חסכונית, נוחה ומקיימת: בנייה ירוקה כחול-לבן

חברות רבות בתחום הבניין מצטרפות למגמה המתפתחת, ומציעות מוצרים ירוקים וממוחזרים לשימוש בתעשייה. מהי בנייה בת קיימא ישראלית, וכיצד משמשים המוצרים הישראלים בחיסכון במשאבים ושמירה על הסביבה?

מירי גריי |צילום: יח"צ| | תאריך: 5.10.2014|

בנייה ירוקה היא בנייה שמטרתה ליצור סביבה נוחה ונעימה ככל האפשר למשתמש, תוך צמצום השפעת המבנים על הסביבה, ובאמצעות חיסכון באנרגיה וצריכת משאבים מושכלת. המטרה היא ליצור סביבה מקיימת שעונה על צרכי הדור הנוכחי מבלי לסכן את יכולות הדורות הבאים לספק את צרכיהם.

בפרויקט של בניין או בית ירוק מתייחסים לאלמנטים כמו: חיסכון בצריכת האנרגיה, חיסכון במים, טיפול במי נגר, צפיפות הבנייה, אקולוגיה, שימוש בחומרים ירוקים בבנייה, נוף, נגישות לאור טבעי, אוורור החלקים הפנימיים ופיתוח השטחים הלא בנויים של האתר.

חברות רבות בישראל כבר מטמיעות את הקיימות במהלכי החברה. צילום: תרמוקיר
חברות רבות בישראל כבר מטמיעות את הקיימות במהלכי החברה. צילום: תרמוקיר


לדברי הילה ביניש, מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה, בנייה ירוקה בישראל קיימת כבר כעשר שנים. התקן הישראלי לבנייה ירוקה (תקן 5281) הופיע בשנת 2005. התקן הציע קטגוריות לבחינה ומדדים להגדרת מבנה ירוק (בנושאים כמו אנרגיה, מים, חומרים, פסולת, בריאות, תחבורה ועוד). תקן זה עבר במהלך שנת 2011 שדרוג רחב ומקיף, וכעת מוצעים לציבור שבעה תקנים מובילים לסוגי בניינים שונים: מגורים, משרדים, מבני חינוך, תיירות ועוד.

בנייה ירוקה כחול-לבן: חפשו את תו מיוצר בישראל
בנייה ירוקה כחול-לבן: חפשו את תו מיוצר בישראל

לדברי ביניש, קיימים היום בישראל כ-122 מבנים שהוסמכו על פי התקן החדש, וישנם עוד כ-200 פרויקטים שמצויים כעת בתהליך. מגורי הסטודנטים החדשים באוניברסיטת תל אביב נבנו בהתאם לבנייה הירוקה, לדוגמה. דוגמאות בולטות נוספות הן: סניף איקאה החדש בקריית-אתא, משרדי גוגל בישראל ובית המשפט החדש בתל אביב.

"הבנייה הירוקה הולכת ותופסת תאוצה, ולמרות שזה עדיין לא חלק אינטגרלי מהשיח הנדל"ני, גורמים בארץ מקדמים את הנושא", אומרת ביניש. לטענתה, ישראל נמצאת מעט בפיגור בנושא אחר מדינות אחרות, אבל זהו מרווח שניתן לגשר עליו בקלות, והיתרון הוא בדילוג על פני שלבי הביניים. "בארץ ישנו שטח בנוי לא קטן", היא אומרת. "החשיבה צריכה להיות על תכנון המרחב שייבנה בצורה מקיימת נכונה, שגם תישען על משאבים קיימים, ותספק מרחב שהוא נעים, נוח וחסכוני. לדוגמה, מרחב בנוי שבו כל מה צריך נגיש ברגל או באופניים, ומסביב גינות קהילתיות".

חברות רבות בתחום הבניין והמוצרים לבנייה הצטרפו לתנופת הבנייה הירוקה, והחלו להציע מוצרים לשימוש בבנייה ירוקה.

הנה כמה דוגמאות

:

איטונג

- החברה מציעה בלוק ירוק וידידותי לסביבה. הבלוק מיוצר מחומרים טבעי בשם צמנט שעשוי מחול, סיד, מים ואוויר, ומנצל מעט מאד מחצבי טבע. לטענת החברה, הבלוק קל משקל כך שקל לשינוע, חוסך בשימוש בפלדה ומצמצם את השימוש במתקני שינוע (נשאיות ומנופים) צורכי אנרגיה. תודות למשקלו הנמוך, הבניה באיטונג חוסכת עד 23% מכמויות הבטון והפלדה. תודות לחיתוך נוח, ישנו גם ניצול מלא של החומר במהלך תהליך הבנייה, ושאריות בתהליך הבנייה ממוחזרות לחצץ.

קל משקל ונקי מקרינה: הבלוק של איטונג. צילום: יחצ
קל משקל ונקי מקרינה: הבלוק של איטונג. צילום: יחצ

לטענת החברה, הבלוקים של איטונג גם נקיים מקרינה, זאת בהתאם לתקן 5098 של מכון התקנים ובהתאם לבדיקות שערך המכון לחקר הבנייה בטכניון. הבלוקים גם אינם מכילים אגרגטים וולקניים מזוהמים בקרינה רדיואקטיבית.

החיסכון במשאבים מתבטא בכושר הבידוד התרמי של הבלוקים. לטענתם, כושר הבידוד התרמי של הבלוק מצמצם עד 30% מעלויות צריכת החשמל השנתית על ידי צמצום בהפעלת מערכות מיזוג אוויר ובכך חוסך בהוצאות החשמל לאורך שנים ומצמצם פליטת גזי חממה. הבידוד התרמי היעיל גם מונע עיבוי, רטיבות, עובש, פטרת בקיר וכתמים שחורים על הקירות. בלוקים של איטונג גם מבודדים אקוסטיים יעילים, כך שמאפשרים סביבת מגורים שקטה ונעימה.

מלבד בלוקים מציעה איטונג חומרים נוספים לשימוש בבנייה ירוקה כמו: לוחות לבידוד לשימוש בבנייה בשיטת ברנוביץ ובבנייה ירושלמית, ריצופי חוץ, אבני שפה ואבני גן מאגרגטים ממוחזרים, אריחי טרצו לריצוף פנים המיוצרים בתהליך ירוק, פתרונות בטיחות מגומי ממוחזר ואבן מנקזת לאיסוף וניצול מי גשמים.

ירוק וידידותי לסביבה: ריצוף של איטונג. צילום: יחצ
ירוק וידידותי לסביבה: ריצוף של איטונג. צילום: יחצ
חברת תרמוקיר

מציעה גם היא פתרונות לבנייה ירוקה. החברה נושאת את תו היהלום של מכון התקנים וזכתה בפרס הגלובוס הירוק לשנת 2012 שמוענק על ידי ארגוני הסביבה. החברה מציעה מערכות מגוונות כולל מערכות לבידוד תרמי ולבידוד אקוסטי. מוצר ה-"תרמוסטפ" לדוגמה, הוא תערובת לבידוד אקוסטי בפני קול הולם (רעש צעדים בין קומות). התערובת נצמדת בהתזה ישירות לבטון מתחת למערכת הריצוף, ומכילה כשישים אחוזים אבקת גומי שמקורו בצמיגים ממוחזרים, מה שמעניק למוצר תועלת סביבתית ברורה.

חומרים ממוחזרים ונקיים מרעלים לשמירה על הסביבה: מודל של קיר. צילום: יחצ תרמוקיר
חומרים ממוחזרים ונקיים מרעלים לשמירה על הסביבה: מודל של קיר. צילום: יחצ תרמוקיר

אבנר לבציון, מנהל השיווק והפיתוח העסקי של החברה, מסביר שהקיימות היא אחד הנדבכים העיקריים באסטרטגיה של החברה. "הבנייה הירוקה היא המפתח להפיכת הבנייה בישראל למתקדמת יותר", הוא אומר. "החברה צברה לאורך השנים ניסיון בהטמעת הקיימות, ובין היתר, בזכות זה, הפכנו ליעילים וטובים יותר".

חברת אקרשטיין תעשיות

מפנה גם היא משאבים רבים למחקר ופיתוח בנושא הבנייה הירוקה. אחד הפתרונות שפיתחה הוא ריצוף מנקז - לניקוז וויסות מי נגר עילי. הריצוף מסוג אקוסטון מהווה פיתרון יעיל לתיעול והפניית מי נגר למאגר מי התהום. הריצוף המנקז מצמצם את נזקי ההצפות, מונע שלוליות, משמש כריצוף באיזורים ללא שיפועים, ומהווה פיתרון באזורים שבהם אין מערכת ניקוז (שטחים עירוניים). יתרון נוסף הוא הפחתה בכמות אלמנטי החדרה (בורות חלחול, תעלות חלחול). הריצוף המנקז מאפשר ניקוי מים באמצעות מעבר המים דרך שכבות החצץ המשמשות מצע מסנן ואגירת המים. על ידי כך נספגים המים בקרקע נקיים ממזהמים.

ריצוף מנקז מסוג אקוסטון יעיל בעיקר בחניות לצידי המדרכות, בחניונים וברצועות שירות במדרכות ציבוריות.

פתרון יעיל לניקוז מי נגר: הריצוף של אקרשטיין. צילום: יחצ
פתרון יעיל לניקוז מי נגר: הריצוף של אקרשטיין. צילום: יחצ

לקטלוג מוצרים כחול לבן באתר הדירה לחצו כאן

לקטלוג "מיוצר בישראל" לחצו כאן


רוצים לקרוא עוד? לכתבות נוספות לחצו כאן

חזור מעלה