לא חדש, נקי! על ניקיון ותחזוקת הבית

חומרי הבית המגוונים דורשים ניקיון ותחזוקה שונים. איך לשמור על השיש מבריק? באילו חומרי ניקיון להשתמש עבור הפרקט? מתי ללטש את הפרגולה? לפניכם סקירה נרחבת של חומרים שונים ואופן הטיפול בהם

מאת: רון שגב פינקלמן | צילום: יח´´צ | 29.4.2012

מגוון חומרי הגלם שמשמשים כחיפויים וכבסיס למוצרי הבית השונים הוא רב, הטיפול בהם משתנה ועל מנת לדאוג לשימור המראה ואורך חיי המדף שלהם, רצוי להשתמש בחומרי הניקיון הנכונים וכן לבצע תחזוקה כראוי, בין אם בכוחות עצמכם ובין אם בעזרת בעל מקצוע.

שיש, קרמיקה ופורצלן

"חומר שטיפה פשוט של סבון לרצפות, הכי מתאים למשטחי

גרניט פורצלן

ולרצפת קרמיקה. החומרים שמכילים ווקס יוצרים שעווה על רקמת הרצפות מסוג זה ולכן חשוב לא להשתמש כלל בחומרי ניקיון עם ווקס עבורם", מסביר גיא צבי מחברת ´המבריק´. "מתי כן להשתמש בחומרי ניקיון עם ווקס? כאשר מדובר ברצפת שיש (כל סוג של אבן), טרצו או ´בלטות פשוטות´".

חומר לשטיפת רצפות עם ווקס לא יהפוך את הרצפה שלכם לנקייה או מבריקה יותר, אם היא מסוג גרניט פורצלן. רצפת השיש שלכם דווקא תאהב את זה. ריצוף של
חומר לשטיפת רצפות עם ווקס לא יהפוך את הרצפה שלכם לנקייה או מבריקה יותר, אם היא מסוג גרניט פורצלן. רצפת השיש שלכם דווקא תאהב את זה. ריצוף של 'אבן קיסר' (צילום: יחצ)


"קרמיקה וגרניט פורצלן אינם זקוקים לליטוש או הברקה אלא רק לניקוי שוטף כיוון שהן לא ניזוקות מחומצות כדוגמת אקונומיקה" מסביר צבי וממשיך "לעומתן השיש, על סוגיו השונים, דורש ליטוש עדין, מחדש ומנקה. שפיכת חומצה הורסת את מרקמן ובמקרים אלו יש צורך בליטוש מסוג יהלום, מדובר בליטוש מרצפות עדין ברשתות יהלום שמורידות שכבה דקה מהרצפה, ועימה כתמים קשים ולכלוך וכן מחדשות ומלבינות את הרצפה".

למעוניינים לעשות פוליש באופן עצמאי וללא עזרה מקצועית, הוא מציע: " פוליש טוב כולל פעולות סיבוביות שחוזרות על עצמן מספר פעמים על המשטח. חלק מהאנשים מתחילים ישר לשפשף בחוזקה ומתעייפים די מהר. חשוב לזכור שרוב הכתמים יורדים בתנועות רגילות. את התנועות שמצריכות כוח כדאי לשמור לנקודות הקשות של הבית כמו המטבח או פינת האוכל, שם לרוב מצטברים כתמי אוכל ובישול. תנועות מעגליות של פוליש עם סמרטוט נכון וחומרי ניקוי רגילים יכולים להביא לתוצאה טובה מאוד, מבלי לשבור את הגב ולאמץ על יתר המידה את הידיים. עוד טיפ קטן למי שאין לו כוח לעשות יותר מידי תנועות: אפשר להרתיח מים חמים ולשפוך לדלי, להוסיף פקק חומר חיטוי רצפות, לטבול את הסמרטוט בזהירות, לסחוט ולנגב את הרצפה בתנועות מעגליות רחבות".

חשוב ששיקולי נקיון ותחזוקה יהיו חלק מהתכנון המקדים של חדר האמבטיה. אריחים, ברז וכיור של
חשוב ששיקולי נקיון ותחזוקה יהיו חלק מהתכנון המקדים של חדר האמבטיה. אריחים, ברז וכיור של 'ויה ארקדיה' (צילום: יחצ)

באופן כללי, ניתן לומר כי פוליש מומלץ לעשות כל שלוש שנים לשם תחזוקה ושימור המראה. כאשר מדובר בשיש למטבח, אין צורך בתחזוקה מיוחדת וכדאי לנקותו בסבון ומים. כתמים קשים יש להסיר בחומרים שקל להשיג בסופר כדוגמת ´אסטוניש מטבח´ ובעיקר כדאי להקפיד על מספר כללים וביניהם, לא להניח משטחים חמים לזמן ממושך ולהעדיף תחתיות עץ לשם כך. בנוסף לא לחתוך עם סכין מוצרי אוכל ישירות על משטח השיש אלא על גבי קרש חיתוך, כיון ששריטות על השיש מצריכות ליטוש מקצועי. כמו כן אסור להשאיר חומצות כמו עגבניות חתוכות או אקונומיקה על גבי המשטח, כדי שלא יחלחלו לתוכו.

עץ

חומר הגלם השולט בביתנו כמעט תמיד, הוא עץ. הריהוט, הפרקט, הדק והפרגולות (בבתים הפרטיים) כולם עשויים מעץ, על סוגיו השונים. אלעד פנסחוב מחברת "מי השרון" מסביר כיצד לנקות ולתחזק את העצים שלנו בבית.

עץ הוא אחד החומרים הנפוצים ביותר בשימוש הביתי. חשוב לשמור עליו ולתחזק אותו נכון. שולחן של
עץ הוא אחד החומרים הנפוצים ביותר בשימוש הביתי. חשוב לשמור עליו ולתחזק אותו נכון. שולחן של 'מי השרון' (צילום: יחצ)

לגבי ה

פרקטים

הוא אומר: "יש שני סוגי פרקטים בבתים בארץ, האחד למינציה והשני פרקט עץ, וסוגי הגימור הם לכה או שמן, כאשר הסוג שמרוח בלכה הוא שריט יותר. מבחינת הניקיון היום יומי יש בשוק חומרים שונים לניקיון פרקטים, חשוב לא לשפוך מים אלא לנקות עם סמרטוט סחוט היטב. פרקט למינציה אינו מצריך תחזוקה ולא ניתן לחדש את מראהו מלבד הניקיון השוטף ושמירה פיזית מפני שריטות. פרקט מסוג זה יכול להיראות טוב בממוצע כ10 שנים ולאחריהן יש צורך להחליפו".

הסיפור שונה כאשר מדובר בפרקט עץ, אז ניתן לבצע גם ´ריענון מראה´ על ידי משיחת לכה או שמן (תלוי בסוג) ואם הפרקט התמלא בשריטות, אז ניתן לבצע חידוש/ליטוש מקצועי בעזרת מכונת ליטוש שמסירה את שכבת הלקה וצובעת מחדש בצבע, לפי בחירת הלקוח, משמע אפשר לשנות ולהחליט לצבוע ולחדש בצבע אחר ולשנות את כל המראה.

דק

משמש בבתים פרטיים רבים כרחבה התוחמת את הגינה ועשוי מעצים שונים. לרוב מדובר באיפיאה או אורן. את הניקיון השוטף עושים בעזרת מים, סבון ומטאטא פשוט ולפי המלצת פנסחוב כדאי להשתמש במוצרי "סלוד" או "בונדקטס", על בסיס מים, הידידותיים לסביבה. בנוגע לתחזוקה מספר פנסחוב: "הטיפול התחזוקתי נעשה רק בשמן ולא בלכה. יש שמנים מגוונים בשוק והחוכמה היא להשתמש בהם מיד כשמבחינים שהעץ יבש מאוד או כשהוא מאפיר. במקרים אלו צריך לנקותו מאבק ולכלוך ולמרוח אותו בשמן. התהליך הזה נעשה 1-2 פעמים בשנה תלוי ברמת החשיפה של העץ לשמש, ככל שהוא חשוף יותר לשמש ולמים כך הוא מצריך תחזוקה צמודה יותר".

החוכמה היא להשתמש בשמן מיד כשמבחינים שהעץ יבש מאוד או מאפיר. דק של
החוכמה היא להשתמש בשמן מיד כשמבחינים שהעץ יבש מאוד או מאפיר. דק של 'מי השרון' לפני ואחרי תחזוקה (צילום: יחצ)
הפרגולה

נחלקת אף היא לשני סוגים- הראשון מקורה נגד מים בחומרים כדוגמת פוליגל ואינו מצריך תחזוקה, אלא בעמודי העץ המקיפים את הפרגולה, וישנה גם פרגולה שאינה מקורה כלל ומצריכה תחזוקה וטיפול רב יותר. גם כאן התחזוקה היא לפי מצב החומר, משמע צבע העץ (דהוי/אפור) או אחת לשנה כטיפול מונע. אפשר להשתמש בחומרי "לזור" השונים כדי לשמר ולרענן את צבע העץ ועמידותו.

את הדלתות, השולחנות והרהיטים

האחרים שעשויים מעץ ממליץ צבי לנקות בחומרי ניקוי המיועדים לעץ כדוגמת ´סנו רהיט´. תחזוקה של מוצרים אלו כוללת ליטוש וצביעה מחדש, רצוי על ידי בעל מקצוע.

נירוסטה

כיום יש מוצרים טובים לניקוי נירוסטה ומסירי אבנית למינהם, המתאימים לטיפול בברזי הבית, ידיות מעוצבות ומשטחי נירוסטה. "הניקיון הוא פשוט וקל" טוען צבי "לשם תחזוקה יעילה, מומלץ לבצע פוליש לנירוסטה בתדירות של אחת לחודשיים, עם חומר המיועד לכך. עושים זאת בעזרת סמרטוט, ומשטחי הנירוסטה יוצאים מבריקים מחלודה, אבנית וכדומה".

חרסינה

את החרסינה, הנפוצה בעיקר בחדרי האמבטיה שלנו, ממליץ צבי לנקות באקונומיקה, מסתבר שחומר הניקוי הזה הכי יעיל לצורך חיטוי והברקה כאחד. אם יש לכם שריטות וכתמים שאינם יורדים, תאלצו לשקול חידוש וניקוי על ידי אנשי מקצוע.

תתפלאו, אבל אקונומיקה מחטאה ומבריקה חרסינה בצורה הטובה ביותר. חדר אמבטיה של
תתפלאו, אבל אקונומיקה מחטאה ומבריקה חרסינה בצורה הטובה ביותר. חדר אמבטיה של 'חמת': מבריק מנקיון (צילום: יחצ)
אבן קיסר

את משטחי הקוורץ של אבן קיסר מנקים ומשמרים בעזרת תרסיס איכותי ומים חמים, או בעזרת תכשיר ניקוי עדין. "ההרכב המינרלי ותהליך הייצור הייחודי מבטיחים איטום מקסימלי ואינם דורשים כל איטום נוסף של פני השטח", אומרים במחלקת השירות של חברת אבן קיסר ומסבירים כיצד להסיר כתמים עקשניים:"במידת הצורך, יש להשתמש בתכשיר ניקוי ביתי עדין. להסרת חומרים שנדבקו, כמו אוכל, מסטיק, לק ציפורניים או צבע יבש, יש לגרד את החומר באמצעות סכין פלסטיק ואז להשתמש במטלית לחה כדי להסיר את החומר שנותר. לכתמים עקשניים במיוחד, מומלץ להשתמש בסקוטש ברייט 3M בשילוב חומר ניקוי".

לכל חומר גלם ישנה עמידות משלו מפני שריטות, כתמים, ספיגת נוזלים וכן הלאה. משטח עבודה למטבח של
לכל חומר גלם ישנה עמידות משלו מפני שריטות, כתמים, ספיגת נוזלים וכן הלאה. משטח עבודה למטבח של 'אבן קיסר' (צילום: יחצ)

ככלל, אבן קיסר היא משטח בעל עמידות גבוהה בפני כתמים. עם זאת, כדי לשמור עליה יש להימנע מפעולות אגרסיביות כגון שימוש בחפצים חדים על המשטחים והריצופים. אבן קיסר עלולה להינזק על ידי חשיפה לכימיקלים ולחומרי ניקוי חזקים ולכן לעולם אין לנקות את אבן קיסר עם מוצרים המכילים טריכלורואתאן או מתילן כלוריד, כדוגמת מסיר צבע. בנוסף, חשוב להימנע משימוש בתכשירי ניקוי אגרסיביים כדוגמת מנקי תנורים או חומרים שמכילים אלקליין ברמות גבוהות או pH גבוה (8 ומעלה). מוצרים המכילים שמנים או אבקות עלולים להותיר משקע ולכן יש לשטוף אותם היטב. אם המשטח שלך נחשף בטעות לאחד מן החומרים המזיקים הללו, יש לשטוף אותו מיד במים נקיים כדי לנטרל את האפקט.

ההרכב המינרלי ותהליך הייצור של משטחי
ההרכב המינרלי ותהליך הייצור של משטחי 'אבן קיסר' מבטיחים איטום מקסימלי ותחזוקה פשוטה ויומיומית (צילום: יחצ)

מחפשים עוד טיפים? היכנסו לכאן

חזור מעלה