הפנינה שבפינה

החגים מתקרבים ואיתם הארוחות המשפחתיות. זמן מצוין לשדרג את פינת האוכל, אם עדיין לא עשיתם זאת

מאת שחר בן פורת | צילום יח"צ | תאריך 15.09.08

השימוש בפינת האוכל, עבר מהפיכה של ממש בשנים האחרונות. אם בשנות ה- 50-60, פינת האוכל הייתה בעלת תפקיד פרקטי בלבד, הרי שכיום היא חלק מהעיצוב הכולל של הבית. בעבר היא הייתה עשויה מפורניר או פורמייקה, ולעיתים רחוקות נפתחת, אך כעת האפשרויות מרובות. פיני גולדשטיין, סמנכ"ל סחר ושיווק ברשת "ביתילי", מספר כי המהפך הגדול חל בשנות ה-70, עם תחילת ייבוא הרהיטים ארצה, רובם ככולם ממדינות סקנדינביה. "פינות האוכל עברו שינוי אדיר מבחינת החומרים, הצורה ואפשרויות ההרחבה. בעקבות תרבות האירוח המשפחתית החזקה בישראל בהשוואה למדינות אירופה, הישראלים קיבלו בהתלהבות את האפשרות להגדיל את שולחן החג".

פינת אוכל ארוכה ומעוצבת, ביתילי(צילום: יחצ)
פינת אוכל ארוכה ומעוצבת, ביתילי(צילום: יחצ)


שלב נוסף במהפכה החל במחצית השניה של שנות ה-90, אז החלו לייבא ארצה

פינות אוכל

תוצרת איטליה. "המחירים היו נמוכים יותר ושווים לכל כיס", אומר גולדשטיין. "בנוסף עברו ימי החיסכון, ואנשים החלו להשקיע בעיצוב הבית, ומקומה של פינת האוכל לא קופח. התוצאה היא הרבה שולחנות מלבניים, עם משטחים נפתחים, המעוצבים בקו אירופאי-איטלקי".

פינת אוכל עם נגיעה יוקרתית, פנטהאוז רהיטים (צילום: יחצ)
פינת אוכל עם נגיעה יוקרתית, פנטהאוז רהיטים (צילום: יחצ)

עיצוב מקומי

בתחילת שנות ה-2000, החלו מעצבים ישראלים לעצב פינות אוכל ייחודיות, המתאימות לצרכים הישראליים. תרבות הלייף סטייל בארץ התפתחה, רבים עברו לדירות גדולות, או לחילופין לבתים צמודי קרקע והדרישה לשולחנות רחבים הלכה וגברה. התוצאה היא שולחנות באורך 1.8 מטר, עם אפשרות להרחיבם במטר אחד נוסף לפחות. הצבעים עברו מדובדבן לאגוז, וכיום הפופולאריים הם צבעי האגוז הכהה והוונגה, שהוא גוון חום-שחור. פיתוח נוסף הוא שכלול מנגנוני הפתיחה של השולחנות, שנעשה קל יותר עם השנים. לצד השולחנות, גם הכיסאות שונו והותאמו לגדלים החדשים.

שולחן ערוך של Serendipity(צילום: יחצ)
שולחן ערוך של Serendipity(צילום: יחצ)

"הנושא של הפרקטיקה הוזנח קצת", אומר יוסי עזר מ"פנטהאוז רהיטים". "פעם חשבו איך לנקות את הפלטה של השולחן כדי שתישאר כמה שיותר מבריקה, כיום אנשים חושבים יותר על התחושות, מה הם מרגישים עם כניסתם הביתה. היום הפלטה של השולחן עשויה מדלת ענק ישנה, או מעץ גושני שלא עבר שום עיבוד למעט גיוון ובתוכה יש ´פגמים´, כלומר ה´עיניים´ של העץ, שעלולות לצבור לכלוך". ב"פנטהאוז רהיטים" קיים מבחר של פלטות מוכנות לבחירה, בגודל המגיע עד ל-4.5 מטר ואליהן מצמידים רגליים תואמות.

יונת מזן-עצמון, מנהלת השיווק והפיתוח ב"שמרת הזורע", אומרת כי המשיכה של הישראלים לשולחנות גדולים, מחייבת את החברה להיות זהירה. "הלקוחות מתפתים לרכוש שולחן ענק לפעמים, כי בתצוגה השולחן נראה קטן או סביר ביחס לאולם. בתהליך המכירה מתפקידנו לאתר את צרכי הלקוח והמשפחה ולהבין איזה גודל יש לחדר האוכל, על מנת שלא יתפתה לקנות. עם זאת, קיימים בתים שאפשר להכניס אליהם פינות אוכל גדולות, שכאשר הן סגורות הן מגיעות ל-2.4 מטר".

פינת אוכל עגולה, פנטהאוז רהיטים(צילום: יחצ)
פינת אוכל עגולה, פנטהאוז רהיטים(צילום: יחצ)

ייחודיות ישראלית

כל השלושה מספרים כי פינות האוכל הגדולות המאפיינות את הישראלים אינן נמכרות באירופה, דבר המחייב פעמים רבות לייצר אותן כאן, בישראל.

מדוע זה כך?

המשפחות הישראליות גדולות יותר ותרבות האירוח נפוצה יותר. עם זאת, שיעור המשפחות החד הוריות ההולך וגדל בארץ, נותן את אותותיו גם בתחום זה. לדברי גולדשטיין, "בגוש דן שיעור הגירושין גבוה יותר, ויש המון חבר´ה שמושפעים מהסגנון האירופאי. הם לא מתחתנים בגיל צעיר וגרים בדירות קטנות ולכן צריכים פתרונות קטנים ותואמים, אבל בפריפריה לעומת זאת, קונים שולחנות גדולים יותר". עזר מעלה סיבה נוספת: "פעם העדיפו שולחן קטן שנפתח לשולחן גדול, וכיום רוצים פינת אוכל גדולה מלכתחילה כיוון שהבינו שפינת האוכל יכולה לשמש גם לעיסוקים נוספים. בדירה קטנה לדוגמא, המחשב הנייד פתוח על השולחן, והילדים מכינים שיעורי בית על פינת האוכל".

פינת אוכל אלגנטית, פנטהאוז רהיטים(צילום: יחצ)
פינת אוכל אלגנטית, פנטהאוז רהיטים(צילום: יחצ)

איך בוחרים?

רוצים לבחור פינת אוכל ולא יודעים כיצד? מיטב המומחים מעניקים עצות:

לפני הקניה, בדקו האם השולחן מיועד לאירוח או למטבח. בעבור המטבח, בחרו משטח עם ציפוי עמיד, עדיף מלמין או פורמייקה. בעבור האירוח אפשר לבחור שולחנות מעץ מלא, שאמנם רגישים יותר אבל גם מרשימים יותר.

בחרו את גודל השולחן בהתאם לכמות האנשים שמגיעים בדרך כלל לארוחה.

המרחק בין השולחן לקירות סביבו צריך להיות לפחות בין 80 ל-100 ס"מ, כדי לאפשר ישיבה נוחה.

הקושרות שבין הרגליים ובסיס השולחן, צריכים להיות מעץ מלא על מנת למנוע עיוות של העץ.

מומלץ לבחור בעץ המתאים לאקלים המקומי. האופנה של העץ המלא לא תמיד מתאימה לאקלים בארץ, הלחות משפיעה על העץ ועלולה ליצור התרחבות או התכווצות. שולחן פורניר, בגימור קאנטים מעץ מלא, יתאים יותר לאקלים המקומי.

יש להימנע מחשיפת השולחן לשמש. שיזוף השולחן עלול ליצור פערים בגוון.

בבחירת שולחן מתרחב, שימו לב שההגדלות מאוחסנות בתוך השולחן.

כדאי לבחור שולחן אוכל בגוון ניטראלי, שיהווה רקע לתפאורה המתחלפת שנבחר להציב עליו, כגון אביזרי הגשה וקישוט, ולהימנע מלבחור שולחן עתיר קישוטים ופיתוחים.

בבחירת הכסא חשוב להתייחס למראה, נוחות, קלות ההזזה של הכסא, ולשים לב שרוחבו וגובהו מתאימים לשולחן.

הטיפים באדיבות גלריית הריהוט "וסטו", יונת מזן-עצמון מ"שמרת הזורע", פיני גולדשטיין מרשת "ביתילי", יהושע ומשה קסטיאל, אלעד בודנשטיין מגלריית "Serendipity" ויוסי עזר מ"פנטהאוז רהיטים".

שולחן אוכל מאורך לגינה, פנטהאוז רהיטים(צילום: יחצ)
שולחן אוכל מאורך לגינה, פנטהאוז רהיטים(צילום: יחצ)

רוצים טיפים נוספים לבחירת שולחן אוכל? היכנסו וקראו

פינת אוכל דגם פליי, ביתילי(צילום: יחצ)
פינת אוכל דגם פליי, ביתילי(צילום: יחצ)

סביבת הסעודה שבראשה פינת האוכל, חשובה לאורחים לא פחות מהטעמים והריחות. אז בפעם הבאה שהמשפחה או החברים מגיעים לארוחה, זכרו שסודה של ארוחה מוצלחת טמון גם במראה השולחן, גודלו ובנוחות הסועדים. שיהיה בתיאבון.

חזור מעלה