שדות של קרינה

בחיים המודרניים אין אדם שלא חשוף לקרינה אלקטרומגנטית, בין אם היא סלולרית ובין אם היא נגרמת ממכשירי חשמל. לפניכם כל מה שחשוב לדעת על בדיקות קרינה ואיך נבצע אותן בעצמנו

מאת יאיר פרייליך | צילום אילוסטרציה | תאריך 3.10.10

בעולם בו אנו מוקפים בתקשורת אלחוטית ומכשירי חשמל, כולנו חשופים במידה זו או אחרת לקרינה אלקטרומגנטית. לאחר שנים רבות של מחקר (שעודנו ממשיך), קבעו היחידות הסביבתיות בכל מדינה ערכי סף לחשיפה לקרינה זו. הבעייתיות שנוצרה היא שאין אכיפה על ערכי הסף במקומות רבים, דבר הגורם לחשיפה חורגת, לעיתים בעשרות אחוזים מן המומלץ.

בדק בית

בדיקת קרינה היא דבר פשוט ולא יקר. כל שצריך זה מד קרינה וידע על התקנים. אז מה חשוב לדעת כשבודקים קרינה (לבד או לא):

שתי קטגוריות לבדיקה -

קרינה סלולרית, הידועה גם בשם "קרינה מתדרים גבוהים", וקרינה מחשמל או ממכשירי חשמל, הידועה גם בשם "קרינה מתדרים נמוכים". לכל אחת מהקטגוריות הללו יש מכשיר ייעודי. כמו כן, ישנם מכשירים משולבים, שיכולים למדוד את שני התחומים.

תקנים -

התקנים לקרינה סלולרית ולקרינה מחשמל הם מספרים, המבטאים את עוצמת השדה. נכון להיום, התקן בארץ לקרינה סלולרית הוא כ- 40 מיקרו-ואט לסמ"ר. ההמלצה לשדה מגנטי מחשמל הוא 2 מיליגאוס בממוצע ל-24 שעות.

אינפורמציה -

מומלץ לקבל מידע על תקנים ממקומות אחרים בעולם (במיוחד מקומות בהם מחמירים יותר מאשר בארץ, ויש לכך סיבה).

השפעה -

כדאי לדעת שמחקרים מגלים שלקרינה יש השפעה בעיקר לטווח ארוך.

עצמאיים בשטח

לבדיקת קרינה עצמאית ישנם יתרונות, כגון אובייקטיביות, גמישות בזמן ובמקום, וכמובן – מחיר. לעומת זאת, להזמנת מודד קרינה יש מספר חסרונות:

אזורים חשודים -

לעיתים, המקום החשוד מתברר כ"אזעקת שווא", אבל מקומות אחרים בהם לא חשדנו, נמצאים בחשיפה גבוהה.

אינטרסים -

ישנם מודדי הקרינה העובדים עם גופים מסחריים, שגורמים בעצמם לקרינה, דבר הגורם לניגוד אינטרסים.

תלוי זמן -

יכולים להיות שינויים בעשרות אחוזי קרינה במקום מסוים, כתלות בשעה. אמנם שינויים אלו בדרך כלל מחזוריים ומספיק לבדוק אותם רק פעם אחת (למשל בבוקר או בערב), אבל קשה "להחזיק" את המודד למשך יום שלם.

ענני קרינה ממכשירי חשמל

בעוד עיקר תשומת הלב נתונה לקרינה האלקטרומגנטית הנפלטת מאנטנות סלולריות וקווי מתח גבוה, דווקא מכשירי החשמל אצלנו בבית, מסתמנים כגורם העיקרי לקרינה זו.

הקרינה האלקטרומגנטית נוצרת סביב כבל חשמלי בו זורם זרם. מעיקרון פיסיקלי זה, סביב כל מכשיר חשמלי נוצר "ענן" שדה אלקטרומגנטי, לפעמים בעל עוצמות החורגות בהרבה מהמלצות המשרד לאיכות הסביבה. לרוב אנו שוהים ב"אזורי עננים" בהם השדה נמוך, או חולפים דרך "ענן חזק" לפרק זמן קצר. הבעיה מתחילה כאשר אנו שוהים בתוך "ענן" קרינה למשך זמן ארוך; מצב בו אנו ישנים, למשל, ליד שנאי של מכשיר חשמלי, ליד שעון מעורר חשמלי, או במיטה חשמלית. מצב אחר הוא כאשר עמדת העבודה שלנו במשרד מסודרת בצורה בה המכשור קרוב אלינו, או שאנו יושבים בקרבת ארון חשמל או חדר UPS.

בשביל להקטין את החשיפה לקרינה אלקטרומגנטית למינימום, כל אחד יכול לבצע בדיקת קרינה בעצמו ולראות את הערכים במקומות בהם הוא נמצא. כאשר יש את האינפורמציה, בדרך כלל ניתן להקטין את החשיפה ללא הוצאה כספית, על ידי הרחקת המכשירים שפולטים את הקרינה הגבוהה ביותר.

חזור מעלה