נילי פורטוגלי: מבנים עם נשמה

נילי פורטוגלי, אדריכלית ומרצה לאדריכלות בטכניון ובבצלאל, מתכננת מתוך תפיסה הוליסטית מבני ציבור, מתחמים עירוניים ובתים פרטיים, ומפרטת על כך בספרה החדש שקצר תשבחות רבות ברחבי העולם

מאת אפרת בראשי | צילום: עמית גרון, רמי ארנולד, נילי פורטוגלי | תאריך 11.12.08

שיטת התכנון הייחודית של

נילי פורטוגלי

מתחילה בראש ובראשונה בתפיסה מנטאלית שונה. תפיסה המבוססת על יצירת חוויה קוסמולוגית של האדם עם הסביבה ללא קשר לזמן, מקום או סגנון. ראשית התכנון של פורטוגלי נעשית בשטח עצמו ולא על שולחן השרטוטים. בדרך זו היא מצליחה לחוש את המקום באופן פיסי, תוך התנסות ישירה ומוחשית, וכפועל יוצא מכך מניבה החלטות נכונות לבניית המבנה. כל החלטה שלה מתייחסת לנוף, טיפוגרפיה ואור, הנחשבים לכלים ראשוניים לתחילת העבודה.

כל החלטה של פורטוגלי מתייחסת לנוף, טיפוגרפיה ואור, בית פרטי בזכרון יעקב(צילום: נילי פורטוגלי)
כל החלטה של פורטוגלי מתייחסת לנוף, טיפוגרפיה ואור, בית פרטי בזכרון יעקב(צילום: נילי פורטוגלי)


מסורות קדומות וחומרים עכשוויים

בפרויקטים השונים של פורטוגלי, ישנה החייאה של דפוסי תכנון ואיכויות של בנייה ממסורות קדומות, תוך שימוש בחומרים עכשוויים. היא בוגרת לימודי אדריכלות ב- AA לונדון, שם למדו גדולי האדריכלים העכשוויים. לימודי התואר השני שלה הוקדשו לאדריכלות ויסודות הבודהיזם באוניברסיטת ברקלי, קליפורניה. מכאן תפיסתה האדריכלית מבוססת על חוויה רגשית, תוך יצירת מבנים פרטיים וציבוריים, שיש בהם כוח לחשוף ולעורר את רגש האדם.

שכונת מגורים על הים בקיבוץ מעגן מיכאל בתכנונה של נילי פורטוגלי(צילום: עמית גרון)
שכונת מגורים על הים בקיבוץ מעגן מיכאל בתכנונה של נילי פורטוגלי(צילום: עמית גרון)

לכל פרט תפקיד משלו

משרדה העצמאי קיים למעלה מ- 30 שנה, והיא אמונה על מבני ציבור ייחודיים בנוף האדריכלות הישראלית, כדוגמת מרכז המוסיקה בכיכר ביאליק בתל אביב, בית הכנסת הספרדי על שם הרמב"ם בחדרה, מתחמי מגורים בקיבוץ מעגן מיכאל, מתחם רחוב יפת ורחוב הצורפים ביפו ובתים פרטיים כגון, ביתו של הסופר דוד שיץ בירושלים. המכנה המשותף של כל הפרויקטים, קשור בתכנים של המבנה, בערכים אוניברסאליים ובצרכים בסיסיים שלנו כבני אדם. פורטוגלי איננה עוסקת בעיצוב פנים, אלא בפרטים כאשר לכל פרט תפקיד משלו, המתפקד במערכת היררכית שלמה, ומעצם תפקידו חייב להיות גם יפה.

ספריה קהילתית בבית הספר אהל שם ברמת גן(צילום: רמי ארנולד)
ספריה קהילתית בבית הספר אהל שם ברמת גן(צילום: רמי ארנולד)

האדם והסביבה במערכת יחסים

בספרה-"The Act of Creation and Spirit of a Place", חושפת פורטוגלי את פרשנותה לתפיסה ההוליסטית להבדיל מהמכניסטית, המצויה בעולם המדע. פורטוגלי מזוהה עם חשיבה בודהיסטית (טיבטית) אשר מעמידה את מטרתה של האדריכלות בראש ובראשונה כמשרתת את צרכי האדם, לצד טכנולוגיות ועידן מודרני בו אנו חיים. הפרויקטים של פורטוגלי נבנים כחלק אורגני בלתי נפרד מהסביבה, כשהיא יוצרת מערכת יחסים בינה לבין האדם. הספר מציג אדריכלות אחרת של תזה מובנית, של טקסט ידידותי לצד 600 תמונות צבע ורישומים. עיצובו הגרפי נעשה גם הוא על ידי האדריכלית עצמה כחלק בלתי נפרד מכתיבתו. הוא מיועד ומתחבר לקהלים שונים של קוראים, שכן מעביר חוויה ישירה.

מרכז מוסיקה וספריה בכיכר ביאליק בתל אביב(צילום: רמי ארנולד)
מרכז מוסיקה וספריה בכיכר ביאליק בתל אביב(צילום: רמי ארנולד)

לראיונות נוספים עם מיטב האדריכלים בארץ - לחצו כאן

כיצד לבחור אדריכל? איזה נתונים עלי למסור כדי לקבל הצעת מחיר מקיפה והוגנת? מהו המידע הדרוש לפני התכנון? היכנסו ל

פורום אדריכלות

וקבלו מענה מקצועי לכל שאלותיכם.

חזור מעלה