מתכוננים לחורף - משדרגים את מערכות החימום

העלייה במחירי הסולר הפכה את השימוש במערכת חימום תת-רצפתי שמבוססת על מים ליקר מדי ולא כדאי. הפיתרון: החלפת המנוע שמחוץ לבית למשאבת חום. המשאבה יעילה יותר בהתאמה לטמפרטורה, ועשויה להוביל לחיסכון עשרות אלפי שקלים בשנה

מערכת אתר "הדירה" | צילום: יח"צ | תאריך: 5.8.2015

בשנים האחרונות מערכות חימום תת רצפתי נחשבות לפתרון מועדף ויעיל לחימום הבית, אבל כדאי לדעת שישנן דרכים לצמצם משמעותית את ההוצאה הכספית שלנו על חימום בשיטה כזו.

מערכות לחימום תת רצפתי מופעלות בשתי שיטות - על ידי חימום מים, ובאמצעות גופי חימום חשמליים המותקנים מתחת לרצפה. רבים בוחרים במערכות על בסיס מים, אשר חסכוניות יותר בחשמל. המערכת כוללת צינורות מים המתפצלים בין החדרים השונים ומפיצים את החום בבית. המערכת מחוברת למקור אנרגיה שמחמם את המים באמצעות סולר, נפט או גז.

הבעיה היא שבשל הקפיצה במחירי הסולר בשנים האחרונות, הנטל הכספי בשימוש כזה הפך גדול מדי, ובפועל בבתים רבים המערכות מושבתות ולא נמצאות כלל בשימוש.

כיצד ניתן להתגבר על העלויות הגבוהות?

הפתרון עשוי להיות שימוש במשאבת חום. כיום ניתן להסב ולשדרג מערכות חימום מיושנות שמבוססות על סולר למערכת שמבוססת על משאבת חום, שנחשבת מודרנית וחדשנית יותר. באמצעות משאבת החום ניתן לחמם את הבית בעלויות נמוכות יותר, וכך לחסוך בשנים הבאות עשרות אלפי שקלים.

מתכוננים לחורף כבר מעכשיו: שדרוג והסבה של מערכות חימום ישנות. צילום: דומוטק
מתכוננים לחורף כבר מעכשיו: שדרוג והסבה של מערכות חימום ישנות. צילום: דומוטק


מהי משאבת חום?

משאבת חום פועלת על פי אותו עקרון עבודה של מזגן, באמצעות מדחס ויחידת עיבוי המתעלים את החום שקיים בחוץ (כל עוד טמפרטורת הסביבה היא מעל אפס מעלות) אל המים המוזרמים לרצפה. השיטה מושפעת מאוד מהטמפרטורה בחוץ. ככל שבחוץ הטמפרטורה גבוהה יותר, כך משאבת החום יעילה יותר. הסבה למערכת כזו עשויה להחזיר את המערכת המושבתת לשימוש.

לדברי עידן כהנא, מחברת ס.פ.ו דומוטק, שמתמחה בפתרונות חימום רצפתי, צריכת החשמל של מערכת חימום תת רצפתי שפועלת באמצעות משאבת חום נמוכה בעשרות אחוזים מעלות הפעלת המערכת באמצעות סולר או חשמל.

"אם מבצעים חישוב קל, ניתן לראות כי עלות החימום של בית בגודל כ-200 מ"ר באמצעות מערכת חימום תת רצפתי עם משאבת חום היא כ-850 שקלים בלבד לחימום סביב השעון, ובסך הכל 3,400 שקלים לארבעת חודשי החורף", הוא אומר. "זאת בהשוואה לעלות חימום הבית באמצעות סולר,שעשויה להגיע לכ-15 אלף שקלים לעונה אחת בלבד. מדובר בחיסכון של עשרות אלפי שקלים". מובן שחישוב עלויות השימוש עשוי להשתנות בהתאם לפרמטרים כמו מיקום הבית בארץ, איכות הבידוד בבית, סוג הריצוף, גובה התקרה, מספר החלונות וגודלם.

חיסכון של עשרות אלפי שקלים: הסבה למשאבת חום. צילום: דומוטק
חיסכון של עשרות אלפי שקלים: הסבה למשאבת חום. צילום: דומוטק
מהי עלות הסבת מערכת למשאבת חום?

לדברי כהנא, עלות הסבת המערכת למשאבת חום שווה לעלות הסולר לחימום הנדרשת בעונה אחת עד שתי עונות חורף לכל היותר, ועל כן לטווח הרחוק מדובר באמצעי חיסכון מצוין.

כיצד מתבצעת הסבת המערכת הישנה?

כדי להסב את המערכת השינה יש להתקין משאבת חום על גג הבית או בחצר, ולחבר את צנרת ההסקה למשאבת החום. ההתקנה אורכת כיום עבודה, ולא נדרשת כניסה לבית עצמו.

ישנה גם אפשרות להתקנת "בורר מצבים" - בברירת המחדל תעבוד משאבת החום כיצרן מקור האנרגיה, אך במקרה של תקלה במשאבה ניתן יהיה להעביר את הבורר ולחזור להשתמש בתנור הסולר כמקור האנרגיה.

יש לכם שאלות נוספות בנוגע לחימום הבית? היכנסו כאן לפורום חימום תת-רצפתי.
חזור מעלה