1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. פינת אוכל
המדריך המלא לעיצוב פינת אוכל
זו הפינה הכי חמקמקה בבית, אך לא כדאי להמעיט בחשיבותה- בחירת ומיקום פינת האוכל יכולים להוות אתגר בתהליך עיצוב הפנים בבית. איך מתמודדים עם שטח מוגבל? כיצד לבחור את העיצוב המתאים? והאם בכלל צריך אותה? הנה כמה טיפים שלא יותירו אתכם בצלחת ריקה  המשך...
תכנון פינת האוכל
"פינת האוכל, במרבית המקרים הינה פינה מרכזית בבית, לכן בבואנו לערוך בה שיפוצים כלשהם חשוב לדעת כי החלטותינו ילוו אותנו לאורך זמן רב", אומרת אדריכלית הפנים מיכל האן. קבלן השיפוצים נתי יוגב, מוסיף כי "אחד הדברים החשובים אותם יש לקחת בחשבון לפני שאנו מתחילים לשפץ את פינת האוכל, היא תאום ציפיות בין הלקוח והמעצב, או לחילופין בין הלקוח לקבלן המבצע. חשוב להחליט מראש היכן תמוקם פינת האוכל, ולזכור כי היא נחשבת לאלמנט שימושי מצד אחד ולאלמנט עיצובי מצד שני". מעמידים את הצרכים בראש כשמתכננים פינת אוכל יש להתחשב במספר גורמים מרכזיים, כגון: גודל השטח הפנוי לצורך מיקום פינת האוכל, האם ניתן יהיה להרחיב את שולחן האוכל במקרה הצורך, האם ישנן דרכי גישה סבירות ונוחות לבני הבית ולסועדים? בנוסף, יש לבדוק את ההרגלים של בני הבית ואופי הארוחות המתקיימות בפינת האוכל. "ההתנהלות היומיומית של בעלי הבית והצרכים המיוחדים שלהם, הם הגורמים העיקריים בהם יש להתחשב כאשר עומדים לשפץ את פינת האוכל", מסביר האדריכל מיקי כתר ממשרד "2M אדריכלים". "יש לקחת בחשבון את התפקיד של פינת האוכל בחיי המשפחה. האם נוהגים לאכול בה על בסיס יומיומי קבוע או שפינת האוכל משמשת לאירוח בלבד". "מיקומה של פינת האוכל נקבע בדרך כלל על פי תכיפות השימוש בה, על פי גודלו של הבית ועל פי אורח החיים ואופיים של הדיירים השוכנים בו. במרבית המקרים ישנה גם חשיבות למיקום קרוב למטבח על מנת להקל את ההגשה", אומרת אדריכלית הפנים יפעת שוחט. מומלץ לא להציב גרם מדרגות שיוביל מהמטבח אל פינת האוכל וזאת על מנת שלא להקשות על העברת האוכל בתחילת הארוחה ופינויו בסופה. כתר מוסיף ש"מלבד הנוחות הנדרשת שבקרבת פינת האוכל למטבח, לרוב מקובל כיום לשמור גם מבחינה עיצובית על קשר בין המטבח לבין פינת האוכל". לדברי האן, לרוב, כשמדובר במשפחות עם ילדים קטנים, האכילה היומיומית מתבצעת במטבח עצמו בדלפק או על גבי שולחן קטן, ופינת האוכל הייצוגית משמשת לאירוח בעיקר בסופי שבוע. "ישנה חשיבות רבה בתכנון ובמחשבה על נושא פינת האוכל" מסכמת האן. "תכנון מוצלח הוא המפתח לארוחות מהנות ויתרום לתחושה משפחתית חמה". מבחינת חומרים, מייעץ מעצב הרהיטים יפרח בן צבי, לבחור חומרים בהתאם לאווירה הרצויה. "אם נרצה ליצור אווירה אינטימית ומירכוז של פינת האוכל, נבחר בחומרים חמים (למשל עץ). בחללים קטנים יותר בהם הנוכחות של פינת האוכל היא דומיננטית ומורגשת, נשתמש בחומרים בהירים (למשל זכוכית) כדי ליצור תחושת קלילות ושקיפות".  המשך...
בחירת שולחן אוכל
"פינת האוכל הינה כאמור חלק מהחלל הביתי, ולכן גם ההתייחסות אליה צריכה להיות כחלק ממכלול המעוצב בסגנון ובקו תואמים", מסביר מעצב הרהיטים יפרח בן צבי. "השולחן, הכיסאות, שידות האירוח והתאורה- כל אחד מהם הוא רהיט בפני עצמו, אך בין כולם יש חיבור עיצובי הרמוני. חשוב לראות כיצד כל הרהיטים בפינת האוכל מתחברים ומשלימים זה את זה ואינם מתנגשים. השאיפה היא ליצור שילוב של רהיטים, שהחיבור ביניהם יוצר יחידה אחת הומוגנית, אחידה והרמונית. שולחן האוכל, כאמור, הינו הרהיט המרכזי בפינת האוכל והוא למעשה מכתיב את האווירה בחלל זה, ומכיוון שמדובר ברהיט דומיננטי, כדאי לעצב אותו כך שיהיה בעל נוכחות בעל מירה מנותית". "בבואנו לבחור שולחן, חשוב מאד להתייחס לגודל החלל, בו יוצב השולחן בכל ימות השנה", מייעץ גדעון בק מנכ"ל חברת Milano bedding."אם יש מקום בחדר, מומלץ לבחור בשולחן רחב יותר, כדי שניתן יהיה להושיב סביבו בנוחות מספר גדול יותר של אורחים". כדי לחשב את אורך השולחן הדרוש לכם לאירוח קחו בחשבון את מספר הסועדים הקבוע, התחשיב הוא 60-55 ס"מ לאדם. המרחק בין השולחן לקירות סביבו יהיה לפחות 80 ס"מ, כדי שהישיבה תהיה נוחה". "שולחן אוכל צריך להיות בגודל ובהתאמה נכונה לממדי הבית ולחלל בו הוא מוצב", אומרת אדריכלית הפנים יפעת שוחט. "את שולחן פינת האוכל חשוב לעצב כך שיתאים גם לארוחות המשפחתיות היומיומיות, וגם לארוחות החגיגיות בהן משתתפים אורחים רבים. אם בעלי הבית נוהגים לארח באופן קבוע מספר גדול של משתתפים, רצוי לשקול קניית שולחן גדול יותר או שולחן אשר ניתן להרחיבו בעזרת תוספים". במגמת התרחבות "ההמלצה במרבית המקרים היא לרכוש שולחן בעל אפשרות הרחבה" אומר בן צבי. "ישנם כמה פתרונות להרחבת השולחן ופתרונות אלו ישפיעו על העיצוב של השולחן. הפתרון הקלאסי הוא פלטת הרחבה לשולחן. במקרה כזה, השולחן יהיה עשוי מחומר אטום, לרוב עץ, כך שלא יראו את החיבורים ואת מסילות ההרחבה בתחתית השולחן. פתרון נוסף הוא יצירת שולחן נוסף, קטן יותר באורכו משולחן האירוח, אך זהה לו בגובה, ברוחב ובעיצוב. שולחן זה יכול לשמש כשולחן אוכל משפחתי במטבח או במרפסת. וכשמארחים, מצרפים את שני השולחנות יחד. פתרון עיצובי כזה מעניק בנוסף לפתרון הפונקציונאלי גם היבט עיצובי שמאחד את החלל הביתי". מלבני, מרובע או עגול? צורת שולחן פינת האוכל הנפוצה ביותר, הינה כידוע הצורה המלבנית, המותאמת לחלל ברוב הדירות והבתים בישראל. המידה הסטנדרטית הינה באורך 180 ס"מ על רוחב 100 ס"מ. שולחן נוסף הינו השולחן המרובע, שיוצר אווירה אינטימית ומאפשר קשר עין בין הסועדים, אולם חסרונו הוא בכך שהוא תופס יותר מקום ביחס למספר הסועדים. שולחן נוסף הינו השולחן העגול, שאף הוא יוצר אווירה של קירבה וחמימות בין הסועדים. שולחן עגול, על אף האשליה האופטית תופס יותר מקום משולחן מרובע, ואינו מתאים לחללים קטנים ויש להתחשב בעובדה זו לפני הקנייה. "המגמה המובילה כיום בעיצוב שולחנות אוכל, כתחליף לראנרים ולמפות המוכרים, היא שילוב של האלמנט הקישוטי בתוך עיצוב השולחן" מוסיף בן צבי. "על ידי שילוב של אלמנטים עיצוביים-אמנותיים בגוף השולחן, הוא מהווה לא רק רהיט שימושי הכרחי, אלא גם פריט אמנותי המשתלב ומוסיף לעיצוב של הבית". שידת אירוח אביזר ריהוט נוסף, אותו כדאי לצרף לפינת האוכל הינו שידת אירוח, בה מאחסנים את כל כלי האירוח על מנת להקל על המארח. למיקום שידת האירוח השפעה רבה על עיצוב פינת האוכל, לכן חשוב לקבוע את מיקומה כבר בשלב תכנון החלל. שידת האירוח צריכה להיות קרובה לשולחן האוכל, כדי שיהיה קל להעביר את הכלים ממנה אל שולחן האוכל, ויש לוודא שתהיה אליה נגישות קלה גם כשפינת האוכל מלאה בסועדים. תכנון והחלטה על גודלה של השידה, תלוי בדפוסי האירוח של המשפחה. משפחה שנוהגת לארח הרבה תאחסן בשידת האירוח מספר רב של כלים. [IMG=163] רוצים עוד טיפים לבחירת כיסאות לפינת אוכל? היכנסו לכאן  המשך...
כסאות לפינת האוכל
"לאחר שבחרנו את השולחן המועדף עלינו מגיע תורם של הכיסאות, שאף פינת אוכל אינה שלמה בלעדיהם", אומרת אדריכלית הפנים מיכל האן. "גם כאן ישנו מגוון דעות השונות זו מזו- יש מי שסבור כי לפני הכל על הכיסאות להיות מעוצבים ויפים, תוך מתן חשיבות נמוכה לנושא הנוחות. מצד שני, ישנם כאלה הטוענים כי פינת האוכל הינה מרכזו של הבית והשימוש בה יומיומי, לכן יש לדאוג בעיקר לנושא הנוחות ופחות לפן העיצובי". לדאוג לפרטים הקטנים "בעיצוב כסאות לפינת אוכל יש לקחת בחשבון את המראה הכללי של השולחן והכסאות במבט מהצד ומלמעלה", אומר מעצב הרהיטים יפרח בן צבי. "מכיוון שפינת האוכל משמשת לאירוח, יהיה בה מספר גבוה יחסית של כסאות, אך בשגרה היומיומית, מי שרואה את פינת האוכל הם אלו היושבים בסלון ורואים אותה מזווית נמוכה ולא מלמעלה. לפיכך, יש לנסות ולצמצם את מספר הרגליים של הכסאות, כדי לא ליצור "יער של רגליים". זאת ניתן לעשות על ידי עיצוב של בסיס ריבועי לכיסאות במקום 4 רגליים. בהתייחסות לכיסאות ממבט עילי, על השולחן והכיסאות להשתלב בצורה הרמונית וליצור איזון. אם מדובר בשולחן כבד, עשוי מחומרים אטומים כמו מתכת, הכיסאות יתנו איזון ויהיו קלילים יותר, עשויים מחומר קל, בהיר. אם מדובר בשולחן שקוף ואוורירי, נשלב כסאות בעלי מבנה צורני גושי, עם נפח ומשקל". איך בוחרים ? נסו לשבת סביב השולחן בחנות התצוגה ולבדוק אם המרחב מספיק לכל סועד. אין לקנות כיסאות מבלי לנסותם ליד השולחן המיועד. אם בחרתם שולחן וכיסאות בחנויות שונות, יש לבדוק בקפידה על מנת למנוע אי התאמה. כאשר אתם בוחרים, יש לבדוק גם את המרווח בין הרגל לשולחן ולהימנע ממרווח קטן מידי. אם רוכשים כסא, ההמלצה היא לשבת עליו מספר דקות על מנת לחוש האם הוא נוח. בנוסף, כדאי לבחור כסאות, שיאפשרו מרווח נכון וחופש תנועה סביב השולחן. המרווח הממוצע נע בין 15-20 ס"מ. כמו כן, כדאי לשמור על מרווח נכון בחלל פינת האוכל, שיאפשר לנוע בחופשיות לצורכי הגשה למשל. אם יש בבית ילדים קטנים מומלץ שלא לבחור כיסאות המרופדים בבדים בהירים שמתלכלכים מהר. כמו כן, כדאי להקפיד שלא תהייה צפיפות בין הסועדים. נקודה נוספת עיה יש לחשוב מראש, היא נושא אחסון הכיסאות לאחר האירוח, ולכן אם אין ברשותכם מקום מתאים אל תרכשו כיסאות מעבר לדרוש.  המשך...
תאורה לפינת האוכל
"תאורה לפינות אוכל היא חלק בלתי נפרד מעיצוב החלל והבחירה תלויה באפקט שאנו מעוניינים ליצור מבחינה עיצובית ופונקציונאלית", מסביר מעצב הרהיטים יפרח בן-צבי. חשוב שהתאורה תתאים מבחינה עצובית וסגנונית לשאר גופי התאורה ולרהיטים הנמצאים בקרבתה. לכן, החליטו מראש על סגנון כדי ליצור אוירה הרמונית בבית. אם מדובר בחלל גדול ואנו רוצים ליצור תחושת אינטימיות, או שמדובר בפינת אוכל המצויה באותו חלל יחד עם סלון או מטבח ואנו רוצים ליצור פינה מובדלת, נשתמש בתאורה נמוכה הממוקמת מעל השולחן. בן צבי מסביר כי "תאורה נמוכה מושכת את העין אליה וכך אנו יוצרים אווירה מבודדת המוליכה את המתבונן אל השולחן בלבד. בנוסף, תאורה עילית נמוכה שופכת אור ממוקד ואינטימי על השולחן והכיסאות בלבד ובכך מבודדת אותם משאר החלל הפתוח". אם מדובר בשולחן אוכל שאינו בשימוש במהלך השנה ואין רצון למשוך את תשומת הלב אליו, נשלב תאורה גבוהה ומפוזרת יותר שתשתלב בתאורה הכוללת בחלל. "נקודה נוספת אליה כדאי לשים לב הינה גובה התקרות", אומרת אדריכלית הפנים מיכל האן. וזאת מכיוון שבפינת האוכל אנשים נוהגים לשבת יחד ולא לעמוד, ולכן ניתן להשתמש במנורה נמוכה יותר. [IMG=170] חשוב לדעת כי ככל שהמנורה נמוכה יותר, פיזור האור שלה פחות טוב ולכן, בבואנו לעצב את התאורה של פינת האוכל יש לבחון כל מקרה לגופו. [IMG=171] מעצבת התאורה גל לייב מדגישה, כי "מומלץ לזכור כי לא כל שנדליר ענקי ומנצנץ, ממנו התפעלתם באיזו מסעדה צרפתית מפוארת, או תמונה מרהיבה של תאורה שראיתם באחד מהמגאזינים לעיצוב, תתאים גם לפינת האוכל שלכם", מסכמת לייב. "וכדי למנוע אכזבה חשוב לדעת כי פנטזיות לחוד ומציאות לחוד ולהתאים את התאורה לחלל הקיים תוך התחשבות בסביבה". [IMG=169] יש לכם שאלות נוספות בנושא תאורה? היכנסו אל פורום תאורה והתייעצו עם המומחים שלנו  המשך...
עיצוב פינת אוכל: תקציב קטן, שינוי גדול
השולחן והכיסאות נשארו אך הריפודים הוחלפו, האפקט המנצנץ בקיר הוחלף בטפט מעוצב ובמקום תמונה חסרת שיק הוצבה יחידת מדפים כפרית. באמצעים פשוטים ובתקציב נמוך הפכה מעצבת הפנים עידית זכריה את פינת האוכל בדירה בראשון לציון למעוצבת ונעימה שגם משתלבת עם עיצוב הסלון הסמוך לה  המשך...
חזור מעלה