רטוב וחם

חימום המים בחורף הופך לבלתי נמנע ושיטות החימום הרבות מעלות את השאלה מהי השיטה החסכונית והיעילה ביותר? מחימום באמצעות דוד שמש, חשמל ועד אטמורים וגז- כל היתרונות והחסרונות מובאים לפניכם

מאת טליה לוין | צילום יח"צ | תאריך 25.11.2010

אין כמו לסיים יום גשום עם מקלחת חמה ונעימה או לשטוף את הכלים תחת זרם מים המפשיר את ידינו הקפואות.

דוד השמש, שבימי הקיץ מספק לנו מים חמים לאורך כל שעות היממה וחוסך לנו לא מעט כסף הופך, עם צניחת הטמפרטורות, לרלוונטי פחות ומפנה את מקומו לדודי החשמל, האטמורים ומערכות הגז. הפעלתם של מחממי מים אלו כרוכה בעלות כספית מה שמביא לשאלה הבלתי נמנעת- מהי השיטה החסכונית והיעילה ביותר?

דוד שמש

אנו חיים במדינה בה מקורות האנרגיה מן השמש זמינים לפחות 7-8 חודשים בשנה ולכן ברוב הזמן כמעט ואין צורך להשתמש בגיבוי החשמלי. שיטה זו היא חסכונית ויעילה וחשוב לא פחות, ידידותית לסביבה.

יחד עם זאת, בניגוד למה שנהוג לחשוב, ישנם מקרים בהם התקנה של דוד שמש תהיה דווקא פחות חסכונית.

"במידה ואתם נכנסים לבית חדש ולא מתכוונים לגור בו יותר משנתיים שלוש, עדיף שתתקינו דוד חשמלי", טוען אלעד קוריאת, סמנכ"ל שיווק ומכירות בח"ן חימום נוזלים בע"מ, "התקנת דוד שמש כרוכה בהשקעה של 3500-4500 ₪ לעומת 2000 ₪ לדוד חשמלי וההערכה היא שדוד שמש חוסך כ-500 ₪ לשנה, כך שנחוצות לפחות שלוש שנים לכסות את ההשקעה שבדוד השמש".

חסרון נוסף קשור לבניינים רבי קומות. אם בבניינים משותפים עד חמש קומות ניתן להתקין מערכת דוודים וקולטים רגילה הנקראת מערכת תרמוסיפונית פתוחה, בבניין רב קומות ישנו צורך להתקין קולטים משותפים לכל הדיירים. במערכת שכזו המכונה מערכת תרמוסיפונית סגורה, ישנו סיכוי גדול יותר לתקלות ושיבושים וכמו כן מחירה יקר הרבה יותר.

מחיר

: עלותו של דוד שמש רגיל נעה בין 1500 ל-3500 ₪, עליו יש להוסיף את מחיר ההתקנה הנע בין 500 ל-1000 ₪. עלות מערכת קולטים משותפת לבניינים רבי קומות היא כ-5000 ₪, לא כולל התקנה.

עלות שימוש

: בימי הקיץ 0 ₪ ובזמן הדלקת גוף חימום כ- 1.20 ₪ לשעה.

דוד חשמל

במקומות בהן אין אפשרות להתקין על הגג קולטי שמש, האופציה הזמינה ביותר עבור הדיירים היא התקנת דוד בעל גוף חימום חשמלי בלבד. היתרון העיקרי בדור החדש של דוודי החשמל הוא זמן החימום המהיר של המים הנע בין 10 ל-20 דקות ובנוסף גם העלות שלו שהיא יחסית זולה.

החיסרון הוא כאמור בבזבוז האנרגיה הנובע מן החימום של כל מיכל המים, גם אם אין צורך בכל הכמות שלא לדבר על המקרים בהם אנו שוכחים לכבות את הדוד.

מחיר

: עלות התקנה ורכישה מתחילה מ- 1500 ₪.

עלות שימוש

: כ-2.50 ₪ לשעה

גז (יונקרס)

מערכת חימום המים על ידי גז הינה שיטה מקובלת באירופה ובשנים האחרונות תפסה תאוצה גם בישראל. מערכת זו פועלת על עקרון הצתה של מבער הנדלק בכל פעם שפותחים את ברז המים החמים, מה שמביא לחימום מיידי של המים ובנוסף אין צורך להמתין זמן רב עד שהמים החמים יגיעו, כמו כן אסור לשכוח את עובדת היותו ידידותי לסביבה.

שרית אשכנזי מחברת פזגז מוסיפה: "לפזגז מחמם מים מיידי 16 ליטר תוצרת RINNAI יפן אשר מספק מים חמים באופן מיידי וללא הגבלה בכל רגע נתון ולכל נקודת מים בבית, כמו כן הוא עובד בסנכרון עם דוד השמש ולכן חוסך זמן וחשמל. המחיר ללקוחות פזגז הוא 2,800 ₪ כולל התקנה סטנדרטית".

לבניינים בהם אין מערכת גז מרכזית, ניתן להשתמש במערכת זו גם כן, אך קחו בחשבון שתאלצו להחליף בלון גז מידי חודשיים, תלוי בתדירות השימוש.

מחיר

: בין 2600 ל-5500 ₪

עלות השימוש

: משפחה ממוצעת תשלם בסביבות ה-250 ₪ לחודש.

אטמור- מחמם מים נקודתי

להבדיל מדוד החשמל המחמם את כל כמות המים במיכל, האטמור הינו מחמם מים נקודתי. יתרונותיו העיקריים הם בנגישותו, מחירו הזול ואופציית ההתקנה העצמית, והכי חשוב הוא אף פעם לא יותיר אותנו חשופים באמבטיה עם מים קרים ללא התראה מראש.

החיסרון טמון בהוצאה הכספית הנוספת לחשבון החשמל, ויש האומרים כי מבחינה בטיחותית מיקומה של מערכת חשמלית בתוך חלל האמבטיה הרטוב אינה מומלצת במיוחד. חשוב לציין כי למרות צריכת החשמל, ייתכן כי עלות השימוש תהיה זולה יותר מדוד חשמל מעצם החימום הנקודתי, דהיינו מופעל רק כשאנו מתקלחים. הכל תלוי כמובן במספר הדיירים בבית ובתדירות השימוש.

מחיר

: נע בסביבות ה-700-800 ₪

עלות שימוש

: כ-2.50 ₪ לשעה

חזור מעלה