכיבוי באמצעות השלט או יחידת הניהול של המזגן.

לסיכום, תשומת לב למספר כללים והקפדה יומיומית יכולים לחולל פלאים. עם זאת, עדיף להגדיר את אותם כללים במערכת הבית החכם, שתקפיד עליהם באופן יומיומי ותיתן להם תשומת לב במקומנו, לנו יש מספיק על הראש.

הטיפים באדיבות המרכז הישראלי לבית חכם
חזור מעלה