כל מה שחשוב לדעת לפני שקונים מטבח

איך מתכננים, איזו חזית עדיפה ולמה לא חייבים לשלם הון בשביל מטבח איכותי? הכל בכתבה הבאה!

כתבה: יערית טרבלסי בשיתוף עם "קמילה מטבחים"

רכישת מטבח דורשת מחשבה ותכנון ואם בעבר ניתן היה למצוא בעיקר מטבחים סטנדרטיים, הרי שהיום הכל אפשרי וכל אחד יכול (וצריך) להתאים את המטבח לצרכים ולהעדפות שלו. "מטבח איכותי הוא מטבח שהתכנון שלו הותאם באופן ספציפי לצרכים כך שיהיה פרקטי ונוח לשימוש, איכות חומרי הגלם המרכיבים אותו גבוהה, הפרזולים בו יכולים לשאת משקל רב וקלים לתפעול, וכמובן שיהיו בו מספיק מקומות אחסון ושהמחיר יהיה בגדר Value for money", אומר יורם עינב, מנהל שיווק ומכירות של

קמילה מטבחים

מטבח איכותי שיהיה פרקטי ונוח לשימוש
מטבח איכותי שיהיה פרקטי ונוח לשימוש


תכנון המטבח

שלב תכנון המטבח הוא שלב מהותי מאוד ועל מנת להבטיח שהמטבח יתאים לחלל ולצרכי הבית, מומלץ לתכנן אותו בעזרת מעצב מטבחים מומחה. לדברי עינב: "תכנון המטבח וסוג החומרים משתנה ממשפחה למשפחה, בהתאם למספר הנפשות בבית, תדירות וכמויות הבישול, מכשירי החשמל השמישים ביותר, תדירות הישיבה של בני הבית במטבח, גודל ומבנה החלל והסגנון העיצובי".

נגישות -

"כדי לאפשר נוחות מרבית יומיומית בבית עם מספר נפשות גדול (שבו כל אחד מגיע בשעה אחרת), מומלץ לשלב במטבח אי או חצי אי, כך שהאוכל וכלי ההגשה יהיו קרובים ונגישים".

מיקום האלמנטים השונים -

"גם למיקום מכשירי החשמל יש השפעה על הפונקציונאליות שלו", אומר עינב. "תנור Built-in עדיף למקם בגובה של כ-60 ס"מ מהרצפה, כך שלא יהיה צורך להתכופף אליו. מיקרוגל מומלץ למקם בתוך הארונות שמעל התנור ולא על משטח השיש ובאופן כללי חשוב לשמור על משולש עבודה בין הכיור, הכיריים והמקרר, כך שייווצר משטח עבודה נוח וקל לתפעול. הכיור, הכיריים והמקרר הם שלושת מוקדי העבודה העיקריים בתוך המטבח וחשוב לשמור על יחס של מרחק נוח ביניהם, שנשמר בהתאם לצרכים ולגודל החלל, תוך שמירה על הבטיחות. אסור למשל למקם את הכיריים במרחק קצר מהכיור ומהברז".

בתכנון המטבח חשוב להתייחס גם לפונקציונאליות של המתקנים השונים ולתכנן אותו כך שיונחו במקום ובאופן שיקל על תפעולם, בהתאם לגודל המטבח והצורך של דיירי הבית. כך למשל חשיבה על מיקום מיקסר, בלנדר או מכונת קפה על השיש או במתקן מיוחד וכדו´.

חשוב להתייחס לפונקציונאליות של המתקנים
חשוב להתייחס לפונקציונאליות של המתקנים
מקומות אחסון -

כדי להגדיל את מספר מקומות האחסון, מבלי להעמיס על העיצוב, מומלץ לשלב בארונות כמה שיותר מגירות ובמידה ויש מקום, לשלב גם מזווה. "המגירות של היום נשלפות בשליפה מלאה, כך שמה שמונח בהן נגיש מאוד לתפעול היומיומי", מסביר עינב. "מזווה הוא כמו מקרר למוצרי המזון שאינם מצריכים קירור (החמים והיבשים) ועושה סדר במטבח".

עומק הארונות -

עומק הארונות הוא לרוב קבוע: 60 ס"מ בארונות התחתונים ו-32 ס"מ בארונות העליונים (כך שלא יפריעו לתפקוד במטבח התחתון). במטבחים קטנים, מומלץ לבנות ארונות עליונים במידה גדולה יותר מאשר הארונות העליונים במטבחים גדולים, כך שיהיו יותר מקומות אחסון. אם המטבח גדול לעומת זאת, מומלץ לבחור במעט ארונות עליונים, כדי לשמור על מרחב פתוח יותר.

פתיחת הארונות -

"שימוש בקלאפות בארונות העליונים עשויה להיות נוחה יותר מפתיחה רגילה", אומר עינב. "כשעובדים במטבח נוח יותר להרים דלת גדולה, כדי לראות את כל תוכן הארון ולהוריד אותה כשמסיימים כך שהמטבח חוזר לקדמותו".

שלב התכנון -

רוב האנשים מגיעים לחנויות המטבחים עם מידות ראשוניות וחשיבה כללית על הסגנון המועדף עליהם.

לדברי עינב, ניתן אמנם להזמין יועץ מטבחים לבית הלקוח, אבל מומלץ יותר להגיע לפגישת ייעוץ דווקא באולם התצוגה, שבו ניתן לראות את כל האפשרויות הקיימות בצורה מוחשית: "בבית הלקוח קשה יותר להמחיש לו איך המגרה נפתחת, איך היא תעמוד ביחס לארון וכו´".

"לאחר התכנון הראשוני והזמנת מטבח, מגיע מודד מקצועי מטעם החברה לבית הלקוח על מנת לקחת מידות מדויקות, להגיש תוכניות חשמל, אינסטלציה וגז ולהעניק ייעוץ (במידת הצורך) לגבי בחירת שיש, כיור, ברז ואלמנטים נוספים, כך שלמעשה הלקוח מקבל ליווי לאורך כל הדרך, תוך ראייה מרחבית וחיבור הרמוני בין האלמנטים השונים", מדגיש עינב.

ראייה מרחבית וחיבור הרמוני בין האלמנטים השונים
ראייה מרחבית וחיבור הרמוני בין האלמנטים השונים

חומרי גלם

לאיכות חומרי הגלם מהם בנוי המטבח יש חשיבות רבה לפונקציונאליות שלו בהמשך, למראה שלו לאורך זמן ולעמידות שלו.

פנים הארונות -

רוב ארונות המטבח בישראל מיוצרים מעץ סנדוויץ´ איכותי, כאשר החלק הפנימי מגיע עם פורמייקה בצבע אפור פשתן, שהחליף את הלבן שהיה פופולארי מאוד בעבר, בעיקר מכיוון שהוא נוח יותר לתחזוקה ולניקיון, מודרני ומעוצב יותר.

חזיתות -

בניגוד לפנים הארונות, שהוא לרוב זהה. ההבדלים העיקריים הם בכל הקשור לחזיתות המטבח. "החזית של המטבח קובעת למעשה איך הוא ייראה בסוף וקיימות אינספור סגנונות אפשריים", אומר עינב. "התכנון, הצורך במגירות והמפרט הטכני נשארים כמעט אותו הדבר ולא משנים לבחירת החזית ולעיצוב, כך שכל אחד יכול לבחור את הצבעים והטקסטורות כאוות נפשו".

כל אחד יכול לבחור את הצבעים והטקסטורות כאוות נפשו
כל אחד יכול לבחור את הצבעים והטקסטורות כאוות נפשו

עד לפני מספר שנים השתמשו בעיקר בחזיתות בצביעה אפוקסית או בצביעת לכה שהעניקו מראה קלאסי ויפה, אבל היו קשות לתחזוקה ופגיעות מאוד. לדברי עינב: "כיום השימוש הנפוץ הוא בפורמייקות מסוגים שונים, שמצד אחד קל יותר לתחזק ולנקות, הן לא נשרטות או מתבלות בקלות, הבלאי שלהן לאורך השנים נמוך מאוד ועלותן נמוכה יותר, ומצד שני הנראות שלהם דומה מאוד לנראות החזיתות בצביעה אפוקסית וכמעט שלא ניתן להבחין בהבדל. כך ניתן לקבל מטבח מעוצב ויפה מחומרים ידידותיים, שיהפכו את השימוש במטבח לפרקטי ונוח לאורך שנים רבות וגם עולים פחות".

הפורמייקות המשמשות לחזיתות המטבח מגיעות כאמור במגוון רחב מאוד של סגנונות, צבעים וטקסטורות. כך למשל פורמייקות במראה ובטקסטורה של עץ ואפילו פורמייקות בצבעי בטון. "רמת הדמיון שאליה ניתן להגיע עם הפורמייקה מאפשרת לכל אחד לבחור את הסגנון המועדף עליו, בהתאם לאורח החיים שלו, מבלי לוותר על הפרקטיות", מסביר עינב.

כאשר רוצים למשל לתכנן מטבח בסגנון כפרי ניתן לבחור חזיתות פורמייקה בטקסטורה של עץ, שיש וקרמיקה שיתאימו לסגנון וניתן אף לשלב אלמנטים עיצוביים שונים שידגישו את המראה הכפרי כמו קרניזים, או עמודים תומכים שנראים חלק מהמטבח. ליצירת מראה מודרני, ניתן להשתמש בפורמייקות דמוי צביעה אפוקסית, או בחזיתות פורניר שגם הן דומות במראן לחזיתות הצבועות, אך פרקטיות יותר לתחזוקה.

שיש -

הבחירה של השיש נעשית בד"כ בהתאם לסגנון העיצובי של המטבח, כאשר השיש הפופולארי ביותר בישראל הוא שיש ´אבן קיסר´, העשוי מגרניט ומגיע במבחר גדול של צבעים. "במטבחים הכפריים והמודרניים אוהבים לשלב גם בוצ´רים מעץ כחלק מהאי, כדי להעניק חמימות למטבח", אומר עינב.

פרזולים

איכות הפרזולים (מסילות המגירות והצירים) חשובה מאוד והיא זו שתקבע את עמידות המטבח לאורך זמן. מסילות איכותיות כיום הן מסילות המאפשרות טריקה שקטה של המגירה, המסוגלות לשאת משקל רב ושניתנת עליהן אחריות לטווח ארוך. "ככל שהמסילות יהיו איכותיות יותר, כך המטבח יהיה איכותי יותר", מדגיש עינב. "אנחנו ב´קמילה מטבחים´ בחרנו להשתמש במסילות של חברת Hettich, המדורגות בין המסילות הטובות בעולם ומגיעות עם אחריות לכל החיים מטעם החברה העולמית".

ככל שהמסילות יהיו איכותיות יותר, כך המטבח יהיה איכותי יותר
ככל שהמסילות יהיו איכותיות יותר, כך המטבח יהיה איכותי יותר

עלויות

טווח עלויות המטבחים גדול מאוד ואם בעבר היה צורך להשקיע הון עתק בשביל מטבח איכותי, הרי שכיום ניתן לקבל מטבח מחומרי הגלם האיכותיים ביותר, עם הפרזולים הטובים בעולם ובעיצוב אישי במחירים הנעים בין 25-40 אלף שקלים. "הטכנולוגיות החדשות מאפשרות עבודה עם חומרים איכותיים ופרקטיים יותר, שעלותם נמוכה מהחומרים שבהם השתמשו בעבר, כך שהצרכן יכול לקבל מטבח המושלם עבורו בעלות סבירה ואף נמוכה, מבלי לוותר על איכות המטבח, האחריות המוענקת לו, ההתאמה לצרכיו והפרקטיות של השימוש בו", מסכם עינב.

לקטלוג המלא של קמילה מטבחים

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך מחכות במגזין שלנו

חזור מעלה