1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. תכנון וצריכת חשמל
  4. לוח החשמל

לוח החשמל

תכנון מערכת החשמל הביתית, טיפים לצריכה וחסכון בחשמל ובעלויות, מכשירים, אביזרים ומושגים בסיסיים שכדאי מאוד להכיר

"מרכז פיקוד" חשמלי של הבית, לוח החשמל, (צילום: באדיבות חברת החשמל)
"מרכז פיקוד" חשמלי של הבית, לוח החשמל, (צילום: באדיבות חברת החשמל)  
בדיקת בטיחות בלוח חשמל צריכה להתבצע על-ידי חשמלאי מורשה בלבד, (צילום: באדיבות חברת החשמל)
בדיקת בטיחות בלוח חשמל צריכה להתבצע על-ידי חשמלאי מורשה בלבד, (צילום: באדיבות חברת החשמל)  
זכרו לכבות לפני בדיקת המפסק המגן מחשבים ומכשירים אלקטרונים רגישים, שעלולים להיפגע ממתחי יתר חולפים, (צילום: אילוסטרציה)
זכרו לכבות לפני בדיקת המפסק המגן מחשבים ומכשירים אלקטרונים רגישים, שעלולים להיפגע ממתחי יתר חולפים, (צילום: אילוסטרציה)  

מאת חברת החשמל

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
לוח החשמל הדירתי הוא מעין "מרכז פיקוד" חשמלי של הבית, המרכז את קו הזינה, מעגלי החשמל, אמצעי האבטחה וההארקה. יש להבחין בין לוח חשמל ומונה חשמל:
> מונה חשמל - המונה, המותקן בדרך כלל מחוץ לדירה, הוא רכוש חברת החשמל ורק טכנאי החברה רשאי לטפל בו.
> לוח החשמל - לוח החשמל מותקן בתוך הדירה ושייך לכם, והאחריות להתקנתו ולטיפול בו מוטלת עליכם באמצעות החשמלאי שלכם. בארונות חשמל ישנים ניתן למצוא מונה ולוח חשמל המותקנים זה לצד זה. היום מתקינים את הלוח רק בתוך הדירה.

לוח החשמל הוא תיבה מחומר פלסטי "כבה מאליו" או מחומר בעל בידוד כפול, שבה מורכב הציוד החשמלי. למרבית הדירות בארץ יספיק לוח חשמל אחד, אך בדירות גדולות ומרובות מפלסים מומלץ להתקין לוח ראשי שממנו מתפצלים מספר לוחות משניים לאזורי הבית השונים.

לפני שמתקינים לוח חשמל


> כאשר מתכננים את גודל הלוח, מומלץ להשאיר בו רזרבה של מקום (כ-30%) לשינויים ותוספות עתידיים.
> במתקני חשמל של שומרי שבת מומלץ לחלק את מעגלי התאורה באופן שיאפשר התקנת שעון שבת. כמובן, יש להשאיר בלוח החשמל מקום בהתאם.
> מומלץ להתקין את הלוח במקום נגיש, מואר ומאוורר.
תאורת חירום
כדאי להתקין תאורת חירום מעל הלוח – זה בדיוק המקום שבו תזדקקו לה בעת תקלה!

מפסקים בלוח החשמל


מפסק אוטומטי זעיר (מא"ז): בלוח החשמל מותקנים מפסקים אוטומטיים זעירים (מא"זים), שלכל אחד מהם מחובר מעגל חשמלי. כאשר במעגל עובר זרם גבוה מן המותר או מתרחש קצר עקב תקלה, המא"ז מנתק את זרם החשמל והמתג "נופל". לאחר בירור סיבת התקלה ותיקונה, מעלים את המתג והחשמל חוזר לזרום.

המא"ז החליף בלוחות המודרניים את הנתיך הקרמי ("פקק") שאותו ניתן עדיין למצוא בלוחות חשמל ישנים. לכל מי שמשפץ, וגם לכל מי שלא, ושבלוח החשמל שלו מותקנים עדיין נתיכים ישנים, מומלץ מאד להחליפם במא"זים נוחים, יעילים ובטיחותיים. תיקון הנתיך מסובך יותר, יתכן שבוצעו בו בעבר תיקונים מאולתרים ומסוכנים, והחשוב ביותר, הוא אינו מספק הגנה מירבית מפני שריפת הנתיך של חברת החשמל, אשר מחייבת תיקון ע"י טכנאי החברה בלבד וכרוכה בתשלום ובהמתנה עד להגעתו.

בנוסף למא"זים, המאבטחים כל מעגל בנפרד, חייב להיות מותקן בלוח מא"ז ראשי, אשר מנתק את הזרם לכל הבית במקרה של עומס יתר (כאשר העומס הכולל בבית, כתוצאה מהפעלת מכשירי חשמל רבים, גדול מהעומס המירבי שמאפשר גודל החיבור). גם קצר יכול לגרום לניתוק המא"ז הראשי.

מפסק מגן ("פחת"): מפסק המגן (מכונה גם "ממסר פחת" או "פחת") מנתק את זרם החשמל במקרה של חישמול ויכול להציל חיים. חובה להתקין את מפסק המגן בכל לוח חשמל חדש, ומומלץ מאד להתקינו גם בלוח ישן.
כאשר קיימים מספר לוחות בבית, מומלץ להתקין מפסק מגן בכל לוח.
עבור מעגלים היוצאים מחוץ לדירה (גינה, מרפסת חיצונית וכד´) ניתן להתקין מפסק מגן נפרד.
חשוב לבדוק באופן שוטף שהמפסק תקין. בערך פעם בחודשיים פתחו את ארון החשמל ולחצו על לחצן הבדיקה (Test). אם המפסק תקין, החשמל בכל הבית יתנתק. לחידוש הזרם, החזירו את המתג למצב "מחובר". זכרו לכבות לפני הבדיקה מחשבים ומכשירים אלקטרונים רגישים שעלולים להיפגע ממתחי יתר חולפים.

סימון המעגלים


לוח החשמל מרכז את כל מעגלי החשמל של הבית, ולכל אחד מהם מוקצה מא"ז. מעל או מתחת למא"ז יש לרשום איזה מעגל מחובר אליו: סלון, מטבח, מזגן, דוד, מכונת כביסה וכד´.
בקשו מהחשמלאי לסמן את המעגלים (שמספרם יכול להגיע לעשרות) בעת ההתקנה, או עשו זאת יחד אתו. ללא רישום מדויק, לא תוכלו לדעת לאיזה מעגל שייך המפסק שקפץ, וכאשר תצטרכו לנתק את אחד המפסקים לצורך טיפול, תיאלצו לנקוט בשיטת "ניסוי וטעייה".



תגובות לכתבה

חזור מעלה