מאחורי הסורגים

איך משפצים דירה סטנדרטית בסכום מינימלי? בבית היצירתי הזה סורגי המתכת הפכו לשולחן, למחיצה דקורטיבית ואפילו למושב. מבט מקרוב על שיפוץ חלל בתקציב נמוך, אבל עם המון דמיון

ענת ניר | 11.10.2012

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
מיקום גבעתיים
גודל כ-70 מ"ר
תקציב השיפוץ 40,000 שקלים
הדיירים זוג הורים, שני ילדים וכלבה
עיצוב פנים סטודיו Dentro

זוג שהכיר במהלך הטיול הגדול הודו, מצא את עצמו על פי חוקי הסטטיסטיקה, מגדל שני ילדים וכלבה בדירה שכורה ברמת גן. בסופו של דבר, החליטה המשפחה הצעירה, לעזוב את הדירה הזמנית ולהשתקע בבית חדש בגבעתיים. המעבר אמנם קירב אותם למרכז ההומה, אך עדיין לא הביא אותם לבית החלומות אותו ביקשו לעצמם. החלל שרכשו עבר שיפוץ פנימי לפני כעשר שנים, אבל העובדה שנבנה בשנות החמישים ושבגלגולו הקודם אכלס משפחה מרובת ילדים, לא תרמו למצבו הנוכחי. גם גודלו המצומצם של הבית והתקציב המינימלי שהוקדש לשיפוץ היוו אתגר עבור המשפחה המתפתחת.

הסגנון: שילוב מפתיע בין סורגי מתכת קרים ופרקט עץ חם (צילום: שירה גזית)הסגנון: שילוב מפתיע בין סורגי מתכת קרים ופרקט עץ חם (צילום: שירה גזית) 

למרות הקשיים קיוו בני הזוג שתהליך השיפוץ יקנה אופי ייחודי ומראה אישי לחלל. יחד עם המעצבת, הגר אבירי, בחרו השניים להפוך את סיפור היכרותם הפרטי ואת החיבה להודו לקו המנחה בעיצוב הדירה. הניגודים האקזוטיים המאפיינים את היבשת באים לידי ביטוי בחלל באופן נרחב באמצעות שני חומרים: מתכת ועץ. המתכת שולבה באלמנטים שונים בבית וקיבלה צורה של סורג המשדר ביטחון ויציבות, ואילו את הרוך והחמימות סיפק פרקט העץ שעל הרצפה. מלבד הקונספט ההדוק, הצטיידו בני הזוג גם בטבלה מדוקדקת בה נרשמה תכולת הדירה לפרטיה - החל במוצרים חשמליים וכלה בפריטים אישיים. באמצעות הטבלה הצליחו החפצים הישנים למצוא את מיקומם החדש בבית באופן מדויק ומתואם. בנוסף, יצרה אבירי לוח השראה ששימש כתנ"ך ויזואלי והקל על הדיירים בבחירת פריטי הריהוט והטקסטיל בדירה.

חיים בסרט הודי. לוח השראה לעיצוב הדירה חיים בסרט הודי. לוח השראה לעיצוב הדירה  

הכניסה לבית ופינת העבודה


על מנת לתחום את פינת האוכל וליצור הפרדה בינה לבין החלל הציבורי, נבנה קיר גבס בכניסה לבית. הקיר בולט במיוחד באמצעות סורג המתכת ששולב בו, המקבל את פניהם של הבאים לדירה. האלמנט המאסיבי והמפתיע יוצר עניין וסקרנות, אבל גם מעניק רובד נוסף לחלל. מבעד לסורגי המתכת הלבנים ניבט קיר המטבח וכך נוצר מעין פאזל עתיר צבעים וטקסטורות, שמזכיר את המזרח הרחוק ואת נופיו הססגוניים - הודו במיטיבה.
פינת העבודה גם היא משלבת את הסורג אבל באופן אחר. הפעם הפך סורג המתכת למשטח העבודה. הוא הותקן על גבי הקיר, נצבע בלבן וחופה בפלטת זכוכית. הברזל הגס, שנראה מבעד לפלטה השקופה, יוצר שולחן בסגנון שונה, ייחודי ומקורי.

הכניסה לבית לפני השיפוץ. חסרת מעוף ודמיוןהכניסה לבית לפני השיפוץ. חסרת מעוף ודמיון 

מבעד לסורגי המתכת הלבנים ניבט קיר המטבח. הכניסה אחרי (צילום: שירה גזית)מבעד לסורגי המתכת הלבנים ניבט קיר המטבח. הכניסה אחרי (צילום: שירה גזית) 

פינת העבודה. סורג המתכת הפך לשולחן (צילום: שירה גזית)פינת העבודה. סורג המתכת הפך לשולחן (צילום: שירה גזית) 

הסלון


בלא מעט מהבתים מתפקד הסלון גם כחדר טלוויזיה, בו לוקח המסך חלק נכבד מהמרחב ותופס בעלות על החלל המשפחתי. בבית הזה, בעקבות דרישת הדיירים, שמגדירים את עצמם יותר כאנשי ספר ופחות כאנשי שלט, מוקמה הטלוויזיה בפינת החדר. במקומה, הפך אוסף הספרים של בני הזוג לפריט מרכזי בסלון. מכיוון שמספרם של הספרים הוזן בטבלה שהוכנה מראש, כל ספר מצא את מקומו המדויק בספריה ייחודית שהותקנה על הקיר. מדפי הספרייה, העשויים כולם מסורגי המתכת הלבנים, תלויים באופן בלתי סימטרי מסביב לקורה קונסטרוקטיבית הניצבת בחדר. כך מתקבל מעין "עץ ספרים" שצורתו המיוחדת תופסת את העין, מיד עם הכניסה לחדר.

מדפי הספרייה עשויים כולם מסורגי המתכת הלבנים (צילום: שירה גזית)מדפי הספרייה עשויים כולם מסורגי המתכת הלבנים (צילום: שירה גזית) 

הספרים שבעלי הדירה ירכשו בעתיד מחושבים גם הם בספריה הבלתי שגרתית. ספסל גבס שממוקם מתחת "לעץ הספרים" ומשמש כעת כמקום ישיבה נוסף, מיועד להפוך בהמשך למדף נוסף בספריה הביתית. בתפקידו הנוכחי משלים הספסל את הספות שהביאו איתם הדיירים מביתם הישן, ויוצר פינת ישיבה מעוגלת, המאפשרת שיחה ואירוח. מעל פינת הישיבה ולכל אורך החדר, הותקנה תאורת לד שקועה בתוך קרניז, שתורמת גם היא לאווירה החמימה השוררת בסלון.

ספסל גבס שממוקם מתחת לעץ הספרים מיועד להפוך בהמשך למדף נוסף בספריה הביתית (צילום: שירה גזית)ספסל גבס שממוקם מתחת לעץ הספרים מיועד להפוך בהמשך למדף נוסף בספריה הביתית (צילום: שירה גזית) 

המרפסת


אחד מיתרונותיו הבולטים של הבית הוא המרפסת הסגורה השטופה באור טבעי. מתחת לחלון המואר ניצב ספסל המאפשר רביצה נינוחה לאורך כל שעות היום. גם בו משולבים, כמובן, סורגי המתכת – הפעם ברגלי הספסל. מעליהם מותקן מושב עשוי עץ ארון ומתחתן נוצר חלל אחסון פרקטי, המשמש לאפסון משחקים וכריות נוי. מלבד הספסל מעטרים את המרפסת גם מגוון עציצים שמכניסים את הטבע לחדר, על פי בקשתה של בעלת הבית חובבת הצמחייה.

מתחת לחלון המואר ניצב ספסל המאפשר רביצה נינוחה לאורך כל שעות היום (צילום: שירה גזית)מתחת לחלון המואר ניצב ספסל המאפשר רביצה נינוחה לאורך כל שעות היום (צילום: שירה גזית) 

בין רגלי הספסל חבוי חלל אחסון פרקטי, המשמש לאפסון משחקים וכריות נוי (צילום: שירה גזית)בין רגלי הספסל חבוי חלל אחסון פרקטי, המשמש לאפסון משחקים וכריות נוי (צילום: שירה גזית) 

המטבח


המטבח הצר, בעל צורת ה-ר´ הבעייתית, הציב בפני הדיירים אתגר: יצירת חלל אחסון מספק בחדר, מבלי להאפיל על החלל. למרבה המזל, קיר הגבס שנבנה בכניסה לבית נתן מענה לצורך בארון נוסף. הקיר יצר שטח אחסון בעומק של 30 סנטימטר, המשתרע מהרצפה עד לתקרה הגבוהה. הארון שנבנה מנצל את אורכו המלא של הקיר ואף פולש לתחומו של המקרר הצמוד אליו, זאת באמצעות דלת המעניקה גישה נוחה אל חלל האחסון החבוי. במרכז הארון הותקן מדף בו שובצה תאורת פלורוסנט בולטת. התאורה הצבעונית יוצרת עניין ושוברת את האחידות המונוטונית שהשרה הארון הגבוה. התאורה גם מעניקה מקום של כבוד לעבודות הקרמיקה של אמה של בעלת הבית, שהוצבו על גבי המדף.

בתוך הארון: תאורת פלורוסנט בולטת מעניקה מקום של כבוד לעבודות הקרמיקה של אמה של בעלת הבית (צילום: שירה גזית) בתוך הארון: תאורת פלורוסנט בולטת מעניקה מקום של כבוד לעבודות הקרמיקה של אמה של בעלת הבית (צילום: שירה גזית)  

אתגר מרכזי נוסף בחדר הוא מיקומן הבעייתי של מכונת הכביסה והמייבש, ששלטו בחלל הקטן. הפתרון היצירתי שנמצא לבעיה הוא יצירת משטח עבודה מתקפל שמסתיר את המכונות הבלתי אסתטיות, אבל גם מאפשר גישה נוחה לחבלי הכביסה הממוקמים מאחוריהן.

לפני השיפוץ - מכונת הכביסה והמייבש שולטים בחלל לפני השיפוץ - מכונת הכביסה והמייבש שולטים בחלל  

הפתרון: משטח עבודה מתקפל שמסתיר את המכונות הבלתי אסתטיות (צילום: שירה גזית)הפתרון: משטח עבודה מתקפל שמסתיר את המכונות הבלתי אסתטיות (צילום: שירה גזית) 

את נקודת הצבע הבולטת בבית, מספק קיר המטבח שנצבע כולו בירוק. הצבע הרענן והחי מוסיף רובד צבעוני לדירה, ומזכיר את גווניה העזים של הודו. ריצוף המטבח, לעומת זאת, נשאר כפי שהוא. על מנת לקצץ בעלויות, הותקנה רצפת פרקט חדשה אך ורק בסלון ובחלל הכניסה. בין השניים הותקן פס מתכת שמפריד בין רצפת המטבח הוורדרדה לגוון הבהיר של עץ האלון.

לפני השיפוץ. הארונות מאפילים על חדר המטבחלפני השיפוץ. הארונות מאפילים על חדר המטבח 

אחרי השיפוץ. קיר המטבח נצבע כולו בירוק (צילום: שירה גזית) אחרי השיפוץ. קיר המטבח נצבע כולו בירוק (צילום: שירה גזית)  

עקב מגבלות התקציב בחרו הדיירים להפוך את סרט השיפוצים לטרילוגיה: בשלב הנוכחי השקיעו השניים את רוב התקציב אך ורק בשיפוץ חללים המשותפים. את השדרוג עתיר העלויות של האמבטיה והשירותים, העדיפו בני הזוג להשאיר כסרט המשך מסקרן לשנים הבאות.

תוכנית השיפוץ. המשך יבוא...תוכנית השיפוץ. המשך יבוא... 

אז מה היה לנו: טיפים לשיפוץ


עניין של תכנון
בתחילת השיפוץ ערכו רשימת מלאי של הריהוט, מוצרי החשמל והחפצים שיגורו ביחד אתכם בביתכם המשופץ. הרשימה תקל עליכם למצוא להם מקום הולם בחלל החדש.

יוצאים מהמסגרת
השתמשו באלמנטים טריוויאליים והפכו אותם לאובייקט מקורי, כזה שאפשר למצוא רק בבית שלכם. זכרו, גם סורג מתכת גס יכול להפוך לפינת עבודה דקורטיבית.

רוצים לראות עוד? בקרו בבתים מעוצבים נוספים

אהבתם את הסגנון? שתפו אותנו בפייסבוק או ממש פה - בתגובות.

רוצים להשתתף במדור? כתבו לנו

תגובות לכתבה

חזור מעלה