גם בעיר אפשר- כל העצות לטיפוח גינה חורפית ביתית

טו בשבט בפתח ואתם חולמים על גינה אך מתגוררים בבית משותף? הצפיפות של העיר מאיימת על חיבתכם לטבע? הפתרון של גינות גג או גינות במרפסות הופך רווח יותר ויותר בנוף העירוני. הנה מספר רעיונות ליצירת תחושה ביתית טבעית וירוקה

מערכת אתר הדירה | צילום: אילוסטרציה | תאריך: 23.1.2013

בשל מיקומן הייחודי, דורשות גינות הגג וגינות במרפסת יחס שונה מחברותיהן הגינות המקובלות. הדבר מקבל משנה תוקף כאשר בעונה הקרה והגשומה, אז הצמחייה בגינות אלו חשופה עוד יותר לנזקי מזג האוויר. כיצד ניתן, לייעל את גינות אלו עם בואו של גנרל חורף? אז מה בעצם צריך בשביל ליצור מראה ירוק בעין ובלב גם בימים סוערים?

פורח בבית ופורח בלב
פורח בבית ופורח בלב


גינה במחשבה תחילה

הגינות הביתיות נמצאות למעשה במיקום לא טבעי. הן אינן נהנות מהקרקע העמוקה והעשירה שמספק הטבע, אשר מאפשרת ניקוז יעיל ודשן איכותי. לכן, בעת הקמת הגינה חשוב להקפיד על הכללים הבאים:

פרופורציות רבותיי, פרופורציות

- יש להקים גינה במרפסת אשר תעמוד במגבלות העומס של המשטח. גם הצמחים צריכים לנשום והמראה האסתטי של גינה מסודרת עדיף על פני גיבוב של צמחייה בלי התחשבות בשטח הנתון.

ומה עם המים?

- חשוב לדאוג לניקוז יעיל מכל חלקי המשטח. בנוסף, כדאי לוודא שהמשטח אטום בצורה מוחלטת.

גינה מדושנת עונג

- יש להקפיד על דישון תכוף אך מאוזן שיעזור לצמחים להתפתח באופטימיות המקסימלית. גם סוג הצמחייה ששותלים חשוב. מומלץ שלא לשתול בגינה עצים גדולים, אשר נוטים להעמיק שורשים.

קר שם בחוץ

הדרך בה הגינה מתפקדת בחורף, קובעת רבות לגבי איכותה והמראה שלה. גם בגינה במרפסת, כדאי להקפיד על חשיפת הצמחים לאור שמש ישיר (רצוי שש שעות לפחות מידי יום). בישראל, גם בימות החורף, אפשר בקלות למצוא שעות של שמש חורפית שתעשה להם רק טוב. חשוב לייצר לצמחים הגבוהים בסיס רחב ויציב שיסייע להם לצמוח בקלות ובנוחות. עוד כדאי לדאוג לבידוד הצמחים, לפחות בחלקם התחתון, בעזרת חומרים ייעודיים (גום-אויר למשל). הבידוד חשוב כדי להבטיח שלא יספגו את הטמפרטורות הנמוכות מהסביבה. שתילת הצמחים באדמה אוורירית יחסית, כמו זו אשר מיועדת לעציצים תקל על גדילתם. וכמובן, יש לדאוג להאכלת האדמה בדשן, עדיף עם קומפוסט אשר גורם לאחר חלחולו להתחממות הקרקע ולהגנה על שורשי הצמחים.

חשוב לדשן ולא להזניח את אמא אדמה
חשוב לדשן ולא להזניח את אמא אדמה
את מי כדאי לשתול ומתי?

מי שהקדים לברר, ודאי גילה כי ישנם לא מעט פרחים אשר גדלים דווקא במהלך העונה הקרה ומתאימים מאוד לימים הקרים כגון: לובליה, מללנית ריחנית, סיגל מקרין, ציפורני חתול תרבותיות, לוע הארי, מנתור מאפיר ועוד. גם פרחים רב עונתיים, כמו בושמת, פטוניה, ציפורן סיני ואגמון נטוי יהיו מתאימים לתקופה זו. כך או כך, יש לשתול אותם טרם תחילת החורף, כדי שיספיקו להיקלט בקרקע. אם איחרתם להיזכר, לא נורא - ניתן לנצל את ימי החורף הקרים גם כדי לחדש את מראה הגינה בעתיד, עם בוא האביב. שתילת פקעות של כובע הנזיר, אפונה ריחנית, או דלפיניום חד שנתי במהלך העונה הגשומה תבטיח, עם בוא האביב והימים החמימים, גינה פורחת ויפהפייה.

להשקות או לא להשקות- זו השאלה

במהלך העונה הקרה נוצרת אשליה לפיה אין צורך להשקות את הגינה. הדבר שגוי משתי סיבות: ראשית, בחורף הישראלי ישנן לעיתים תקופות ארוכות ללא גשם כלל. שנית, גינות גג ומרפסת זקוקות ליחס שונה גם בנושא ההשקיה.בשל החשיפה המוגברת לנזקי מזג האוויר, הצמחייה בגינות הגג והמרפסת דורשת כמות גדולה יותר של מים.

השקיית גינה במרפסת חשובה גם בחורף
השקיית גינה במרפסת חשובה גם בחורף

יש להשקות את הצמחים בשעות החמות של היום, בהן הצמח גדל בקצב גבוה. עם זאת, אל תחששו לעצור את סבב ההשקיה בימים גשומים. עודף מים יכול להביא לריקבון של השורשים. לצורך השקייה איכותית, מומלץ להשתמש בטפטפות, אשר שומרות על קצב השקיה מדוד. בעידן המשוכלל של היום, אפשר אפילו לחבר את מערכת ההשקייה למחשב, אשר ישלוט אוטומטית על זמני ההשקיה ויחסוך התעסקויות מיותרות. ואם תהיתם איפה משכנים את חברינו השתילים? מומלץ להשתמש באדניות או עציצים שאינם עשויים חימר. החימר הוא חומר יבש, בעוד הצמחייה בגינת הביתיות דורשת לחות ברמה גבוהה.

גנן קטן גידל בגן

באופן טבעי, כדאי שגם ריהוט הגן יהיה מותאם לימי החורף. לכן, אם אין לכם פרגולה, סוכך או כל אמצעי הגנה אחר בגינה במרפסת, מומלץ לבחור בריהוט עמיד למים. ישנן היום מערכות ישיבה מהודרות עשויות פלסטיק או אלומיניום (שאינו מחליד) אשר יתאימו בדיוק למטרה זו. ולבסוף, כדאי לארגן פינה בה יהיה בהישג יד ציוד נלווה לשתילה ולטיפול- כף גינה לשתילת פרחים ולעיבוד האדמה, משפך להשקיה מדויקת, מגרפה ומיכלי דישון ייעודיים שיהפכו את כל החוויה כולה להנאה של ממש.

מחפשים ריהוט גן מעוצב? לחצו כאן

חזור מעלה