החברה פשטה את הרגל? כך תנסו להשיב את כספכם בחזרה

פשיטת רגל של חברת המטבחים, הנגר או הקבלן היא אחד התסריטים הגרועים שכל משפץ חושש מפניו. אז האם יש סיכוי לקבל בחזרה את הכסף ששילמתם? מהן הזכויות שלכם? ואיך אפשר להימנע מראש מסטואציה שכזאת?

מאת: שלומית סאם- אקרמן | צילום: שאטרסטוק | 10.5.2012

אין עוגמת נפש גדולה יותר מלגלות שאחד מנותני השירות שלנו בזמן שיפוץ הבית פשט את הרגל. גם אם זה מטבח, פינת אוכל או אפילו ארון, תמיד מעורבת מקדמה כלשהי בתהליך הקנייה ובמקרים של פשיטות רגל, סכום זה הוא בדרך כלל גם סכום ההפסד שלנו.

אז האם יש סיכוי לקבל את הכסף בחזרה? בעיני העו"ד חן שטיין, מומחה לדיני מקרקעין והוצאה לפועל ממשרד עו"ד חן שטיין ושות´, הסיכוי הוא די קלוש.

"לחברה שנכנסת להליך פירוק יש בדרך כלל נושים רבים, ומי שאמור לקבל קודם את הכסף הם נושים בדין קדימה. נושים אלו הם לרוב המדינה (מס הכנסה), העובדים והבנקים שנתנו הלוואות, כשכל הנושים האחרים, כמו ספקים קטנים או לקוחות פרטיים שנתנו מקדמה, ממוקמים בתחתית הפירמידה".

הלקוחות הפרטיים הם בתחתית רשימת העדיפויות של הנושים, לכן הסיכוי לקבל את הכסף בחזרה הוא נמוך (צילום: שאטרסטוק)
הלקוחות הפרטיים הם בתחתית רשימת העדיפויות של הנושים, לכן הסיכוי לקבל את הכסף בחזרה הוא נמוך (צילום: שאטרסטוק)


עו"ד שטיין מוסיף כי ברגע שחברה נקלעה לקשיים ויש לה חובות גדולים, ברור שאין לה מספיק כסף או נכסים שיוכלו לכסות את החובות ולכן עד כמה שזה יישמע מייאש, כדאי שתראו חובות אלו כאבודים.

ובכל זאת, גם אם לאחרונה רכשתם ספה בחברת רהיטים שפשטה את הרגל ולא קיבלתם את המוצר, שילמתם מקדמה לחברת

מטבחים

שעקבותיה נעלמו יחד עם המטבח שלכם, עדיין כדאי לנסות ולהשיב את הכספים בחזרה.

עו"ד בנימין כהן ממשרד דורה כהן ויצמן, מומחה בדיני חדלות פרעון, מסביר כיצד לעשות זאת:

1- לאתר את הכונס-

אז בשלב הראשון סביר להניח שמענה אצל החברה או בעל המקצוע שפשט את הרגל לא יהיה ולכן, על מנת לדעת לאן לפנות, יש לבדוק באתר כונס הנכסים מהו שם הכונס של החברה ובמידה ויש כזה כל ההתקשרות תעשה מולו. מקור מידע נוסף הוא העיתון היומי בו מתפרסמים שמות החברות הנכנסות להליך פירוק.

2- להגיש תביעת חוב-

בית המשפט המחוזי הוא המטפל בתיקי פירוק ולכן יש להגיש לו את תביעת החוב שלכם. תביעה זו אמורה לכלול הוכחה כי החברה חייבת לכם כספים, כמו חשבונית, קבלה, הזמנת עבודה וכיו"ב ובנוסף לצרף תצהיר של עו"ד (מחירו נע סביב ה-200 ₪). חשוב מאוד לשמור העתק של התביעה ואישור המסירה שלו.

3- לא להתמהמה-

במסגרת הליך פירוק יש פרק זמן של 6 חודשים מיום צו הכינוס בו ניתן להגיש את תביעת החוב. ביהמ"ש מאוד מחמיר במקרים אלו ובמקרים מאוד נדירים מוכן להאריך את התקופה. במידה ועברו 6 חודשים קחו בחשבון שלא תקבלו דיוידנדים מקופת החברה.

מחקר מקיף על החברה לפני הרכישה, תשלום בצ
מחקר מקיף על החברה לפני הרכישה, תשלום בצ'ק דחוי או אשראי או בקשת ערבות אישית של בעל החברה יקטינו את הסיכוי להישאר עם חור בכיס (צילום: שאטרסטוק)

כאמור הסיכוי להשיב את הכספים האבודים הוא דיי קטן וגם אם כן, יהיה זה תהליך ארוך ומייגע שבמידה ומדובר בסכומים קטנים לא בטוח שכדאי יהיה לכם להתחיל אותו בכלל. כדי להימנע ממקרים אלו מראש ממליץ עו"ד שטיין לנקוט במספר צעדים:

1- מחקר על החברה-

הרשת עשירה בכתבות, פורומים, טוקבקים ושלל אינפורמציה שעשויה לתת לנו אינדיקציה לגבי טיב החברה ממנה אנו קונים את המוצר או מצבה הפיננסי. חברה שזוכה לתגובות שליליות, שרמת השירות שלה ירודה או שזמני האספקה שלה בעייתיים צריכה להדליק לנו נורה אדומה ועדיף להתרחק ממנה.

2- אופן התשלום-

תשלום במזומן אולי יעזור לכם להוריד את מחיר המוצר בעת הרכישה, אבל במקרה של פשיטת רגל לא ניתן יהיה להשיבו. תשלום בכרטיס אשראי מומלץ יותר כאמצעי מניעה שכן במידה ותוכיחו לחברת האשראי שלא סופק לכם המוצר, יש סיכוי שכספכם יושב אליכם. אלטרנטיבה נוספת היא תשלום בצ´קים דחויים שגם במקרה זה ניתן יהיה לבטלם במידה והחברה פשטה את הרגל, רק לא לשכוח למען אותם למוטב בלבד.

3- ערבות אישית של בעל החברה-

במידה ומדובר בעסק פרטי אפשר לנסות ולבקש מבעל העסק ערבות אישית שלו. אמנם, הסיכוי לקבל זאת הוא קטן, אבל שווה לנסות.

>>> להתייעצות בסוגיות משפטיות נוספות היכנסו לפורום ייעוץ משפטי

חזור מעלה