מציאות הדירות החלוקות מחד והשפע הרב של אבזורים מנגד, לא תמיד הולכים יד ביד. בשביל להתמודד עם מטבח קטן צריך גם לחשוב מראש על תכנון אידאלי וגם להשתמש באבזור חכם ובעיצוב שיוסיף חן על אף מגבלות המקום. אספנו עבורכם מספר טיפים בדרך לשדרוג המטבח שברשותכם. לצורך הכתבה, הסתייענו ב
דנאלה שוורצבלט, מנהלת סניף פולג של
, שתרמה מן הידע המקצועי שלה בתחום.
תכנון חלל המטבח
כשניגשים לתכנון של חלל מטבח, צריך לקחת בחשבון מספר שיקולים. ראשית, ממליצה שוורצבלט לבחון היכן ממוקם המטבח - האם מדובר במטבח שהינו חלק מחלל פתוח או יחידה נפרדת. בנוסף, חשוב להתייחס למידות החלל המיועד למטבח, ולשים לב למיקומים של פתחים (דלתות, חלונות), של האינסטלציה וכו´.

שוורצבלט מדגישה כי "תכנון המטבח הינו אינדיווידואלי לכל משפחה" ולכן היא ממליצה להכין רשימת צרכים של המשפחה- משמירת כשרות, דרך אירוח ועד לנתונים כמו גובה בני המשפחה, סגנון בישול מועדף וכו´. נתונים אלו יכולים להקל בתכנון פונקציונלי של המטבח מבעוד מועד וליצור סביבת בישול קלה לתפעול. בנוסף, מציינת שוורצבלט, כדאי להכין רשימה של מוצרי החשמל ומידותיהם ממקרר ועד למכונת הקפה, כדי למצוא מיקום אידיאלי לכל פריט.

פתרונות אחסון
אחת הבעיות העיקריות במטבח קטן הוא העדר מקום אחסון. סירים, מחבתות וכלים תופסים הרבה מקום במטבח, וחשוב לשמור על נגישות אליהם מחד, אבל גם על מטבח עם ניקיון אסתטי ותחושת סדר מנגד. העיצובים העכשוויים של מטבחים מציעים מספר פתרונות אפשריים ביניהם פתרונות תלייה אשר חוסכים מקום בשטח השיש, פרזולים פנימיים בתוך הארונות שיוצרים סדר ויעילות וכמובן, אחסון בתוך אי שמשמש גם כשטח עבודה נוסף, או כפינת אוכל בהתאם לצורך.

שוורצבלט מציינת כי קיימות כיום מגירות עם שליפה מלאה המנצלות לעומק את נפח הארון ומאפשרות גישה נוחה לתכולתו. עוד פתרון יעיל הוא אבזורים המותאמים לפינות שבדרך כלל לא מנוצלות. שינוי נוסף במטבחים עכשוויים הוא ניצול הארון הממוקם מתחת לכיור כחלל אחסון נוסף בעזרת מגירות המיועדות לו.

עיצוב מטבח קטן
אחד האתגרים במטבח קטן הוא לשמור על אסתטיקה וחינניות על אף מגבלות המקום. מטבחים קטנים סטנדרטיים מהקבלן, כמו בדירות מחולקות, דורשים נגיעה אישית ושדרוג בשביל להפוך אותם לחלל מעוצב יותר ונוח יותר לשימוש. בשביל שהמטבח ידגיש את הטעם האישי ויתכתב עם הסגנון העיצובי הכולל מומלץ לתת את הנגיעות העיצוריות בחיפויים מדליקים, בארונות תלייה ואפילו בידיות מעוצבות לארונות האחסון. קלפה מעוצבת עם ציורי פרחים לדוגמא, תכניס אווירה צבעונית ומרשימה אל תוך המטבח.

פתרון נוסף יכול להגיע על ידי הצבת מספר כלים צבעוניים על המדפים או בתלייה, כך שגם אם למטבח יש אופי עיצובי נייטרלי, הנגיעות הקטנות יעשו את ההבדל. שוורצבלט מציעה " להשתמש במשטחים בהירים ומחזירי אור דבר המגדיל אופטית את החלל ומטשטש את קו התפר בין הקירות לבין הארונות." עוד מציינת שוורצבלט שכדאי להקפיד ולבחור את הגוונים של החזיתות והמשטחים בהתאם לשאר הבית. אם מדובר בחלק מחלל פתוח להמעיט בשימוש ביחידות פתוחות או ויטרינות שיחשפו את הבלגן במטבח. פתרון נוסף שמציעה שוורצבלט הוא להחביא בתוך ארונות גבוהים את
המוצרים החשמליים של המטבח וכך נשמרת אסתטיקה נקייה.


אבזור חכם
השלב האחרון בהתמודדות עם מטבח קטן הוא בחירה של אביזרים שיכולים להיות פתרון לכמה פונקציות. המעצבת התעשייתית
מיכל דולב, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, פיתחה במסגרת פרוייקט בלימודים אדנית הידרופונית- ללא אדמה בתוך מים. המים באדנית מאווררים על ידי משאבה חשמלית קטנה. האדנית משמשת לגידול צמחי תבלין, ומתפקדת גם כקרש חיתוך ואפילו ככלי הגשה. בתוך הסט מאוחסנים גם קולף עלים וקוצץ לשימוש בחיתוך התבלינים השונים שבאדנית. הפרוייקט עוצב במסגרת הלימודים ואינו למכירה כרגע.

המעצב התעשייתי
גיא קליפשטיין מסטודיו klipy, בוגר המכון הטכנולוגי חולון, עיצב מחזיק למכסי סירים ולכפות כך שבמהלך הבישול לא צריך להתמודד עם הסוגייה הכואבת של היכן להניח את הכף המלוכלכת. המעמד הינו קטן וקומפקטי ומעוצב, כך שיכול אפילו לתרום קצת צבע לשיש.

ב
סטודיו אוטוטועיצבו מגדל ספגטי כלי שמשמש גם לאחסון ספגטי בצורה יעילה וגם משמש בעת הצורך כאומדן מדידה לכמות הספגטי שנמזגת אל הסיר, ממנה אחת ועד לארבע מנות בהתאם למספר הסועדים.

וגם לחלק הכי פחות נעים של המטבח, ניקיון הכלים, יכול להיות פתרון מעוצב. ב
צורהלה, במושב בצרה, מציעים מעמד המרכז את חומרי הניקוי יחד עם מקום לסבון, מברשת ניקוי וכרית יפנית של חברת ויגאר מסדרת פלאוור פאואר.

המעמד עשוי פלסטיק, חייכני וכיפי וניתן למקם אותו בפינת הכיור ולחסוך מקום על שיש המטבח.