מדריך לבחירת תאורה לבית

המדריך המעודכן לבחירת תאורה לבית שכל אחד צריך לקרוא ולדעת.

תוכן: מערכת אתר הדירה

כבר שנים רבות שתאורת הבית הנה הרבה מעבר לפריט פונקציונלי. כיום, בעזרתם של גופי תאורה שונים והתאמה מלאה לחלל או לצרכים המשתנים בין בית לבית ובין חדר לחדר, ניתן ליצור אווירה נעימה וחמימה ואף להשפיע על העיצוב הכללי של החלל.

מדריך התאורה השלם לבית | קרדיט לצילום: וויט אדריכלים
מדריך התאורה השלם לבית | קרדיט לצילום: וויט אדריכלים

הדגמים השונים של גופי תאורה יכולים להשפיע במידה ניכרת על אופיו של כל חלל, כאשר בחירה נכונה אף יכולה להוביל לחיסכון מקסימלי בחשבון החשמל. לכן, כדי שניתן יהיה למצות את התקציב בצורה החכמה ביותר ובד בבד לבחור גופי תאורה אשר עונים על כל הצרכים, מדריך "הדירה" יסייע לכם לבחור את גופי התאורה המתאימים בהתאם לשיקולים הבאים:

  • סוגי נורות

  • משתנים להשוואה בין הנורות

  • השוואה בין סוגי הנורות

  • סוגים של גופי תאורה

  • התאמת התאורה למיקומה בבית

  • התאמת התאורה לצרכי החלל ולהעדפות אישיות

  • אחריות

  • מחירים

סוגי נורות:

בחירת תאורה לבית אינה מסתכמת רק בקניית גוף תאורה ותלייתו אלא בהרבה מעבר לכך.
למעשה, כדי לזכות בהתאמה מלאה יש לרדת לרזולוציות קטנות ולהגיע עד לנורה עצמה. כל נורה מאופיינת בטכנולוגיה אחרת ויש לה מאפיינים שונים ומגוונים. לכן, כדי להפיק את המרב מהתאורה שלכם וליהנות מתפעול ואחזקה נוחים יש להכיר את הסוגים השונים.
נורות להט- נורות להט קיבלו את שמן מכיוון שבתוכן יש חוט להט אשר מוליך חשמל.
כאשר עובר בו זרם החשמל החוט מתחמם לכדי יותר מ-1,000 מעלות צלזיוס וכתוצאה מכך פולט אור בהיר.
ישנם שני סוגים של נורות: נורת ליבון ונורת הלוגן שהיא פיתוח משופר של נורת הליבון ואורך חייה כפול.
חסרונותיהן של נורות הלהט באים לידי ביטוי בכך שהן מתחממות יתר על המידה, מה שעלול לגרום לדליקות ושהן נחשבות לבזבזניות יותר בתחום צריכת החשמל. היות ורק אחוז נמוך מהאנרגיה החשמלית המושקעת בחימום החוט הופכת לאור בעוד שהשאר הופכת לחום, הנצילות של נורות להט היא נמוכה ולכן נאסר למכור אותן בהספק של יותר מ-60 וואט במדינות מסוימות, לרבות ישראל.
נורות פריקה– המשפחה השנייה של נורות חשמליות היא נורות פריקה.
משפחה זו מונה סוגים שונים של נורות בהן נורות פלורסנט, נורות כספית, נורות ניאון, נורות נתרן, נורות מטל ליד ונורות קסנון.
נורות פריקה, כשמן כן הן, פועלות על טכנולוגיית פריקה, כשהן פורקות את המטען החשמלי בגז. נורות אלו מחייבות שימוש בווסת על מנת להגביל את זרם החשמל העובר דרך הנורה. בנוסף, חלקן דורשות אביזר מתח גבוה מובנה לשם הדלקתן.
נורות אלה לרוב אינן מפסיקות להאיר באופן פתאומי כמו נורות הלהט, אלא שכוחן נגמר בהדרגה ואורך חייהן ארוך יותר.
נורות מוליך למחצה– נורות אלה מכילות דיודות פולטות אור ומוכרות גם כנורות לד.
הן החלו את דרכן בעיקר בתור נורות בקרה למכשור חשמלי וכיום משמשות גם עבור תאורה.
בשנים האחרונות נורות הלד תופסות מקום של כבוד היות והן נחשבות לחסכוניות יותר בשל נצילות גבוהה של אנרגיה ואורך חיים גבוה יותר משמעותית מהחלופות.
ישנם סוגים שונים של תאורת לד ביניהם: נורת לד, סרט לד, פנל לד, זרקור וכן גופי תאורה מסוגים שונים.
מלבד יתרונותיהן לנורות לד יש גם חסרונות כמו רגישות לחום וללחות.

נורת פחם של שקע ותקע | קרדיט לתמונה: שקע ותקענורת פלורסנט של Fibers | קרדיט לתמונה: אמיר להב
נורת פחם של שקע ותקע | קרדיט לתמונה: שקע ותקענורת פלורסנט של Fibers | קרדיט לתמונה: אמיר להב

השוואת משתנים בין סוגי הנורות:

ניתן להשוות בין הנורות השונות ומידת התאמתן לצרכים בהתאם למשתנים הבאים:
צריכת אנרגיה– צריכת האנרגיה נמדדת ביחידות וואט ומשמעותה היא כמות החשמל שאותה צורכת המנורה.
צבע האור– צבע האור נמדד על פי מידת הלובן של האור כפי שהוא נפלט מן המנורה. ישנם סוגים שונים של צבעים, החל באור חם וכלה באור קר. צבע האור נמדד ביחידות קלווין.
אורך חיים– אורך חיים הוא למעשה מספר השעות הממוצע שבו פועלת הנורה.
בהירות– כמות האור נמדדת ביחידות לומן והיא נקבעת בהתאם לתפוקת הנורה.
נצילות– נצילות נקבעת על פי כמות האנרגיה הנדרשת לנורה על מנת להפיק אור, כך שלמעשה היא מהווה את היחס הישיר בין הבהירות לבין צריכת האנרגיה.
עלות– מחירה של כל נורה.

השוואה בין סוגי הנורות

טבלת השוואה לסוגי נורות
טבלת השוואה לסוגי נורות

סוגים של גופי תאורה

בשנים האחרונות עולם התאורה הולך ומשתכלל ומציע דגמים שונים של גופי תאורה. כתוצאה מכך, תאורה הפכה להיות אלמנט עיצובי לחלוטין.
בעזרת בחירת גופי התאורה הנכונים ניתן להשפיע על האווירה בחלל וליצור מראה מעוצב למשעי.
גופי תאורה תלויים– גופים אלו כשמם כן הם - תלויים מן התקרה. גופי תאורה אלה מגיעים בשלל גדלים ועיצובים וניתן להתאים אותם לכל סגנון, העדפה, צורך או מטרה.
גופי תאורה עומדים– אלה הן המנורות העומדות בעלות הרגל. ישנם סוגים שונים של מנורות עומדות הנבדלות זו מזו הן בגובהן והן בשימושים שלהן, כמו למשל מנורות שולחן, מנורות לילה ועוד.
גופי תאורה צמודי תקרה או קיר– גופים אלו מאופיינים בגודלם הקטן יותר ובכך שהם צמודים לתקרה או לקיר ואינם תלויים.
גופי תאורה מתכווננים– גופי תאורה מתכוונים לרוב תלויים מהתקרה או על הקיר. גופים אלו מוכרים גם בשם ספוטים וניתן לכוון אותם לפי האזור שאותו רוצים להאיר.
גופי תאורה שקועים– בעולם התאורה האופנות משתנות ללא הרף, כאשר גופי תאורה שקועים תחת תקרת גבס הינם אפשרות מועדפת לכל אלה שרוצים ליהנות מעוצמת תאורה גבוהה מבלי להציב גופי תאורה רבים מדי.


מוזמנים להיכנס לקטלוג גופי התאורה >>

משמאל למעלה- גוף תאורה תלוי של יהודה אוזן. מימין למעלה- גוף תאורה עומד לגינה של אופק תאורת גן מימין למטה- גוף תאורה שקוע של טכנולייט משמאל למטה- גוף תאורה צמוד תקרה של שקע ותקע. קרדיטים לתמונות- יחצ חברות
משמאל למעלה- גוף תאורה תלוי של יהודה אוזן. מימין למעלה- גוף תאורה עומד לגינה של אופק תאורת גן מימין למטה- גוף תאורה שקוע של טכנולייט משמאל למטה- גוף תאורה צמוד תקרה של שקע ותקע. קרדיטים לתמונות- יחצ חברות

התאמת התאורה למיקומה בבית

התאורה הנכונה יכולה ליצור את האווירה הנכונה בכל בית ובית ויותר מכך - בכל חלל וחלל. עם זאת, ההבדלים בין החללים השונים דורשים לא פעם לעשות הבדלה והתאמה בין החלל לבין גופי התאורה היות ולא כל נורה מתאימה לכל חלל וכן לא כל גוף תאורה מתאים למאפייניהם של החדרים השונים.
מטבח– תאורת המטבח צריכה להיות חזקה ומדויקת בעיקר מעל משטחי העבודה, על מנת שניתן יהיה לשמור על בטיחות מקסימלית. מומלץ כי גופי התאורה מעל המטבח יהיו שקועים או צמודי תקרה. כמו כן, היות ובמטבח ישנה לחות רבה וחום גבוה מומלץ שלא לעשות שימוש בנורות לד.
פינת אוכל או אי במטבח– את פינת האוכל או את האי במטבח ניתן להאיר עם גופי תאורה תלויים וכך גם ליצור את האווירה הרצויה וגם אלמנט עיצובי מרשים. אם האי משמש בעיקר כמשטח עבודה, מומלץ שתהיה זו תאורה בעלת מצבי עמעום שונים.
סלון– תאורה ישירה בסלון עלולה לסנוור את היושבים בו, לכן מומלץ להימנע מלתלות גופי תאורה מעל אזור הישיבה. יחד עם זאת, קיימים פתרונות שונים כיום כמו עמעמים שבעזרתם ניתן לווסת את כמות האור הרצויה. בסלון מומלץ לבחור בגופי תאורה כגון ספוטים אשר צמודים לקיר וזורקים את האור לחלל וכן לפזר מנורות עומדות באופן שווה בצדדים השונים.
חדר השינה– חדר השינה הוא מקום מפלט ועליו לשדר תחושה כזו עד כמה שניתן, יחד עם זאת עליו גם להיות פונקציונלי.
בחדר השינה גופי תאורה צמודי קיר אשר ממוקמים מעל השידות יהיו פתרון אידיאלי. כמו כן, מומלץ לשלב עמעמים על מנת שניתן יהיה לווסת את כמות האור בהתאם לצורך וכן מומלץ לשלב גופי תאורה כגון מנורות לילה לצדי המיטה, על מנת שניתן יהיה לקרוא לפני השינה, מבלי להפריע לבני הזוג.
חדרי ילדים– חדרי ילדים דורשים השקעת מחשבה בתכנון התאורה היות והחדר גדל עם הילד ברוב המקרים. לכן מומלץ לחשוב על פתרונות מודולריים, אך בד בבד לשים דגש גם על נושא הבטיחות. כמו כן, יש לחשוב היטב על מיקומם של המתגים על מנת לאפשר נגישות גבוהה יותר לילדים וכן לא לשכוח להציב גם מנורת לילה, לשינה נעימה ונטולת פחדים.
משרד ביתי– מלבד התאורה המרכזית במשרד מומלץ לשלב גם מנורת שולחן על מנת להעצים את כמות האור בעת הצורך. רצוי שלא לתלות או להציב גופי תאורה מול מסך המחשב וזאת כדי למנוע השתקפות. בנוסף, יש להתאים את התאורה הנכונה על מנת למנוע מהעיניים להתעייף בעת העבודה.
חדרי רחצה– בחדר האמבטיה יש לשמור על בטיחות מקסימלית ולוודא כי התאורה לא מותקנת בקרבת מים. בנוסף, אחד הקריטריונים לבחירת תאורה לאמבטיה הוא מידת העמידות בפני לחות. יש לוודא כי מעל המראה מוצבת תאורה אשר מחמיאה לעור הפנים ולגוף, כאשר לרוב גופי התאורה המומלצים לחדר האמבטיה הם גופים צמודים או שקועים.

התאורה הנכונה יכולה ליצור את האווירה הנכונה בכל חלל וחלל | קרדיט לתמונה: יחצ שקע ותקע
התאורה הנכונה יכולה ליצור את האווירה הנכונה בכל חלל וחלל | קרדיט לתמונה: יחצ שקע ותקע

התאמת התאורה לצרכי החלל ולהעדפות אישיות

מלבד התאמת התאורה לחדרי הבית השונים יש לשים דגש גם על פרמטרים נוספים וחשובים לא פחות אשר יכתיבו את מידת שביעות רצונכם מן התאורה שנבחרה ומן האווירה.
בין הסוגיות שעליהן יש לשים דגש בעת בחירת מנורות: עוצמת המנורה, סנוור, בטיחות, אפשרויות כיוון, חומר הגלם, צבע האור, סגנון עיצובי והתקציב העומד לרשותכם.
יש לבחור מנורות וגופי תאורה גם בהתאם לאזורים שאותם מעוניינים להדגיש על פני אחרים, כמו למשל תמונות או חפצי אמנות מסוגים שונים.

אחריות

מומלץ לוודא כי על גוף התאורה אותו רוכשים ישנה אחריות. רצוי לוודא מה כלול במסגרת האחריות וכן מה קורה לאחר תקופת האחריות במידה שנגרמת תקלה. יש לבדוק האם ניתן להשיג חלפים במסגרת האחריות או רק תיקונים וכן איזה סוגי תיקונים נכללים באחריות הניתנת לכם מטעם היצרן.

חיסכון בחשמל

על מנת לחסוך בחשמל עד כמה שניתן יש לבחור בנורות אשר רמת הנצילות שלהן גבוהה. כלומר, נורות אשר צורכות כמות קטנה של חשמל ביחס לאור שהן מפיקות. כאן תאורת לד או תאורה חכמה נכנסת לתמונה, כאשר כיום ישנם פתרונות מתקדמים אשר מאפשרים מקסימום חיסכון.
נורות ליבון והלוגן– נחשבות לזללניות חשמל, נצילותן נמוכה והן עושות שימוש באחוזים בודדים של החשמל שאותו הן צורכות לשם הפקת אור, שאר הצריכה משמשת עבור חימומו של החוט.
נורות פריקה– לנרות פריקה כגון פלורסנט ישנה רמת נצילות גבוהה יותר מאשר לנורות הלהט. למעשה, הנורה משתמשת ברבע מכמות החשמל שבה משתמשת נורת להט על מנת להפיק את אותה כמות האור.
נורות מוליך למחצה– אלה הן נורות הלד אשר נחשבות לעתיד התאורה גם מבחינת החיסכון בחשמל. רמת הנצילות שלהן היא הגבוהה ביותר מבין כולן והן צורכות עשירית מכמות החשמל אותה היתה צורכת נורת להט על מנת להפיק עוצמת אור זהה.

מחירים

המחירים של גופי תאורה ושל נורות באופן כללי נעים בטווח גדול כך שניתן למצוא גופי תאורה הן במחירים שווים לכל כיס והן לכל סדר גודל של תקציב - החל ממאות בודדות ועד עשרות אלפי שקלים. על מנת לרכוש גופי תאורה התואמים את מסגרת התקציב מומלץ לעשות השוואת מחירים מקיפה טרם קניית התאורה לבית

רוצים לקרוא עוד?

רוצים להיות מעודכנים? לקבל השראה? לקרוא מדריכים? כנסו -

מגזין עיצוב הבית >>


רוצים לקבל השראה? אלפי תמונות מפרויקטים של אדריכלים ומעצבי פנים -

תמונות בתים מעוצבים >>

חזור מעלה